Solvalla 10 januari

Emilia Leo fick chansen med sjuårige Happy Pal, segerlös sedan 16/12-2016 och tränad av Hans Nilsson, i ett av de två montéloppen som kördes. Efter ett avvaktande lopp i fjärde utvändigt avslutade Happy Pal strålande sista 700 i en snabb avslutning och i en stenhård slutstrid mot loppets klara spelfavorit Noble Power/Jennifer Persson, fyra raka segrar, kunde inte målkameran skilja de båda. Dött lopp! Segertid 14,9a/2140 och 22.500 kronor till Firma Stavtorp Skog och Hästar/Olle Florén i Malmköping som också är uppfödare.

”Jag fick order om att ta det lugnt från början och sedan bara gasa. Han kändes fin hela loppet och när jag drog norsken trodde han att det var klart. Jag hade greppet in på upploppet men ledaren svarade bra och jag var inte klar på om jag hade segrat”, sade Emilia.

Emilia har nu sin licens på Gävletravet och hon kommer att bli ett fint tillskott oavsett monté eller sulkylopp. Förra året vann hon 31 segrar och drog in 1,697,950 kronor. Bland flera fina segrar var segern i Monté-SM för kallblod med Blås Undan ett av loppen med 100.000 kronor till vinnaren. Blås Undan gjorde under fjolåret sju starter med Emilia i monté och facit tre segrar och tre andrapris! En av de mest framgångsrikaste i montéloppen som Emilia fick chansen med var Pekka Korpitränade Bohemianrhapsodyde som på sina tolv starter vann åtta segrar, två andra och tredjepris och i pengar blev det 411.000 kronor. Han började med sju raka segrar i sin montédebut!

Blås Undan var fjolårets fjärde segerrikaste häst med nio segrar och på platsen efter kom Bohemianrhapsodyde på samma antal segrar men med färre andraplatser. Emilia var den sjätte bästa vinstrikaste/segerrikaste kvinnliga kusken och ryttaren under fjolåret. Som vinstrikaste amatörkusk var hon på tredjeplatsen bakom Sofia Adolfsson och Johan A Nilsson. När det gäller segerrikaste/vinstrikaste kvinnliga amatörkuskar var Emilia klar tvåa bakom Sofia Adolfsson som hade ett helt suveränt fjolår som landets absolut bästa kvinnliga montéryttare.

J-E GUSTAFSSON