Romme 5 januari

Smeds Alva, efter Wikvinn, var en överrasande vinnare, 28 gånger, för spelarna. Stefan Rosén hamnade bra till i fjärde/tredje utvändigt innan han avancerade 1100 kvar. Via utvändigt ledande Hönn Tess 800 kvar och spets 600 kvar höll Smeds Alva greppet mot bra avslutande Järvsö John. Två fina prestationer av de båda i sina första starter på över ett halvår. Segertid 31,9/2160 meter och 30.000 kronor till Firma Equi Printer. Tomas Rosén är tränare. Ylva Bergström i Östervåla är uppfödare. Modern Pilbläsa, 18 segrar och fina 908.000 kronor, var en riktig hårding. Hon var tvåa i Sto-SM åren 2003 och 2004 som elva och tolvåring!

”Hon har hög kapacitet, men hon är väldigt skör och man måste ta det försiktigt. Nu hoppas vi på en riktigt fin vinter”, sade Stefan.

Välstammade Ready For Money var i början på sin karriär lite av en så kallad snackhäst. Fjolårssäsongen som fyraåring blev helt fel med blott fyra starter och 5.500 kronor. Nu är hon tillbaka! Det började med galopp strax efter start, men hon hittade rätt gångart väldigt snabbt och Kaj Widell hamnade i femte utvändigt. 1400 kvar avancerade Kaj och varvet kvar kunde han krypa ner i andra utvändigt bakom loppets spelfavorit Flight Danseur, tre segrar på de fyra senaste starterna. I sista sväng var Ready For Money utvändigt favoriten som övertagit spets halvvarvet kvar. Hon var dock chanslös att svara Ready For Money som avgjorde mycket enkelt på ett strålande sätt. Segertid 16,3a/2140 via 15 sista 1400 och 30.000 kronor till uppfödaren, ägaren och tränaren Urban G Eriksson. Scoccans Finest/Rauno Pöllänen, femte utvändigt varvet kvar, avslutade fint till andrapriset.

”Jag förstod att hon skulle vara väl förberedd. Urban ringde mig och kollade om jag kunde köra, men han skulle träna på en månad till. Hon hade lite bråttom i början men ställde sig fort och vi hamnade ganska bra till ändå. Det kändes lugnt efter galoppen och hon visade fin styrka”, sade Kaj.

”Det häxade hela 2017. Jag har kört mycket mängdträning i 24-farter över 3000 meter och hon tävlar med träningsbalans. Det är en jättefin häst och jag hoppas hon har en miljon kvar att tjäna”, sade Urban.

J-E GUSTAFSSON