Gävle 30 november

Propulsion är redo för Paris och Vincennes. Efter ett tre månaders tävlingsuppehåll såg han mycket fin ut i en enkel spetsseger för Örjan Kihlström. Örjan kunde lugnt avancera fram till ledningen 1450 kvar och sedan fick Propulsion jogga runt med gott om krafter kvar. Loppet var ingen värdemätare på hans kapacitet. Det var intrycket på sättet han löste uppgiften som var strålande. Segertid 14,5a/2140 via 13,7 sista 1000 och 12,5 sista 800. 40.000 kronor är det lägsta förstapriset han tävlat om sedan säsongen 2015 till Stall Zet.

”Han var så fin som han kan vara. Det är en superhäst och han var jättefin hela vägen. Han tillhör den absoluta världseliten och det här var riktigt kul. Man sitter bara och njuter. Hoppas nu att allt fungerar fram till det stora målet Prix d´Amerique. Han hade ingen tur med loppen i de senaste starterna på Vincennes. I det sista loppet var det en kusk som försökte ta livet av honom”, sade Örjan.

”Det här var ett bra besked. Han kändes jättefin i värmningen och nu laddar vi för start i Prix du Bourbonnais 10 december”, sade en mycket nöjd tränare Daniel Redén.

Daniel och Stall Zet kunde räkna in ytterligare två vinnare till stallet. Treårige Benobi Zet avgjorde lätt från andra utvändigt och attack 700 kvar för Örjan Kihlström i andra raka segern. Segertid 16,8a/2140 och 35.000 kronor.

Franskfödde Baleo Josselyn var helt ohotad från spets för Örjan Kihlström. Efter fyra raka andraplatser från debuten fick han nu en välförtjänt utdelning. Segertid 17,8/2640 meter och 15.000 kronor.

Olle Alsén gladde någon/några när han segrade med Thebigred As i den sista V64-avdelningen. Via en snabb inledning valde Olle att släppa spets till Västerbo Pay Me. Luckan kom halvvarvet kvar och Thebigred As höll greppet mot 65-oddsaren Moolger som liftat med i rygg. Segertid 17,9a/3140 och 35.000 kronor till Camilla och Olle Alsén som ägare och tränare.

”Han var gott gåendes i starten innan då han strulade till det med galopp i sista sväng. Jag valde att släppa då han kan bli lite hetsig i spets. Jag tyckte att rygg på Jorma var bra. Nu ville jag sitta kvar så länge som möjligt, men när vi fick chansen ville jag testa om Jorma hade krafter kvar. Honom hade jag koll på i sista sväng. Nu blev vi utmanade hela upploppet, men han gick undan på ett fint sätt med norsken oryckt”, sade Olle.

Av kvarvarande 30 system var det bara ett system som klarade Thebigred As. Utdelning 5.043.565 kronor! Det vinnande systemet var inlämnat i Finland med två spikar och med en kostnad på 1.600 kronor.

Den som lade grunden till den fina utdelningen var Robert Skoglund som skrällvann med 62-oddsaren Guli Stella i Jöns Olofssons Minne. Robert tog hand om spets i första sväng och höll sedan greppet hela vägen mot utvändige Järvsö Aron. Segertid 30,4/1640 meter och fina 70.000 kronor till Lina Tallberger och Robert Skoglund.

”Jag tyckte inte att min häst var sämre än Perssons favorit. Vi hade god tro på henne i starten innan då det strulade varvet kvar. Nu stod vi 20 meter bättre till och när vi fick spets var det bara att köra så fort det gick. Hon är bäst med ett jämnt högt tempo”, sade Robert.

Alfie har svarat för en strålande säsong. Nu visade hon klassen när hon från ett tufft utgångsläge kunde runda sina mera meriterade konkurrenter via fjärdespår sista 300 till seger för sin uppfödare, ägare och kusk Lars-Erik Karlsson. Loppet var ett försök i DubbelCupen med final i Gävle 16 december. Ytterligare 40.000 kronor till den nyblivna miljonärskan. Bakom vinnaren visade Sjö Odin fin form som tvåa efter ett lopp i rygg på ledaren och lucka 100 kvar för Anders Högberg.

”Det är helt otroligt. Vi hamnade invändigt innan jag kunde slinka ut i fjärde utvändigt 900 kvar vilket blev tredje utvändigt 700 kvar. Nu fick vi ett fjärdespår i sista sväng och jag hade inte känslan att vi skulle hinna fram. Hon har tre pallplatser i SM i år och hon fortsätter att hålla formen. Nick Alfa, första kallblodiga sto i Hälsingland att tjäna över en miljon, var bättre men det var också farsans häst. Tanken var att avsluta tävlandet efter finalen i Gävle och ta det lite lugnt. Nu finns det fina lopp i januari och jag får se hur det blir med matchningen framöver”, sade Lars-Erik.

Scarpia var en fin spetsvinnare för sin tränare Nicklas Westerholm. Det kostade 10,8 första 500 och 12,8 första 1000. Nicklas kunde sitta lugn hela upploppet mot bra avslutande Sloppy Joe som efter en störning i starten fick för långt fram till ledaren. Hästen i loppet var dock fyraårige Louie Brodde som grejade tredjepriset. Han fick svar om positionerna och fick trava hela loppet i tredjespår! Segertid 13,2a/1640 och 30.000 kronor till Stall Tosca HB i Vimmerby.

”Nu var det läge att köra för spets. Han har tidigare öppnat bra bakom bilen med framspår. Egentligen är han bäst i ryggar, men nu var det kort distans och taktiken var given. Jag tror han kommer att bli en bra sprinter och nu är det Bronsdivisionen som gäller. Han har inga problem med att tävla med tunna alluminiumskor”, sade Nicklas.

Tand Kraft var ohotad i Leufsta-loppet sedan Jan-Olov Persson fått överta spets varvet kvar av ledande Sjö Vinn. Segertid 24,8a/1640 vilket är ett nytt banrekord för fyraåriga svenska hingstar och valacker över kort distans. Det tidigare rekordet hade Qvadrigo 25,2 från år 2002. 70.000 kronor till Christer Lindström.

”Årets fyraåringar är en av de bästa årgångar jag haft. Det är en fantastisk årgång.Han är mera stark än speedig och taktiken var klar. Full fart hela loppet. Nu väntar en tuff femårssäsong. Jag vet av erfarenhet att det brukar vara väldigt tufft att växa in ytterligare i klasserna. Han kommer dessutom att verka i aveln och det ska bli spännande. Nu har vi passerat nio miljoner till stallet”, sade Jan-Olov som ståtar med en segerprocent på 22 när det gäller stallstatistiken.

Tomas Pettersson grejade en fin stalldubbel. Tvååriga Happy Celebration, efter Make it Happen, höll bra i sin debut som tvåa från spets på hemmaplan. Med blott fem startande var det ingen som kunde utmana Tomas i spets. Efter lugna 21,8 första 1000 fanns det gott om krafter kvar. Segertid 18,8/1640 meter efter en snabb avslutning och 25.000 kronor till Solbågen Förvaltnings AB i Hudiksvall. Happy Celebration är fjärde avkomman till Money Celebration. Mormor No Money No Honey har också lämnat montéspecialisten Just Indeed.

Spets och slut var också segerreceptet för treåriga Viva Frontline, efter Perhaps Love. Segertid 19,1/2140 meter och 50.000 kronor till Bengt Holmqvist.

Treårige Deep Sea med Visby som hemmabana visade fin inställning i en säker spetsseger för Jorma Kontio. Segertid 17,4/2140 meter och 50.000 kronor. Stall Deep Sea HB (Angelica Hellgren) är ägare och Angelica Herlin Karnell är tränare.

Åke och Sture Siikavaara uppvaktades när Unexpected fick ta emot pris som månadens häst i oktober. Det såg länge ut som att stallkompisen Bon Courage/Troels Andersen skulle greja segern i det avslutande loppet. Efter en tuff inledning, 13,6 första 500, till spets efter körda 550 meter blev det en stenhård slutstrid mot Glimmer U.S/Leif Witasp som släppt spets och liftat med i rygg fram till upploppet. Det krävdes ett målfoto innan Glimmer U.S ropades ut som vinnaren. Segertid 17,9a/2140 och 5.000 kronor till ägaren Leif K Häst AB i Björnlunda.

Spelförslaget till V4-spelet av Sonny Olsson gav utdelning. Förslaget i programmet kostade 192 kronor och andelarna som såldes på banan fick dela på 3.583 kronor.

Foton: CHRISTER NORIN/ALN

Text: J-E GUSTAFSSON