Rättvik 4 augusti

Vilken fantastisk avslutning på V75-spelet. Tre (!) Gävlevinnare där alla tre imponerade. Suveränt ! Tioårige Highspirit var en av loppets favoriter och tipset låg i att han skulle hitta till spets där han skulle bli svårslagen. Nu hamnade han utvändigt ledaren och första 500 efter tuffa 07,5. Highspirit varvade på 10,0 första 1000 och i samma veva tog han över kommandot. Loppets spelfavorit Man At Work var framme snett utvändigt Highspirit när han galopperade i sista sväng. Highspirit var helt överlägsen! Segertid 10,7a/1640 och 125.000 kronor till ägaren och tränaren Troels Andersen. Fem starter i Rättvik och fem segrar av Highspirit Förra året, 5 augusti, var han en vinnare i Klass I över 2140a. Då besegrade han bland annat M.T.Joinville och Qahar Q.C. Sju segrar på senaste åtta starterna imponerar. Härligt inslag också i TV-sändningen där Troels, Elisabeth och sonen Peter fick berätta hur de såg på loppet innan start och härliga glädjescener efter loppet där också dottern Josefin var med.

”Det här är skitkul. Han är fantastiskt fin. Helt enkelt megabra. Efter körda halvvarvet tänkte jag j…a skit. Nu kändes han dock väldigt stark och jag hade bra vibbar när vi körde upp till start. Han är en tio år gammal farbror och det är som med Kaj Widell, han blir bara bättre. Det här är det roligaste loppet jag vunnit”, sade Troels.

Femårige Allowable, efter Torvald Palema, har sett mycket fin ut i årets starter och nu fick familjen Brandel sin rättmätiga utdelning med en V75-seger. Johan kom fint igenom från start från ett bakspår. Nu hamnade han utan rygg vilket blev tredje utvändigt 800 kvar. Där kunde Johan vänta med attackn till 300 kvar och det bet bra för Allowable som enkelt skaffade sig greppet. Segertid nya rekordet 12,6a/1640 via 1.12 sista 1000 och 125.000 kronor till familjen. Johans tionde seger i år och han ligger på fina 15 i segerprocent som kusk. Vinnarodds: 58,45!

”Det här är stort. Min första V75-seger. Han har varit bra hela tiden och han kändes kanonfin inför loppet. Nu fick vi ett perfekt smyglopp och det löste sig bra från början. Han avgjorde på ett mycket fint sätt”, sade Johan.

Värdet på V75 var efter seger för Highspirit 13.401 kronor. Efter Johans skräll återstod det 10,5 system som var värda 1.784.508 kronor!

Tomas Pettersson såg till att det inte blev utdelning på sju rätt efter skrällsegern med Raja Ribb till 51.32 i odds! Efter ett lopp i tredje invändigt löste det sig bra när han 800 kvar kunde slinka ut i andra utvändigt bakom loppets klara spelfavorit Volocity de Vie/Jorma Kontio. Raja Ribb visade fin styrka när han skaffade sig greppet in på upploppet och han höll längden tillgodo mot starkt avslutande Västerbo Grosbois/Rauno Pöllänen från femte utvändigt. Segertid nya fina rekordet 13,3/2660 meter och hela 300.000 kronor till J.P World Wide consulting. Loppet var finalen i Sommartravet. Västerbo Grosbois travade också han ett nytt fint rekord över lång distans på 13,4/2660 meter och han tjänade 150.000 kronor. En mycket flott Gävledubbel! Raja Ribb var en V75-vinnare i juli månad 2016 i Östersund i Klass II. Raja Ribb stod stenhårt inne penningmässsigt med sina 508.000 kronor och han stod samma start som de som tjänat en miljon och bara tjugo meter före On Track Piraten, trea i mål på 13,0/2680 meter. Ett STORT GRATTIS till samtliga tre suveräna Gävlevinnare.

”Han var mycket bra i starten innan på Bollnäs när han satt fast med krafter kvar efter sin galopp. Nu var det ett stenhårt lopp på förhand och jag var tvungen att chansa invändigt från ett åttondespår. Det löste sig perfekt när jag kunde köra framåt till tredje invändigt och det syntes ganska tidigt i loppet att hästen i andra utvändigt, Gandhi Boko, hade problem. När vi fick chansen till andra utvändigt kändes han stark och fin och han gick undan på ett strålande sätt”, sade Tomas.

”Det är svårt att hitta ord. Hästen betyder så mycket för mig. Jag visste att han hade toppform och det skulle kanske inte vara helt omöjligt om det skulle klaffa hela vägen. Det här är det största för mig och familjen. Jag fick honom i träning i slutet på treårssäsongen och han startade för mig i början på sin fyraårssäsong. Det är en härlig liten krigare som klarar alla distanser och han brukar vara mycket effektiv i spets. Nu visade han att han klarar rygglopp och jag är mäkta imponerad av honom”, sade en stolt tränare Kristofer Jansson.

Allowable och Raja Ribb var vinnarna i Dagens-Dubbel. Förhoppningsvis var det några/någon som spelade på Gävlehästarna. DD-oddset 2.349,35!

Undertecknad har kollat i arkivet och hittat tre tidigare V75-vinnare samma dag med Gävletränade hästar. Det var på hemmaplan 26 september 1998. Jim Frick segrade med Dana Drew (Anders Parling tränade) som vann Stodivisionen, även kallat Prinsessans Madeleines lopp som då kördes på Gävletravet. Lars Lindberg grejade en flott dubbelseger med Stig E Petterssons hästar On His Way och Colin Jackson.

J-E GUSTAFSSON