Historien om grabbarna i backen

Torsdag 6 september firade Gävletravet 80 år med många inbjudna gäster som varit eller ännu är verksam på Gävletravet. Ca 100 personer var med på dagen och kvällens tävlingar där Per Skoglund var konferencier och några av deltagarna fick prata om gamla minnen som alla i församlingen fick lyssna till och se gamla filmer ifrån.

Under dagen fick vi lyssna till 92-årige Lennart Holmstedts minnen från Gävletravet.

Lennart bor idag i Eskilstuna och eftersom Lennart inte hade möjlighet att medverka under jubileumsdagen tog Gävletravets Marknadschef Lars Högberg en tur till Eskilstuna för att göra en intervju med Lennart som plankade in på premiären och klicka här så kan ni höra om hans minnen från Gävletravet.

Klicka här för att läsa Gävletravets Jubileumstidning.

Fotnot:
Första tävlingsdagen på Gävletravet kördes 8 maj 1938. Premiärvinnare blev Sundelill och Sven-Erik Eriksson. Segertid: 2.00,0! Prissumma: 182 kronor.

Här kommer fler bilder från jubileumskvällen i torsdags.

Här med alla våra champions som var på plats, Jim Frick, Jorma Kontio, Ulf Ohlsson och Sven-Erik Landin.

Jan-Olov Persson var en av de inbjudna som bl.a. berättade om Järvsöfaks världsrekord.

Jim Frick berättade många minnen från Gävletravet, bl.a. om karriärens första seger med Dirigent men också en del om familjen Fredlunds fina kallblod Verner.

Lars Axelsson fick berätta om Rambrico och andra fina hästar han har tränat men även om första åren på Travskolan där han var ledare.

Lennart Forsgren hade många minnen att delge från Gävletravet innan karriären fortsatte i Halmstad.

Sven-Erik Landin med totalt fem championat på banan var också på plats och berättade en del, bl.a. om segern i Sprintermästaren 1978 med Safari Express som han och Lars-Ove Westberg managerade.

Sven-Gunnar Andersson, med derbykavajen på, drog en del vitsar för alla gäster och givetvis också en del minnen om May Björn som segrade i Svenskt Travderby och Stochampionatet 1979.

Sören Eriksson är tillsammans med Gunnar Wallberg och Sven-Erik Landin de som från Gävletravet tagit plats i anrika 1000-klubben. Sören fick berätta om världsstjärnan Westgate Crown som han vann lopp med på Solvalla och flera andra fina hästar som ex. Sävaflickan, som var den häst han vann flest lopp med under sin karriär.

Ulf Ohlsson som tagit hem championatet sju gånger var också på plats och berättade om sina minnen från Gävletravet.

Vi bjöd på kaffe & jubileumstårta i totohallen.

Travskolan var tillsammans med våra champions med på invigningen.

Nytorps Jum-Jum och Ewa-Lill Öjerteg skjutsade våra stjärnor till vinnarcirkeln under invigningen. Nytorps Jum-Jum är SM-vinnare i brukskörning och 2018 blev han svensk mästare i brukskörning för fjordhästar.

Vi tackar Per Skoglund, som började sin travbana på Gävletravet, som var konferencier under eftermiddagens samtal och höll i kvällens intervjuer från vinnarcirkeln.

Foton: CHRISTER NORIN/ALN

Text: MATHIAS GUSTAFSSON