Östersund 9 juni

Emilia Leo har börjat årets säsong på ett strålande sätt och tillsammans med sambon Oskar Kylin Blom är de två de mest framgångsrika tränarna och kuskarna på hemmaplan. Lördag 9 juni kommer inte Emilia att glömma i första taget. Hon grejade en dubbelseger på V75!

”Jag har tävlat i V75 flera gånger med ett andra och tredjepris som bäst. Nu vinner jag en dubbel och det är det största som hänt mig i travsporten hittills”, enligt Emilia.

Emilia fick chansen med femåriga Hope And Dreams i Wångens Stora Lärlingspris och det femte försöket i Diamantstoet. Efter en störning i första sväng hittade Emilia fjärde utvändigt och via ryggar på slutvarvet var dottern till Triton Sund starkast på upploppet. Segertid 13,1a/2140 och 125.000 kronor. Tränaren och ägaren Östersundsamatören Oscar Berglund har en segerprocent på fantastiska 35 när det gäller tränarstatistiken. Stall H.M. HB är delägare.

”Jag fick veta att hon var bra i ordning och att hon gjort det riktigt bra från dåliga lägen. Hon kändes uppåt i värmningen och det löste sig perfekt efter störningen i första sväng. Jag hann klara ut situationen på ett bra sätt och hon visade en fin inställning sista biten”, sade Emilia.

Segern med egenägda och tränade Sign Me Up Too värmde i tredje raka segern. Från ett bakspår bakom bilen hamnade Emilia bra till direkt från början och via tredje/andra utvändigt var han klart starkast sista halvvarvet. Segertid nya fina rekordet 11,2a/1640 och 125.000 kronor. Stall Kåsha Smedstorp KB är delägare.

”Det löste sig perfekt och han kändes stark hela vägen. Det blev precis som jag drömt om. Jag läser på mycket inför loppen och jag hade hoppats på att han med ett niondespår skulle välja rygg på ettan i starten vilket skulle underlätta för oss att kunna köra rakt fram i andraspår. Han klarade resan fint och han hade ätit och druckit precis som vanligt. Han kändes också kanonfin i värmningen. Man får ta en start i taget med honom då han är väldigt skör. Nu siktar vi på finalen i Klass II på Färjestad 30 juni. Det ligger perfekt till i tiden med tre veckors mellanrum”, sade Emilia som också kunde räkna in ett andrapris under dagen med Orlando Triss, ägs och tränas av Oscar Berglund, i montélopppet värt 15.000 kronor.

Förra året hade Emilia ett rekordår med 31 segrar och 1,727,950 kronor i inkörda pengar. Till dags dato har nu Emilia 27 segrar och 1.820.100 kronor i inkörda pengar!

Emilia är definitivt i toppen när det gäller kvinnliga kuskar och montéryttare i landet. Det är få som matchar hennes framgångar i såväl monté som i sulkylopp. Jenny A Björk är också hon i toppen när det gäller de båda disciplinerna och dit får man också räkna Jenni H Åsberg.

J-E GUSTAFSSON