Gävle 5 maj

Bland flera fina prestationer var Pydin den som svarade för kvällens uppvisning. I årets tredje start var han den ”gamle” Pydin som visade sin fina kapacitet. 1500 kvar hamnade han utvändigt ledande Art Nökkve och via en vass speed kunde han överta spets 950 kvar för Jan-Olov Åberg. Pydin hade allt under kontroll mot tappre Art Nökkve som bjöd strid sista halvvarvet och bakom dessa två satt Bro Viking fast med krafter kvar. Alla de tre svarade för jättefina prestationer i ett mycket fint kallblodslopp. Segertid 22,5/2160 meter är nytt banrekord för äldre hingstar/valacker voltstart över medeldistans. Det tidigare rekordet hade Odin Tabac på 22,7. 30.000 kronor till familjen Torstemo med Niclas som tränare.

”Efter förra starten i Gävle körde jag ett jobb två dagar senare med lite nya grejer och det fungerade bra. Numera kommer han att tävla med en automatkäk, sade Niclas.

”Han kändes jättefin i värmningen och i provstarten var han riktigt taggad. Nu blev det en tuff löpning och det här var hans första riktiga lopp på över ett halvår. Han är ruggigt bra, sade Jan-Olov.

Femårige Klack Gidde, efter Alm Viktor, har i sina första 19 starter galopperat i 17 av dessa. De två gånger han travat felfritt har det blivit seger och ett andrapris. Nu blev det galopp efter körda 100 meter och Bo Landgren hamnade i sjätte invändigt. 1600 kvar avancerade han framåt och via utvändigt ledaren 1200 kvar och spets 650 kvar var han ohotad till slut i Hästägarekannan. Segertid 31,0/3140 meter via 28,4 sista 2000 och 27,5 sista 1000 är nytt banrekord för femåriga hingstar/valacker över distansen 3140 meter. 30.000 kronor till Marie-Louise Hellström som ägare med Bollnäsamatören Torsten Hellström som tränare.

”Han har för lite pengar på sig. Han är otroligt stark men samtidigt väldigt omogen. Hemma i jobben är det inga problem men i loppen blir han väldigt spänd. Han har utvecklats de sista månaderna och nu hoppas jag att han fortsätter i samma framåtanda, sade Torsten.

Alvena Warrior, efter Sahara Dynamite, var vinnaren i Hästägarestayern för Per Linderoth. Per avancerade redan på första varvet från andra utvändigt till utvändigt ledande Hot Fire 2100 kvar. Loppet kördes i ett lågt tempo, 23,8 första 1000 och 20,9 första 2000. Varvet kvar attackerade loppets spelfavorit Tornado Gel som via ett tredjespår sista varvet bjöd strid hela vägen in i mål där Alvena Warrior höll huvudet först. Segertid 18,6/3160 meter och 30.000 kronor till Easy KB med Magnus Lillieborg som tränare.

”Han är mycket stark och det kostade inga krafter att sitta utvändigt ledaren. Det var första gången han tävlade barfota fram, sade Per.

Femåriga norskfödda Björnli Ada, efter Mörtvedt Jerkeld, visade fin styrka och inställning när hon efter ett lopp utvändigt ledaren var den starkaste för Roger Borg i det fjärde försöket i Travbutikens Amatörserie Gävletravet 2018. Segertid 30,5a/2140 och 25.000 kronor till Firma Bullergårdens avel och ridcenter. Rommeamatören Therese Bjurman är tränare. Roger Borg toppar amatörserien nu på 38 poäng före Wilma Wallberg på 31 poäng. Finalen avgörs 11 oktober och nästa försök körs 31 maj.

Kvällens högoddsare var fyraårige Epic Victory, efter Sam Bourbon, som efter ett lopp utvändigt ledaren och spets halvvarvet kvar var helt ohotad för Maxime Marais i det fjärde försöket i Hedlunds Åkeri AB:s Lärlingsserie. Segertid 17,7/2160 meter och 25.000 kronor till Stall Victory Breeding med Solvallaamatören Christer Otterström som uppfödare och tränare. Emilia Leo toppar serien efter fyra försök på 53 poäng, tvåa med Leonora Christina, före Johan Brandel sjua med Lydia Sånna, på 34 poäng. Finalen avgörs 11 oktober och nästa försök körs 31 maj.

Avantis Red Witch, efter Turbo Sund, var en mycket fin spetsvinnare för Tomas Pettersson i det tredje försöket i Maharajahs Stoserie. Hon visade bra egenskaper i sina första starter förra året, fyra segrar på femton starter, men årets tre första starter har inte varit helt positiva. Segertid nya rekordet 15,6a/2140 och 25.000 kronor till Stall Avanti med sambon Jenni H Åsberg som tränare.

Sexåriga Meshan, efter Micro Mesh och första avkomman till Qvist, en seger på 51 starter, har nu visat fin kapacitet i sin nya roll som montéhäst. I sin elfte start i monté grejade hon nu sin tredje seger för Nathalie Bergström. Segertid 15,9a/2140 och 25.000 kronor till ägaren Li Vestman med Torbjörn Westman som tränare. Lionel/Emilia Leo var riktigt närgången sista biten efter ett lopp i andra utvändigt.

Treårige Carhu, efter Prodigious och femte avkomman till Carte Blanche med fyra år äldre Carja som syskon var vinnaren i treåringsloppet E3 Bonus med fina 60.000 kronor till vinnaren. Daniel Wäjersten, en av två uppsittningar under kvällen, valde rätt positioner under loppet. Han började med press om spets innan han valde rygg ledaren 1500 kvar. Med lite flyt kunde han glida ut i andra utvändigt 500 kvar och via en bra avslutning fick han greppet sista biten på ledande Forune Pace/Oskar Kylin Blom. Segertid 17,1/2140 meter och uppfödare och ägare är Stall Nötskrika KB i Skogås. med Stefan Arvidsson som tränare.

Håkan Skoglund hade en fin kväll med en seger och ett andrapris på sina två körningar. Art Nökkve visade härlig form som tvåa och nioårige Victor Ruda avgjorde på ett mycket fint sätt efter ett lopp i femte/fjärde utvändigt via en sylvass avslutning i spåren. Segertid 14,1a/2140 och 25.000 kronor till KLV Holding AB, samma ägare till Art Nökkve och Anna Sandler AB.

Jim Oscarsson hade börjat kvällen med ett sjättepris, tredjepris och ett femtepris innan han i sin fjärde start med stallets hästar kunde avgöra med fyraårige Andthemoveisover som var starkast sista biten efter ett lopp i tredje utvändigt och draghjälp fram till upploppet. Segertid 16,0/2160 meter och 10.000 kronor till A Dream Satble 2016 HB i Sollentuna.

I det tredje Babyracet med en idealtid 1,40.0 var tvårige Follow The Money, efter Sinou Madrik och femte avkomman till Chantelle Finesign, två segrar på 34 starter och intjänade 113.000 kronor i träning hos Anders Lindström, den som var närmast idealtiden för Troels Andersen. Johanna K Karlsson är tränare. Roger Wahlgren är uppfödare och Peter Wahlgren är ägare.

Ponnyloppet Kategori A körda av A-B-eller C-licennsinnehavare med rubriken Ulf Lindfors Lopp var 13-årige Bäckdalens Pommac vinnaren i sin fjärde raka seger och den fjärde som obesegrad i år. Silje Röste, 14 år och dotter till travtränaren Stig Jarle Röste har kört hästen i sina fyra segrar. Segertid 2,39,7/1160 meter och 500 i prispoäng.Tolvårige Icaros/Harry Löfgren utmanade rejält och det stod och vägde innan han tog en kort galopp cirka 150 kvar.

V65-omgången var inte helt rätt att utverka och när alla de sex loppen var avgjorda stod det klart att en vinnare med 5 fem rätt (!) var ensam om potten på 326.660 kronor.

Foton: CHRISTER NORIN/ALN

Text: J-E GUSTAFSSON