Gävle 10 oktober

Seger direkt i första starten för Tin Gnist, efter Lome Elden, i regi Olle Alsén. Succé! Olle fick tips om hästen och efter några månaders träning var det dags att starta efter ett jättefint träningsjobb i september. Hästen har tävlat i Norge och var segerlös i sina första 20 starter. Från rygg ledaren 1600 kvar tog han sig en kortare galopp 1300 kvar. Varvet kvar var han ikapp täten och återigen i rygg på ledaren. In på upploppet kom luckan och Tin Gnist avgjorde på ett säkert sätt. Segertid 32,4/2660 meter och 15.000 kronor. Modern Tun Kari har tidigare lämnat Tin Tveiten 2,4 miljoner.

”Det fanns andelar kvar att köpa in sig på hästen. Innan start var han såld i 20 andelar och det hade inte kunnat börja bättre. Jag har haft bra kontakt med Even Elvenes i flera år och nu ringde han om Tin Gnist. Det jag fick höra i telefonen var: Må du lyssna lille gutt! Efter sitt fina träningsjobb har han känts väldigt fin och jag hade känslan att han skulle vara stark. Nu löste det sig bra och jag hade kunnat backa mig loss i sista sväng och ändå avgöra”, sade Olle.

Moonshadow E.E. tog hand om ledningen direkt och från spets styrde Troels Andersen hela loppet i en säker seger. Segertid 16,8/2140 meter och 30.000 kronor. Ägare är Easy KB i Uppsala. Banzai Merci höll farten strålande till andrapriset efter ett tungt lopp utan rygg sista 1300.

”Han är en strulputte och det har varit flera gånger han gjort sig illa. Han har jobbat bra och nu stod han bra inne penningmässigt. Han är stark och det gäller bara att hålla honom på bettet”, sade Troels.

Lunchtravets kung var Mattias Djuse som på sina tre uppsittningar grejade en flott trippelseger. Il Nostro visade fin styrka och inställning när hon från tredje utvändigt och utan rygg sista halvvarvet skaffade sig greppet på Miss Jägers som övertagit kommandot i sista sväng. Segertid 15,2/2640 meter är nytt banrekord för femåriga svenska ston över lång distans. 25.000 kronor till Firma Tingshagen Trotting.

Alan Wadd imponerade han också i en mycket fin seger där han utklassade sina konkurrenter via en suverän avslutning i spåren sista 700. Segertid 15,1/2660 meter. 25.000 kronor till Zoccer HB i Hässelby.

Sexåriga Lady Flax, efter Daguet Rapide, såg mycket fin ut som fyra i sin debut på Eskilstuna. Nu stötte hon på ett betydligt svagare motstånd och Mattias Djuse spårade hela vägen i en mycket enkel seger med till synes gott om krafter kvar. Lars Erik Eriksson är ägare och tränare.

”Det är en riktig krångelmärr. Tänk att komma igång som sexåring! Det är helt underbart”, sade en strålande glad ägare och tränare.

Publiken fick ta del av flera fina prestationer och det är helt fantastiskt vilket bra banunderlag de kunde tävla på efter nära två dyngs regnande. Fyraårige Brenne Brakar svarade för en strålande prestation. Efter en startgalopp, mycket nära en diskning, kunde han smyga med i tredje utvändigt. Via attack 700 kvar och resten i tredjespår skaffade han sig greppet mitt på upploppet. Segertid 27,7/2640 meter och 25.000 kronor till Bjärme Gård AB och Torkil Fenstad. Ola Åsebö är tränare till den kapable killen efter Moe Odin.

Test Pilot gynnades av det höga tempot (15,5 första 1000) och körande Kaj Widell kunde smyga med i ryggar fram till upploppet. Test Pilot fick dock kämpa sista biten mot ledande treåriga I´M Best som höll farten strålande efter tuff press loppet igenom. Segertid 17,1/2140 meter och 12.000 kronor till Stall Träff HB och ToMa Trotting AB. Magnus Träff är tränare.

Fyraårige Trönö Odin, efter Moe Odin och med Svall Ivar som morfar, avgjorde en stenhård slutstrid med flera hästar inblandade för Peter Eriksson. Segertid 33,9/2140 meter och 15.000 kronor till uppfödaren, ägaren och tränaren Tage Bergman i Trönödal.

Rally Didrik imponerade i sin första start sedan maj månad för Rikard N Skoglund. Rikard kunde avvakta med attacken till 300 kvar från andra utvändigt och när han ryckte bollarna fick han ett mycket bra svar. Segertid nya fina rekordet 14,0/1640 meter. 12.000 kronr till Hovteknik Moviken AB i Bjuråker. Hagmyrenamatören Tommy Nordström har gjort ett mycket bra tränarjobb.

Klaus Kern avslutade eftermiddagen med en enkel spetsseger för Puketorps Julius. Segertid 15,8/2140 meter och 5.000 kronor till Klaus och delägaren Gerhard Sporrer.

Ett bevis på hur svårt det kan vara med att hitta vinnare var Ulf Ohlsson som inte hade någon bra dag. Han körde i samtliga tio lopp och facit: fyra fjärdepris! Prispengar: 16.000 kronor!

Foton: CHRISTER NORIN/ALN

Text: J-E GUSTAFSSON