Gävle 12 augusti

Jenni H Åsberg inledde lördagskvällen på ett suveränt sätt med två raka segrar. Först med treårige M.J.´S Frost och sedan med Kimbee Dream i montéloppet. Jenni har tidigare segrat samma tävlingsdag i sulkylopp och i montélopp. M.J.´S Frost, efter Moe Odin med Järvsöfaks som morfar, såg mycket fin ut i karriärens första seger. Från dubbla tillägg avgjorde han på ett starkt sätt via attack 700 kvar och spets 500 kvar. Segertid 32,0/1680 meter och 20.000 kronor. Jenny Norin, Matts Nyström och Damoni HB är uppfödare och ägare. Tomas Pettersson tränar den lovande treåringen.M.J.´S Frost är sjätte avkomman till Drivjerva som tidigare lämnat Lex Lotus och M.J.´S Storm.

”Jag hade kört honom i två jobb innan och då kändes han mycket fin. Han schabblar lite med travet, men när han väl fått upp ångan fick han bara springa på. Det fanns krafter kvar”, sade Jenni.

Kimbee Dream, efter Dream Vacation, gjorde sin första start i monté och det blev succé. Jenni attackerade 700 kvar från tredje utvändigt och mitt på upploppet hade hon skaffat sig greppet mot tappra Wolf Woods Redhood som gjort grovjobbet utvändigt ledaren och spets 500 kvar för Nina Rosén. Segertid 16,7/2160 meter och 20.000 kronor. BEOW Förvaltning AB och JI Förvaltning AB är ägare och en fin stalldubbel till tränaren Tomas Pettersson. Kimbee Dream är sjunde avkomman till Kimbee San som fick sluta sin karriär efter blott elva starter. Hon vann tre lopp och tjänade 944.000 kronor och en av segrarna var i Oaks 1999 med Jim Frick som kusk.

”Det är jäkla kul att vinna lopp. Han har tränat fint, men det gäller att hålla honom fokuserad. Nu hamnade vi bra till och han kändes stark i sista sväng. När vi provade montékval första gången fungerande han inte, men i det andra montékvalet kändes det klart bättre”, sade Jenni.

Give Me Money Back fick bestämma i spets för Claes Sjöström, 18,5 första 1000, och efter en snabb avslutning höll han greppet hela vägen. En fin årsdebut och första starten sedan september förra året. Segertid 16,9/2140 meter och 5.000 kronor till C D Älfkarleö Bruks Industri AB.

”Jag fick veta att han tränat bra men inte några hårdare jobb. Han är väldigt startsnabb och när jag sedan fick bestämma kändes det jätteklart hela vägen. Nu stumnade han lite sista 100, men segern var aldrig i fara”, Sade Claes.

Det skrällde rejält i V65-spelet. Efter flera högoddsare stod det klart att inget system klarade alla sex loppen och det blev utdelning på fem rätt. Efter att Ariel Ado, 56 gånger pengarna, segrat i den tredje avdelningen fanns det bara 138 system kvar av inlämnade 23.853. Roger Borg var bestämd när han försvarade ledningen mot utvändigt pressande Falkon Bris. Efter lugna 17,7 första 1000 höll han greppet mot Falkon Bris som i sista sväng hade ett litet övertag för Cornelia Bergström. Segertid 16,8a/2140 och 15.000 kronor. Bernt Andersson är tränare och ägare och uppfödare tillsammans med Anita, Erik och Frida Andersson i Dala-Järna. Loppet var det nionde försöket, av tolv, i Gävle och Hagmyrens Amatörserie. Roger Borg toppar nu amatörserien på 51 poäng.

Ulf Ohlsson inledde V65:an med seger. Tolvåriga Nordmärta avgjorde på ett fint sätt via utvändigt ledaren sista 1500 i Hästägarkannan som tidigare haft många fina vinnare genom åren. Segertid 29,5/3180 meter och 25.000 kronor. Danneroamatören Lina Melin är tränare. Sven-Erik Melin är ägare tillsammans med uppfödaren Per Nordlinder. Segertiden är nytt banrekord för äldre svenska ston över grunddistansen 3140 meter.

Fyraåriga Frida´s Daylight löste sin uppgift på ett mycket fint sätt i sin årsdebut från ett till synes hopplöst läge i femte invändigt. 600 kvar kom luckan för Jennie Ek och via fjärdespår 300 kvar skaffade hon sig ett säkert grepp sista biten mot ledande Sir Francis Bacon som fick öppna tufft, 14,0, första halvvarvet Segertid 17,1a/2140. Solvallaamatören Frida Wikström i Ekerö är ägare och tränare och segern var värd 20.000 kronor.

”Jag fick veta att hon var osäker den första biten och att jag skulle ta det lugnt den första biten. När vi fick chansen halvvarvet kvar avslutade hon som ett skollat troll”, sade Jennie.

”Jag var osäker på formen och jag var inne på att hon säkert behövde ett lopp i kroppen. Vi har tränat på Stefan Hultmans anläggning och hon har varit fin i jobben. Att kunna gå ut och vinna direkt i årsdebuten var en överraskning”, sade Frida.

Från rygg på ledaren och lucka 400 kvar avgjorde Sundholms Fatima på ett fint sätt för sin uppfödare Klaus Kern tillsammans med M och B Sandlund AB ägare tillsammans med Gerhard Sporrer och tränare Klaus Kern i Maharajahs Stoserie, försök sju, av tio, innan finalen på Gävletravet 26 oktober med 75.000 kronor till vinnaren. Segertid 15,1/2140 meter och 25.000 kronor.

”Det här hade hon samlat ihop till. Det blev ett litet uppheåll från april till juli månad och i hennes tre starter i juli har hon svarat för bra lopp hela tiden. Det fanns gott om plats när vi fick luckan 400 kvar och jag vet att hon går alltid in i mål”, sade Klaus.

Rättviksamatören Per Lisell fick ett perfekt smyglopp i rygg på ledande Mölleslettsenslinna/Ove Berglin med Gärdsjö Mira, barfota fram,och Per kunde vänta med attacken till 300 kvar. Per skaffade sig greppet mitt på upploppet och Gärdsjö Mira höll nosen först i en tuff slutstrid sista biten mot bra avslutade Väskinge Ruter, tredje utvändigt. Segertid nya rekordet 30,6/2160 meter och 30.000 kronor till familjen Per, Britta, Hanna och Chatarina Lisell.

Efter Gärdsjö Miras seger fanns det tre system kvar med chans på sex rätt värda 202.883 kronor. Nu var det inget system som klarade vinnaren i Hästägarestayern, 26-oddsaren, Västerbo Brazilia, ett av två ston i loppet. Från tredje invändigt fick Jenny A Björk luckan redan 700 kvar och via attack i sista sväng fick hon greppet mitt på upploppet mot ledande Knaborgs Gnista. Titus Rocket, fjärde invändigt avslutade fint till andrapriset för Jan-Olov Åberg. Segertid 16,2a/3140 och 25.000 kronor till Stall Midas. Solvallaamatören Nicolina Moxness är tränare.

”Vi hamnade bra till i ett invändigt läge. Hon är stark och jag hade känslan att det var rätt distans för henne. Nu löste det sig bra och när vi fick chansen att utmana kändes hon mycket fin”, sade Jenny.

Utdelningen på fem rätt blev 66.131 kronor.

På V4-spelet var det bara ett system som klarade alla vinnare. Bra gjort med en 65-oddsare, Ariel Ado, Sundholms Fatima, 4,70 i odds, 22-oddsaren Gärdsjö Mira och 26-oddsaren Västerbo Brazilia. Utdelning 437.239 kronor.

Anders Eriksson var stor spelfavorit med fyraåriga Inshallah i Hedlunds Åkeri AB:s Lärlingsserie, försök nio, av sexton, innan finalen 21 november i Gävle. Från tredje utvändigt och attack 900 kvar i rygg avgjorde Inshallah på ett säkert sätt via 15,3 sista 1000. Segertid 17,3/2160 meter och 15.000 kronor. Ulf Hellström och KC Rör AB är uppfödare och ägare tillsammans med tränaren Linn Hellström. 

”Vi kom bra iväg efter sex omstarter! Nu fick han tuffa på i rygg sista 900 till sista sväng och hon avgjorde på ett fint sätt”, sade Anders som i år haft en fin säsong med 14 segrar på 57 starter och han ståtar med mycket fina 25 i segerprocent som kusk med segern i Kommunal Lärlingseliten på Solvalla med Antonio Tabac med hela 100.000 kronor till vinnaren som främsta merit.

Tobias Eklöf var offensiv när han lämnade andra utvändigt fram till ledande spelfavoriten, 17 på tian, Red Rooster, varvet kvar med formstarka Pilip Boko som tränas av Håkan Skoglund. Tobias hade allt klart för sig och han skaffade sig ett säkert grepp redan i sista sväng. Segertid 15,8a/2140 och 20.000 kronor till KLV Holding AB i Sundsvall mera kända som ägare till kallblodet Art Nökkve.

”Han är lite speciell och man måste passa på honom hela tiden. Nu kändes han inihelsikes stark och det var ganska lugnt att avancera fram till ledaren som jag hade slagit redan i sista sväng. Det är stort för mig att köra åt andra tränare och jag har haft en fin säsong där jag fått ett fint förtroende att köra flera fina hästar”, sade Tobias

Värt att notera att endast två vinnare under kvällen, Ariel Ado och Give Me Money Back höll undan från spets.

Elvaårige Rondo Dar, efter Darius Roll, uppfödare Stuteri Dar i Gävle, var vinnaren i Gävle Lilla Pris, med Tierpsporten AB Gulf som sponsor, med 2.000 i prispoäng i Ponnyloppet Kategori B körda av C-eller D-licensinnehavare för ägaren och tränaren Frida Bodén i Njutånger. Loppet var utskrivet med tillägg rekordhandicap grundtid 1.58,0. Rondo Bar fick ett fint smyglopp i rygg på ledande Mason Leaf/Saga Högman. Ledaren såg ut som en vinnare för ägarna Södra Hälsningslands Travsällskap innan han oturligt galopperade cirka 50 kvar med grepp om loppet. Rondo Bar såg fin ut och han såg ut att vara den starkaste i sista sväng. Nu var det nära galopp cirka 100 kvar och Frida fick parera på ett snyggt sätt. Nu hade Frida lite flyt när Mason Leaf redan hade skaffat sig greppet innan galoppen. Bakom de båda ”jagade” merittyngda Stjärn Scot som efter en lite försiktig inledning avslutade starkt sista varvet, 1.46, till ett andrapris för Cornelia Bergström. Segertid nya rekordet 1.49,0/1760 meter.

”Han har varit allvarligt sjuk och vi var nära att förlora honom. Att han skulle kunna vara en vinnare i sin comeback sedan december förra året känns helt sjukt. Tanken var att jag skulle ta mig runt och att han skulle få ett lopp i kroppen. När vi fick ett fint smyglopp i rygg var känslan att vi skulle kunna greja ett andrapris in på upploppet. När ledaren galopperade fick jag upp hoppet och det är helt otroligt att han avgöra i årets första start”, sade en mycket glad Frida Bodén.

Foton: Christer Norin/ALN

J-E GUSTAFSSON