Gävle 6 mars

Lunchens kung var Martin P Djuse som grejade en fin dubbel med egentränade hästar. Femåriga Donna Mearas, yngst i loppet och ett av två ston och den minst meriterade i loppet, avgjorde på ett mycket fint sätt i karriärens fjärde seger på blott 15 starter och första segern i regi Martin P Djuse. Segertid 16,1/2160 meter. 10.000 kronor till Countess AB i Luleå. Tapper tvåa var ledande Above Me som höll farten strålande efter elakt tryck hela loppet.

”Det var bra körning i loppet med ett högt tempo. På sista långsidan kändes hon seg och jag var lite orolig. Nu tog hon fatt i grejorna i sista sväng och hon visade fin styrka i en säker seger”, sade Martin.

Fin styrka och bra inställning visade också Cameron Dream (bilden ovan) som från sjätte utvändigt och rygg fram till sista sväng var den klart starkaste för Martin P Djuse. Segertid 16,4/2660 meter. 25.000 kronor till Martin P Djuse Trav AB och Acksson bygg AB.

”Han kändes ruggigt bra och nu fick vi en bra rygg i Kemas Barolo 800 kvar. Jag är otroligt imponerad av hans utveckling och jag har inte haft någon liknande häst i träning. Han avgjorde hur enkelt som helst”, sade Martin.

Nicklas Westerholm, vald till årets komet 2017 på den stora hästgalan i år, har öppnat årets säsong på bästa sätt. Nu presenterade Nicklas en fin treåring i My Sea, efter Zola Boko, som löste sin debut på ett mycket fint sätt. Nicklas kunde överta spets i första sväng och sedan fick han bestämma tempot till en säker seger. Segertid 18,2/2140 meter och 25.000 kronor till uppfödarna och ägarna Sjösläntens Konsult och Fastighets AB. My Sea är första avkomman till Enya Håleryd, fem segrar och 286.000 kronor, som tränades av Troels Andersen mesta delen av sin karriär. Mormor Caphial tjänade 1,5 miljoner.

”Han har tränat bra och jag hade goda förhoppningar redan i debuten. Nu springer han lite i sin egen värld och han är väldigt flegmatisk och trög. Exteriörmässigt är han helt perfekt”, sade Nicklas.

Kut Melvin, helsyskon med två år äldre Alfie 1,3 miljoner, har i hela sin karriär visat fin fart, men det har också blivit en hel del galopper. Från ett springspår på tillägg hamnade uppfödaren, ägaren, tränaren och kusken Lars-Erik Karlsson perfekt till i tredje utvändigt. 1300 kvar avancerade han framåt och via utvändigt ledande spelfavoriten Eigelands Fredrik sista 1000 meterna var Kut Melvin den starkaste. Segertid 30,4/2160 meter och 30.000 kronor.

”Nu hamnade vi i tredjespår och det var bara att satsa framåt. Vi hade lite tur som kunde slinka ned i tredje ytter. Nu stötte man bakifrån redan 1300 kvar och med tanke på den lugna öppningen (36,0 första 500) var det enkelt att avancera fram till ledaren. Nu fick jag bara hålla i mig och undvika en galopp. Han kändes stark hela vägen och det blev ganska enkelt till slut”, sade Lars-Erik.

Femåriga Francisfromheaven, efter From Above, har börjat sin karriär på ett bra sätt. Andra segern på fyra starter och två andrapris lovar gott för framtiden. Från ett normalt lite krångligt fjärdespår i volten var Francisfromheaven hur stabil och fin som helst och via spets höll hon greppet hela vägen i en snabb avslutning och tufft utmanad hela upploppet för sin tränare Magdalena Ulriksson-Siminski. Segertid 17,7/2140 meter och 25.000 kronor till uppfödaren och ägaren Thommi Ekgren i Enköping. Francisfromheaven är första avkomman till Nybys Princess som tjänade 308.000 kronor. Thommi har tidigare haft en nyttig travare i Arnie Frost som tjänade 788.000 kronor.

”Hon har haft ett mycket dåligt immunförsvar och har därför kommit igång sent. När det gäller spår i volten är hon som en Ferrari att köra. Hon bara klipper iväg. Nu trivs hon bäst med sällskap utvändigt och jag var lite osäker i sista sväng. Den i rygg (Harry Kullers) attackerade ettrigt hela upploppet, men hon svarade mycket bra och visade sin fina löpskalle och dessutom med tussarna kvar”, sade Magdalena.

Foton: CHRISTER NORIN/ALN

Text: J-E GUSTAFSSON