Gävle 3 februari

Nio lopp, av elva, under breddloppsdagen vanns av kvinnliga körsvenner! Lördagens drottning var Jenny A Björk som vann fem lopp! Den andra tjejen någonsin som tagit fem segrar på en bana en tävlingsdag i Sverige (Kajsa Frick lyckades med bedriften 2004)! Först ut av vinnarna var familjen Björks Pazcal som trots en stenhård öppning till spets (10,9 första 500) höll greppet hela vägen på ett mycket starkt sätt. Segertid 18,0a/2140 och 10.000 kronor vilket var förstapriset i samtliga lopp.

Mr Big Sox har ett fint facit i monté. Fyra segrar och två andrapris på tio starter. Från femte utvändigt var han starkast sista 700 i spåren. Segertid 17,5/2160 meter. Jim Oscarsson är tränare och ägare är Easy KB.

Håkan Wallberg är tränare till nyförvärvet femåriga Hanna Q.L. som redan i värmningen visade att formen var på topp. Jenny hamnade bra till direkt och via utvändigt ledaren 700 kvar och spets halvvarvet kvar var Hanna Q.L. helt överlägsen. Segertid 19,1a/2140.

Emerald Boko fick smyga med i ryggar från fjärde utvändigt sista 600 och via en härlig avslutning fick han greppet sista biten mot Miss Joe/Håkan Wallberg. Segertid 17,2a/2140. Erik Lindgren är tränare och Anna Mann stolt ägare.

Jenny grejade en fin stalldubbel till Erik Lindegren när hon avslutade dagen bakom Edelsa som var ohotad från spets. Segertiden 15,6a/2140 var den klart bästa under dagen. Stall ICA Tierp – Easy är ägare.

”Jag hade en bra känsla inför dagen och trodde jag skulle kunna vinna något lopp. Jag har tidigare tagit en trippel vid två tillfällen, men att vinna fem lopp kunde man inte drömma om. Pazcal trivs bäst i tät och han har gjort bra lopp i skymundan utan att vinna. Det kostade första biten men han kändes stark hela vägen. Det är morfar Bo Björk som tränar och min lillasyster Lina ska också ha mycket beröm för all den tid hon lägger ner på hästarna. Mr Big Sox har varit lite sämre i några starter. Nu kändes han jättefin och det var första gången vi provade med norskt huvudlag. Hanna Q.L. var i mycket fin författning och det löste sig helt perfekt. Det var kul att kunna greja en stalldubbel till Erik Lindegren och Edelsa är också min passhäst. Hon är snäll och fin men har en egen vilja. Hon passade bra på banunderlaget då hon har en mycket effektiv gång”, sade Jenny som nu har skaffat sig ett rejält grepp om kuskchampionatet.

Malin Friman inledde dagen med en säker spetsseger för Veams Edith som ägs av Stall Hammar HB och Susanne Holmgren med Ingela Hammar som tränare. Segertid 18,7a/2140.

”Hon han vara lite nervös och jag ville inte bråka med henne. Hon fick själv dra undan i det tempo som passade henne bäst. Hon kändes stabil och fin hela loppet”. sade Malin.

Sigge S.R. fick ett fint smyglopp i tredje invändigt och 900 kvar kunde Jenni H Åsberg glida ut i andra utvändigt i rygg på loppets klara spelfavorit Frisli Loke. I sista sväng galopperade ledande Kometen och i samma veva var Jenni påpasslig och stack invändigt om Frisli Loke som galopperade kort 250 kvar vilket räckte för att Sigge S.R. skulle hålla undan. Segertid 30,2/2160 meter. Tauno Siltala är tränare, ägare och uppfödare under namnet Stall Ruter AB.

Håkan Wallberg fick chansen med Allaballakaitoz sedan Rebecca Dahlén lämnat återbud. Allaballakaitoz stod perfekt inne penningmässigt och han hade stött på betydligt tuffare motstånd i de senaste starterna. Håkan körde ett perfekt smyglopp från femte utvändigt och med ryggar fram till upploppet ”blåste” Allaballakaitoz förbi alla sina konkurrenter. Segertid 16,4a/2140. Malin Hurtig i Nora är ägare och tränare. Allaballakaitoz har banrekordet för sexåriga och äldre hingstar/valacker över medeldistans/auto på 10,7 från 2015.

”Det är en gammal kanon och det var kul att få chansen att köra honom. Nu löste det sig helt perfekt och han kändes mycket gåvillig hela loppet. Det fanns gott om krafter kvar”, sade Håkan.

Från ett bakspår bakom bilen hamnade Linn Stolt i rygg på ledaren med Cobbys Supervalue. I sista sväng såg det lite mörkt ut om luckan skulle komma. Nu fick Linn chansen 150 kvar och Cobbys Supervalue växlade tempo snabbt och kunde greja segern på ett säkert sätt. Segertid 17,8a/2140. Claes Sjöström är tränare. Ägare är Stall Cobby´s.

”På förhand tyckte jag att han skulle duga ganska bra. Nu var det spåret som oroade lite. Jag hade gott om krafter kvar i sista sväng och när vi fick luckan och jag kunde rycka huvan fick jag ett bra svar. Jag har jobbat åt Claes sedan november månad förra året och jag trivs bra”, sade Linn.

Sandra Nordemo såg till att Claes Sjöström fick en stalldubbel. Sandra lämnade fjärde utvändigt 1300 kvar med Bottnas Dragon och via utvändigt ledande The Golden News sista varvet fick hon ett knappt grepp sista biten. Segertid 17,6a/2140. Familjen Alf Nordemo är uppfödare och ägare.

”Han trivs bra i Gävle. Han vann i oktober förra året i Gävle och har sedan var segerlös inför den här starten. Normalt räcker han bra i breddlopp och trots ett lopp utvändigt utan rygg sista varvet vet jag att han alltid håller farten in i mål. Nu provade vi rycktussar för första gången och det fungerade perfekt”, sade Sandra.

Aileen Laday hade visat fin form i flera starter trots lite blygsamma placeringar. Tomas Rosén kom perfekt igenom från start och via andra utvändigt och attack 600 kvar var segern klar in på upploppet. Bakom vinnaren avslutade Catfish Crown bra till andrapriset för Terese T Rosén. Segertid 18,6a/2140. Bo Rosén är ägare.

Vi har matchat henne i tuffa gäng och hon har gjort det bra och skaffat sig mera hårdhet. Jag visste inte hur vi skulle hamna till men nu tog hon i rejält den första biten och då var det bara att prova framåt. Hon kan vara lite ojämn”, sade Tomas.

Sonny Olssons V4-system på andelsspelet på banan gav utdelning. Av inlämnande 6.191 system var det bara 50 stycken som klarade alla fyra vinnarna och utdelning 6.005 kronor.

Foton: CHRISTER NORIN/ALN

Text: J-E GUSTAFSSON