Gävle 3 augusti

Med ett bra startspår, läge för spets, ska det bli kul att se hur Give Me Ten kommer att klara sig i Dam-SM finalen som avgörs på Eskilstuna 15 augusti. Malin Friman körde 17-oddsaren som såg jättefin ut i en helt ohotad spetsseger. Det kostade 10,2 första 500 trots att spetsstriden var avgjord redan efter körda 150 meter. Segertid nya rekordet 13,7a/2140 och 30.000 kronor. Klaus Kern är tränare och ägare tillsammans med Michael Jost. Med till finalen också Thebigred As/Kajsa Frick som höll farten bra efter ett lopp i rygg på vinnaren sista 1200. Thebigred As travade 14,2a/2140 och tjänade 15.000 kronor.

”Det här var jätteroligt. Jag hade kollat i lopparkivet och sett att han gjort flera bra lopp. Nu öppnade han vasst och han gick undan med tussarna kvar i öronen och det fanns sparade krafter. Nu får man hoppas på ett bra startspår i finalen”, sade Malin Friman

Very Kronos laddade upp inför stundande Derbykval och han imponerade i en överlägsen seger för Erik Adielsson i Damklubbens Guldlopp med 60.000 kronor till vinnaren och en massa fina priser. Very Kronos satt med som femte häst på innerspår innan Erik valde utan rygg 1300 kvar. När han tryckte upp tempot 700 kvar stack Very Kronos undan och han avslutade loppet utan att vara plågad. Segertid 14,3/2680 meter via 13,4 sista 2000 och 11,7 sista 1000. Kjell Johansson i Sösdala är ägare till supertalangen och Svante Båth är tränare. 10:e segern i 14:e starten och Very Kronos är obesegrad felfri. Mia Båth är skötare.

”Han var stabil och fin hela loppet. Han har haft lite hyss för sig i några starter men nu var han helt perfekt. Nu gäller det att hålla formen för ska man vara med i striden i Derbyt måste det klaffa både i försök och final. Han är helt klart en av flera som kan vara vinnaren i Derbyt. Jag hade gärna kört lite snabbare sista halvvarvet men innerspåret var lite löst och han fick sköta sig själv”, sade Erik.

Robert Wilhelmsson inledde V64-omgången som skrällkusk när han segrade med 28-oddsaren Tequila Gel. Efter ett perfekt smyglopp i andra utvändigt var hon starkast sista biten i en tuff slutstrid mot Shaggy Millpond som gjort grovjobbet utvändigt ledaren i loppet kallat Ponnytravarloppet, fördel ston. Segertid 15,6a/2140 och 30.000 kronor. Peter Eriksson i Bollnäs är ägare och tränare.

”Kul det här med ett travlopp för oss som börjat med ponnytrav. Det har varit hästar i många år men jag var en tid med som fotbolllsspelare i Gefle IF. När det gäller stora hästar så började allt med härlige Clay. Nu fick vi ett helt perfekt smyglopp och hon kändes fin hela vägen. Det stod och vägde på upplloppet men hon visade fin inställning sista biten”, sade Robert.

Treåriga V.G.´s Unstoppable, efter Formula One, var en trevlig bekantskap i ny regi hos Tony Eliasson med Lars-Göran Jansson som ägare. Hon gjorde sin andra start för Lars-Göran, ett tredjepris i första starten på nytt rekord, och från tredje utvändigt och attack 700 kvar var övriga utan chans att utmana. Segertid 17,8/2160 meter via underkant 12,5 sista 800. Det var Damklubbens lopp med fina 60.000 kronor till vinnaren.

”Hon var riktigt fin. Nu gick det lite väl sakta första 1000 men jag hade mycket att åka med när hon fick attackera. Det bet bra och när vi kom förbi tätduon kändes det säkert”, sade segerkusken Ulf Eriksson.

”Jag har ägt henne en månad och det har börjat bra. Det känns att det finns bra utveckling i henne och tanken är att man kanske kan ha en häst till Stochampionatet nästa år”, sade en mycket nöjd ägare.

Peter Eriksson var säkert mycket nöjd efter att Tequila Gel gått segrande ur striden. Han var själv en vinnare med Silver Stjärna som lite turligt kunde byta ut positionen rygg på ledaren till andra utvändigt varvet kvar. När Peter attackerade 700 kvar stack Silver Stjärna undan till en klar seger. Segertid 27,9/2660 meter och 50.000 kronor till ägaren och tränaren Simon Wall i Arbrå.

Superspintern blev ett rafflande lopp över 1140 meter. Trots ett spår längst ut på vingen satt Eastar Rapida i spets efter körda 200 meter. Det var bra fart hela vägen och i rygg satt Erik Lindegren med Edelsa som fick luckan in på upploppet. I en stenhård slutstrid fock hon ett knappt grepp sista biten. Segertid 09,7a/1140 och 50.000 kronor till Stall ICA Tierp-Easy som var bra representerade med egnatryckta t-shirts. Skötare är Jenny A Björk.

”Jag hade koll på övriga runt omkring mig och trodde på spets men Oskar J Andersson hade en snabbare häst första biten. Den hade också tjänat nästan dubbelt så mycket som Edelsa. Jag tyckte jag hade kopplat greppet men jag blev lite fundersam innan resultatet ropades ut. Det går så fort i dessa lopp och man måste försöka spara på krafterna så länge som möjligt”, sade Erik.

Kajsa Frick avslutade V64-omgången med Tina Gel som visade fin moral och styrka när hon kunde avgöra via utvändigt ledaren sista varvet i Maharajahs Stoserie. Segertid 14,4a/2140 och 30.000 kronor. Philip konsulting HB i Vänersborg är ägare. En fin kväll också för Gunnar Lassis och Elisabeth Axelsson som hade två uppfödningsvinnare, Tequila Gel och Tina Gel båda efter Orlando Vici.

Tartlet var också hon en stark vinnare efter ett lopp utvändigt ledaren för Torbjörn Jansson. Segertid 15,4a/1640 och 10.000 kronor till ägaren och tränaren Sergio Rondina-Bisi.

”Hon kändes bra både före loppet och i loppet. Nu var väl positionen utvändigt utan rygg inte den bästa men vi hade inget annat val. Hon stred fint hela upploppet och det var starkt att kunna avgöra”, sade Torbjörn.

Ville Karhulahti tog ut sin tränarlicens 1 augusti och det kunde inte hade börjat bättre. Seger direkt i den första starten som egen. Treåriga True Devotion, efter Maharajah, kunde överta spets efter körda halvvarvet och sedan hade Ville allt under kontroll i en snabb avslutning. Segertid 17,1/2140 meter i debuten och 25.000 kronor till Stall Adore med Björn Röcklinger som tränare.

Spets, rygg på ledaren och till slut tredje invändigt med lucka 600 kvar var segerreceptet för fyraårige Sergie Phefirst, efter Sergei Hanover och första avkomman till i 24 starter segerlösa Valet Forge. Segertid 16,6a/2640 och 30.000 kronor till alltmer framgångsrika uppfödaren och ägaren Leif K Häst AB och Firma G Söbergs Rör. Jim Oscarsson är kusk och tränare.

Sundsätters Erik, efter Järvsöfaks, gick segrande ur en tuff slutstrid mot utvändige Nygårds Hilma/Terese T Rosén. Segertid 33,3/1660 meter och 25.000 kronor till familjen Bodén i Njutånger med 17-åriga Frida Bodén som kusk. Helena är tränare och uppfödare med Per-Anders Bodén under stallnamnet Sundsätters HB.

”Jag har kört många ponnytravlopp och segrat flera gånger. Det här var min 42:a start med stor häst och jag vann mitt första lopp förra året i Bollnäs med Jupiter Sånna. Han stred bra hela upploppet”, sade Frida.

Femåriga Emily Wee, efter Gumino, var vinnaren i Oskar Kylin Bloms lopp för ponny Kategori B med 600 i första prispoäng. Emily Wee smög med i rygg på ledande Brolle/Ebba A Söderström innan hon attackerade halvvarvet kvar. Det stod och vägde hela upploppet efter att Brolle galopperat kort 200 kvar. Nu var Emily Wee starkast sista biten för Isabella Legl-Bååth. Segertid nya rekordet 2.09,7a/1640.

”Det är helt fantastiskt. Hon sänker sitt rekord hela tiden. Jag är uppväxt med hästar redan som liten och mina föräldrar har haft hästar i många år och många kanske känner igen Roland Bååth som Örebrotränare under många år”, sade Isabella.

Bäst på plats har alltid varit det bästa när man kollar värmningar. Sonny Olssons spelförslag till Dagens Dubbel satt fint på blott 6 rader, 3 x 2 där han hade Tina Gel i DD-2 som det bästa speldraget. Dagens Dubbelodds: 208,48!

Foton: CHRISTER NORIN/ALN

Text: J-E GUSTAFSSON