Romme 14 maj

Gävletränade hästar tog för sig bra under breddloppskvällen med fyra segrar och flera andra bra prisplacerade ekipage. Malin Friman grejade en flott stalldubbel till Rauno Pöllänen. Sexåriga Jaqueline Coger, efter Orlando Vici, var helt ohotad från spets för Malin i karriärens första seger. Segertid 14,5a/2140 via 13,8 sista 1000 och 10.000 kronor till ägarna Anna Ivarsson och Per-Olov Lundqvist.

”Det är en jättefin häst i grunden som inte fungerat fullt ut. Det känns orättvist att hon inte segrat tidigare. Hon är kvick från början och väl i spets var det bara att åka med hela vägen. Hon kändes kanonfin hela loppet”, sade Malin.

Efter segern med Jaqueline Coger varnade Malin för Trollklackan i segerintervjun. Efter ett lopp i rygg på ledaren och tredje invändigt 1300 kvar och med lucka 700 kvar avgjorde Trollklackan på ett mycket bra sätt via spets 400 kvar. Segertid nya rekordet 27,1/2140 meter och 10.000 kronor till ägaren Anne-Lie Jonsson i Torsåker. Hönn Blesa/Ulf Backhouse, spets 1300 kvar, höll farten strålande till ett andrapris på nya rekordet 26,9/2160 meter.

”Hon har visat form i sina två första starter i år, men jag körde bort henne i årsdebuten från spets. Hon ska ha ett smyglopp och nu stämde det perfekt. Man måste chansa lite och när vi fick chansen ut på sista långsidan kändes det mycket bra. Nu blev hon lite bekväm i sin ensamhet sista biten”, sade Malin som nu ståtar med strålande 24 i segerprocent (!) som kusk.

Tomas Rosén laddade från början med Moon´s Black Lady som från ett sjättespår bakom bilen var helt ohotad den första biten. Första 500 efter 10,0 (!) och första 1000 efter tuffa 13,5. Trots den tuffa inledningen var det sexåriga stoet efter Marion Mad Money helt ohotad. Segertid 14,0a/2140 och 10.000 kronor till Tomas som också är ägare och tränare. Kattens Estelle, 15,0a/2140, grejade en fin stalldubbel till Tomas som uppfödare och tränare med Terese T Rosén som kusk.

”Hon var riktigt bra efter några lite mera sämre insatser. Det här var över förväntan. Roligt med en stalldubbel som inte är vanligt oavsett vilket stall det handlar om”, sade Tomas.

Ungdomarna tar för sig alltmer och det känns mycket bra. Alltmeister Janaxel Näsman har också han känslan kvar. Sjuårige Oneofthosdays, tionde segern i 60:e startern, visade återigen hur effektiv han är när han kommer till spets och får bestämma tempot. Det blev rejäl körning den första biten och det kostade 11,0 första halvvarvet. Sedan fick Janaxel bestämma till 15,0 första 1000 och då var övriga utan chans att utmana. Segertid 14,5a/2140 och 10.000 kronor till Janaxel som också är uppfödare och ägare.

”Nu var han pigg igen. Jag har varit lite besviken på honom på slutet, men nu såg det bra ut på förhand. Han öppnade sin vana trogen bra och vi lyckades hålla upp spetsstriden vilket blev avgörande för loppet. Det kändes mycket bra när vi fick bestämma tempot och han vann med tussarna kvar”, sade Janaxel.

J-E GUSTAFSSON