Ponnytrav & Loppis succé Gävle 2 september

Gävletravets andra heldag för ponnytravhästar arrangerades i strålande solsken och det blev en fantastisk trav- och loppisdag med ca 1500 människor på plats.

Peter M Andersen som har travstam i sig, med Troels Andersen som pappa och Elisabeth Melander som mamma, gjorde debut i sulkyn och det blev seger direkt. Med Bäcklös Smen som han tränar själv och Albin Lindegren (son till Erik Lindegren) äger var segerreceptet ledning från start till mål på tiden 3.13,0/1140 meter.

Gävletravet anordnar normalt loppis i totohallen en gång i månaden, som alltid är populära med mycket folk på plats. I samband med ponnytravdagen i söndags besökte ca 1500 personer arrangemanget (!) och det blev en väldigt trevlig dag. Helt klart publikrekord för ponnytrav, åtminstone på Gävletravet.

Vi har fått mycket positiv feedback och vi såg många personer med sina fikakorgar i gröngräset på publikplats, så vi ser gärna att ponnytrav och loppisen har samarbete även framöver om det fungerar”, säger Ulrika Eklund som är ordförande i Gävle Ponnytravklubb och tävlingsledare för travdagen.

Jennifer Liljeqvist är ansvarig för loppisen på Gävletravet och hon tycker att det bara var kul med loppis och trav samtidigt.

Vi får till och från frågan från våra loppisbesökare om vart Gävletravet ligger någonstans innan de ska hit och på det här sättet blir det ju även fler människor som upptäcker travet. På loppis brukar det också vara många barn med och det syntes i söndags att de tyckte det var kul att titta på ponnytrav också. Jag ser det bara som en win win situation för både loppisen och travet”.

14 lopp avverkades under dagen och det blev hemmasegrar i hela sju av loppen, redan nämnda Bäcklös Smed och Peter M Andersen och även för följande: 

En annan med riktig travstam är Linnea Alsén som är dotter till Olle och Camilla Alsén. Med Duchesse, som hon tränar själv och pappa Olle äger, tog de över ledningen efter 600 meter och sedan höll ekipaget undan till en ganska enkel seger på tiden 2.34,8/1660 meter. Detta var hästens sjätte årsseger.

Slätthans Smaragds grejade också sin sjätte seger för året när hon putsade på sitt voltrekord till 2.00,5/2140 meter. Slätthans Smaragd har tillsammans med ägaren och tränaren Wilma Malmberg i sulkyn haft ett helt fantastiskt år med åtta pallplatser på elva starter hittills.

Veralix vann på tiden 2.56,6/1160 meter och tog årets första seger och det var en överraskning för Ella Eklund som satt i sulkyn. ”Hon har varit lite strulig i träningen på sista tiden, så en seger idag var lite oväntad”, sade Ella som äger och tränar stoet. ”Jag blev lite orolig när en häst närmade sig på upploppet eftersom Veralix ofta brukar galoppera när hon blir omkörd, men idag höll hon i travet bra”.

Emma Röragen vann med travskolans ponny Cholé i ett spännande lopp där hon till slut avgjorde med en halv längd. Elina Ruth med travskolans elever tränar och Gävle Travsällskap äger. Segertiden blev 2.14,1/1700 meter.

Nova C Larsson tog sin allra första seger med travskolans ponny Plopp II. Elina Ruth med travskolans elever tränar och Gävle Travsällskap äger. Segern blev helt överlägsen och tiden blev 2.43,5/1140 meter.

Hanna Johansson tog också sin allra första kuskseger tillsammans med Molltas Leaf som tränas av Elina Ruth med travskolans elever och ägs av Gävle Travsällskap. Ekipaget startade med 80 meters tillägg och via fjärdespår i näst sista kurvan avancerade de snabbt och inne på upploppet avgjorde Molltas Leaf enkelt och gick undan med tre längder på tiden 2.01,7/1720 meter.

Vi ser en liten ny trend på Gävletravet som bådar gott inom travsporten. Och det är att fler ungdomar som går på Travskolan tar steget och skaffar sig en egen travponny. Det visar att intresset för travsporten är stort och förhoppningsvis går dessa ungdomar vidare inom travet”, avslutar Ulrika Eklund.

MATHIAS GUSTAFSSON