Gävle 7 september

Baron Gift var en suverän vinnare i Fyraåringsstjärnan för sin tränare Rickard Svanstedt. Det mesta i förhandstipsen handlade om Muscle Hustle och Robert Bergh som skulle vara spetsvinnaren i loppet. Baron Gift öppnade vasst och satt i spets efter körda 200 meter. Första 500 efter 08,3 och första 1000 efter 10,9 med Magic Gwin utvändigt och Muscle Hustle i andra utvändigt. Trots en smörresa var ”Berghans” häst helt chanslös och det stod inte rätt till. Baron Gift gled undan till en mycket säker seger. Segertid 10,4a/1640 och 150.000 kronor till Stall Nöjd AB i Partille som också är uppfödare. Bakom vinnaren höll Bruno Bagheera farten fint till andrapriset efter ett lopp i rygg på vinnaren och Magic Gwin höll farten strålande till tredjepriset.

”Jag hade klurat lite inför loppet om hur balansen skulle vara. Nu valde jag att ha bakskorna på och då fungerar han lite bättre. Nu kändes han väldigt avslappnad och fin. Han kan ibland hetsa upp sig och lägga onödiga krafter. Han vann med tussarna kvar och det här var en mycket fin seger. Nu blir det start i Örebro nästa gång”, sade Rickard.

Lincoln Lawyer var också han helt suverän när han enkelt avgjorde från tredje utvändigt i Tommy Åströms lopp. Claes Sjöström tog rygg på spelfavoriten Talassio som från andra utvändigt attackerade 700 kvar. Med i rygg följde Lincoln Lawyer och det var mycket starkt att avgöra via tredjespår utan rygg sista halvvarvet. Segertid 12,0a/1640 och 35.000 kronor till Åbron 35 AB och Daniel Lundin. Håkan Wallberg är tränare till sexåringen.

”Jag valde en lugn inledning då jag förstod att det skulle bli mycket tuff körning om spets. Han kändes mycket fin i sista sväng, men man vet aldrig hur mycket Örjan Kihström har kvar. När han fick sträcka ut bet han i rejält och han avgjorde på ett strålande sätt”, sade Claes.

Inför den sista V64-avdelningen återstod det sex kuponger värda 231.000 kronor. Nu var det inget av de systemen som klarade Lincoln Lawyer och det blev 19 vinnande system med fem rätt, vilket betalades med 21.645 kronor. På V4:an var det dock ett system som klarade alla vinnarna, av elva kvarvarande inför den sista avdelningen. Utdelning 481.473 kronor!

Treårige Maple Hill´s Eto´o, efter Adrian Chip, var en fin debutvinnare för Tomas Rosén. Positionen rygg på ledaren blev tredje invändigt 1200 kvar. Luckan kom halvvarvet kvar och Tomas kunde smyga med fram till upploppet där han skaffade sig greppet. Segertid 16,8/2140 meter och 50.000 kronor. Lillemor Thyselius i Sala är uppfödare och ägare tillsammans med Maria Bergström. Maple Hill´s Eto´o är första avkomman till Maple Hills Elite och mormor är Heike Iron som lämnat Comte du Pommeau.

”Det är en fin häst och det här var jätteskönt. Han har varit fin i provlopp och han kvalade på ett fint sätt. Han kändes laddad i värmningen och nu löste det sig bra när vi fick chansen 500 kvar”, sade Tomas.

Hot Fire, efter Please Poppy, grejade karriärens första seger när han avgjorde efter ett lopp utvändigt ledaren för Stefan Jansson. Segertid 18,0/2140 meter och 5.000 kronor till Margit Jansson. Hot Fire är första avkomman till ostartade Hot Elda. Mormor är Heike Iron!

”Han har gjort rätt för segern. Jag satt mest och bevakade de övriga och ledaren hade jag bra koll på. Nu blev han lite bekväm sista biten”, sade Stefan.

Tredje raka segern för Wild Fakson som Janaxel Näsman har fått mycket bra stil på. Janaxel kunde överta spets efter körda 400 meter och sedan fick Wild Fakson dra undan i eget tempo. Segertid 30,3/2640 meter och 25.000 kronor till Janaxel. Mojerker grejade andrapriset efter ett lopp i rygg på vinnaren. Nordby Kuling avslutade starkt sista 400 till fjärdepriset och G.G.Jonny J. visade form som femma efter sin inledande startgalopp som knappt slagen.

”Han utvecklas hela tiden och han är travsäker och mycket stark. Nu kunde vi inleda i ett ganska lugnt tempo och sedan ökade jag successivt. Det kändes säkert även om man inte vet om någon smygkörd dyker upp sista biten”, sade Janaxel.

Jenny A Björk fortsätter att leverera vinnare. Hennes kuskform är strålande. Från ett åttondespår bakom bilen satt Il Mio Dea i spets i första sväng och efter lugna 15,0 första 1000 höll hon undan till en säker seger. Segertid 13,5a/1640 och 30.000 kronor till Stall Imbo HB i Rättvik. Rättviksamatören Benny Ohlsson är tränare. Scoccans Finest visade fortsatt härlig form, som tvåa, efter en strålande avslutning från fjärde utvändigt, 1.10 sista 800, fram till andrapriset för Malin Friman.

”Tanken var att ladda framåt direkt. Det går inte att backa i kortloppen. Hon kändes mycket fin i spets och hon svarade bra hela vägen i en snabb avslutning”, sade Jenny.

Tvåårige Enge Barack, efter Yankee Glide, är obesegrad efter sina första två starter. Han kom från en imponerande seger i debuten då han avgjorde från utvändigt ledaren. Nu blev det galopp efter körda 150 meter. Han ställde sig snabbt och Oskar Kylin-Blom hittade fram till andra utvändigt. Via tredjespår sista 800 utan rygg skaffade han sig ett säkert grepp mot ledande Louise som höll farten fint i sin debut. Segertid 17,5/1640 meter via 1.15 sista 1000 och då travade han i 12-tempo mellan 800 och 300 kvar.

”Han tog i lite för mycket och slog ihop. Det är en ärlig kille som man måste köra på hans villkor. Han har en härlig inställning och det kändes säkert trots en tuff resa sista varvet”, sade Oskar. Mattias Djuse tränar vinnaren. 20.000 kronor till JEV Finance AB i Enköping.

Mattias grejade en fin stalldubbel när han själv segrade med treårige Lass Revenue som i spets fick bestämma efter lugna 18,7 första 1000. Segertid 15,9a/2140 och 35.000 kronor. Mattias Djuse Stable AB är ägare med Stall Lasi HB.

Treåriga Effin Dibs, efter Scarlet Knight och tredje avkomman till ostartade Dancing in Time, fick ge sig från spets i sin debut som tvåa i mål trots en stark avslutning, 15,5 sista 1000. Örjan Kihlström höll enkelt upp ledningen från sitt innerspår och via 20,0 första 1000 fanns det gott om krafter kvar inför slutrundan. Effin Dibs avgjorde säkert mot bra avslutande M.T.Macahan/Mattias Djuse. Segertid 17,9/2140 meter och 50.000 kronor till Stall Courant AB. Roger Walmann är tränare.

Maintainability, efter Scarlet Knight och första avkomman till Salsa Marandaise åtta segrar på 22 starter, hade långt fram 700 kvar till loppets stora spelfavorit Gretzky Boko/Robert Bergh som enkelt hade övertagit spets 1900 kvar. Från sjätte invändigt hittade Marcus Sundberg ut i fjärde utvändigt 800 kvar och via en mycket vass avslutning avgjorde Maintainability säkert. Segertid 15,7/2660 meter via 12,5 sista 800 och 30.000 kronor till Marcus som också är ägare. Gretzky Boko galopperade kort 450 kvar och bakom honom galopperade i samma veva I´ll Fixit/Ulf Eriksson. Number One Face visade fortsatt härlig form som tvåa i mål för Oskar Kylin-Blom på nya rekordet 16,0/2660 meter.

Claes Sjöström grejade en fin dubbelseger. Fyraåriga Joanna S., efter Jocose och femte avkomman till ostartade Staro Buttercup med Varenne som morfar, visade härlig inställning i sin debut. Efter en lugn inledning blev det tredje utvändigt. 600 kvar attackerade Claes och i det läget var det långt fram till ledande Chianti Ås/Örjan Kihlström som inte hade något försvar när Joanna S. fick kontakt in på upploppet. Segertid 18,0/2140 meter via 15,5 sista 1000. 15.000 kronor till Susanna Kriström som är uppfödare med Stall Lucas HB och ägare med Ulf Kriström.

Kjell Svanstedt körde ett avvaktande lopp med speediga Karlängs Linda som visat härlig form i årets starter. Från fjärde utvändigt chansade Kjell invändigt i sista sväng när det strulade för flera av hans konkurrenter i andraspår. Nu fick han luckan 300 kvar och efter en vass avslutning fick han greppet på loppets klara spelfavorit Grandina sista biten. Segertid 25,4/2180 meter och 35.000 kronor till uppfödaren, ägaren tillsammans med Tord Högbom (bilden nedan) och tränaren Anders Nilsson i Matfors. Årets femte seger på blott tretton starter.

Sexårige Mr Winchester, efter Gläntans Domino och Dolores, är en mysig fux som i karriärens 60:e start och karriärens 24:e seger var en fin vinnare i Monté-SM för ponny kategori A för fyraåriga och äldre svenskfödda för sin ägare Linnea Edler-Pålsson i Strömsund. Segertid 2.17,1a/1640 är svenskt rekord för sexåriga hingstar och valacker. 2.500 i prispoäng plus hederstäcke, lagerkrans, hederspris till ägare, uppfödare (Kenneth Antonsson i Svanesund) och ryttare. Fjolårets vinnare Emmeros Imponera var snabbast första biten för Isabella Legi-Bååth, men hon kunde inte svara när Mr Winchester pressade i första sväng. Väl i spets såg det mycket bra ut och Mr Winchester blev aldrig riktig hotad. Emmeros Imponera höll farten bra till andrapriset och Månstorps Quatro, tredje invändigt, höll också farten fint till tredjepriset för My Bjurman.

”Jag hade ingen taktik från början. Han kändes mycket pigg och när vi fick spets fick han dra undan i sitt eget tempo. Jag har segrat i många lopp men det här är det största loppet för mig som vinnare. Jag är jätteglad. Jag är tolv år och har hållit på med hästar hela livet. Familjen har 14 hästar hemma och det är jättekul att tävla och hästarna gör det mycket bra”, sade en lycklig Linnea som ståtar med fina 40 i segerprocent som kusk/ryttare!

Klicka här för att se ponnyloppet.

Foton: CHRISTER NORIN/ALN

Text: J-E GUSTAFSSON