Gävle 10 april

I det fjärde försöket i Gävleborgs Montéserie av totalt 20 innan finalen på Hagmyren 15 september, var Trust de Luxe starkast sista biten för Jenni H Åsberg. Efter ett fint smyglopp i tredje invändigt och lucka 250 kvar kunde han avgöra sista biten mot Carmen Sting/Jonathan Carre som skaffat sig greppet på ledande Ohh Etell/Kevin Gondet in på upploppet. Segertid 18,1a/2140 och 25.000 kronor till Karlsson Häst HB i Kalmar med Fredrik Wallin som tränare. Trust de Luxe har nu tre segrar och tre andrapris på sina tolv montéstarter och i prispengar har det blivit 98.600 kronor.

”Det var ett snällt lopp som gällde i årets andra start och nu löste det sig helt perfekt. Jag hade mycket att köra med när vi kom loss i sista sväng”, sade Jenni.

Det femte försöket i montéserien, för kallblod, såg Wilda Fille som helt ohotad vinnare för Kim Boström. 1450 kvar kunde Kim överta spets och trots att Åsarappen/Emilia Leo fick ett perfekt smyglopp i rygg var han utan chans att kunna utmana. Segertid 28,4/2160 meter och 25.000 kronor till uppfödaren och ägaren Wilda HB. Fem segrar och två andrapris på sju starter och fina 162.500 kronor i monté för starke Wilda Fille med Jan-Olov Persson som tränare.

Efter körda fem försök toppar Emilia Leo med 65 poäng före Jenni H Åsberg på 62 poäng. Kim Boström ligger på tredje plats med sina 40 poäng. Nästa försök är på Hagmyren 29 april.

Tomi Haapio och Ulf Ohlsson såg till att det blev bra utdelning på V5-spelet när de segrade med Cupido Sisu och Lady Zappa och en fin tränardubbel till Petri Salmela. Cupido Sisu, yngst i loppet som en av två sexåriga valacker, kunde smyga med i andra utvändigt 1100 kvar och via utvändigt ledande spelfavoriten Reggae Hall/Claes Sjöström sista halvvarvet fick han greppet sista biten i en snabb avslutning. Segertid 14,8/2660 meter via 12,8 sista 1000 och 25.000 kronor till Campido stable AB i Stockholm.

Lady Zappa öppnade vasst bakom bilen och var i spets efter körda 100 meter för Ulf Ohlsson. Väl i spets fick Ulf bestämma tempot, 17,7 första 1000, och då hade Ulf ”lurat” övriga. Lady Zappa blev aldrig riktigt hotad i en snabb avslutning. En fin seger men också en kuskseger för Ulf som ståtar med 23 segrar på de senaste tio dagarna! Segertid 15,8a/2140 och 25.000 kronor till uppfödaren och ägaren Stall Zenita HB i Järfälla.

Ulf inledde kvällen med seger för treårige Amour Amour, efter Maharajah som imponerade i sin debut. Efter ett lopp omväxlande utvändigt och i rygg på ledande Aperfectmate/Jim Oscarsson var han starkast och det såg ut att finnas krafter kvar i mål. Segertid 18,6/2640 meter och 25.000 kronor till J A Skogström AB med flera. Markus Pihlström är tränare.

I det första försöket i Maharajahs Stoserie blev det en liten överraskande vinnare. Femåriga B.W.Sweetie, efter Orlando Vici och första avkomman till ostartade B.W.Nelly var den starkaste sista biten efter ett smyglopp i fjärde invändigt och lucka 700 kvar mot ledande Flash Photo/Rauno Pöllänen för Martin P Djuse. Segertid nya rekordet 15,2a/2140 och 25.000 kronor. Östersundsamatören Åke Eriksson är tränare och ägare tillsammans med Firma Backes Häst och Service. Birger Wallström är uppfödare.

”Hon var taggad i värmningen och det kändes bra hela loppet. Hon var fin som tvåa när jag körde henne på Bergsåker och nu löste det sig helt perfekt. Det blev tight hela upploppet mot Flash Photo och det var starkt av henne att kunna avgöra”, sade Martin.

”Det är första segern i min regi. Den första segern på 36 starter tog hon 2016 med Emil Eriksson som kusk och Thomas Lönn som tränare. Hon har inte fungerat i voltstart. Det har mest blivit galopp. Det här var en härlig seger då vi hade vår bästa segerchans tidigare i kvällen med obesegrade i två starter Big Cactus Zet som tyvärr galopperade bort sina chanser i första sväng”, sade Åke Eriksson.

Fyraårige Prinsen One, första segern i åttonde starten, efter Select Yankee och fjärde avkomman till Seville d´Anama, ett tredjepris som bäst i karriären på 20 starter, var via spets en säker vinnare för sin tränare Jörgen Westholm. Segertid 16,3a/2140 och 25.000 kronor till ägaren Doktorn i Håbo AB i Bälsta.

Fyraårige Yieldson, efter Yield Boko, första segern i nionde starten, togs på ett imponerande sätt för sin tränare Claes Sjöström. Yieldson öppnade vasst  bakom bilen och via tuffa 12,0 första 500 och 13,8 första 1000 var det starkt att hålla greppet hela vägen mot jämnårige Global U.Turn/ tredje utvändigt, som var den som utmanade sista biten för Ulf Ohlsson. Segertid nya rekordet 14,9a/2140 och 25.000 kronor till W Horse AB och Björn och Ulla Sjöström HB med Björn och Gert Karlsson som uppfödare.

”Jag är mäkta imponerad. Han låg på lite väl mycket och det är klart att jag var orolig sista 700. Han svarade för en fantastiskt fin prestation och nu barfota runt om med helstängt hudvudlag och med bike,” sade Claes.

Femårige Slotts Levi, en mycket fin fux, efter Qvadrigo, mest kända som sin avkomma Rino Dox 1,9 miljoner och fjärde avkomman till  i 22 starter segerlösa Nebbenes Mai var en helt ohotad    spetsvinnare för Bo Landgren. 

Bosse kunde enkelt ta hand om spets med bara två startande på volten och via spets, 35,7 första 1000 var han helt ohotad via 31,3 sista 1000. Segertid 33,2/2160 meter och 25.000 kronor till tränaren Stefan Eriksson och sambon C Uppling Eriksson.

”Det är en stor och fin häst och han behöver mer styrka i sin kropp. Nu uppträder han som lite mera opolerad cch halvvarvet kvar skulle han slå av på takten, sade Bosse Landgren.

”Jag hade förra året givit upp hoppet om att det skulle inte gå att hålla på med honom. Nu står vi här som vinnare. Han behöver mycket tid på att växa in i kroppen”, sade Stefan som tidigare hade en fin travare i Karlängs Theo som efter fem segrar på blott 20 starter fick avsluta sin karriär.

Fredrik Wallin äger och tränar Gassin Am som Mattias Hansson körde i första loppet i årets Babyrace-serie. Ekipaget var närmast idealtiden 1.50 med tiden 1.50,3 och därmed vann ägare Wallin ett presentkort värt 600 kr på travrestaurangen och körsven Mattias Hansson ett tidtagarur skänkt av Travbutiken Gävle AB.

Foton: CHRISTER NORIN/ALN

Text: J-E GUSTAFSSON