Bilder & text från Hästens Dag

HÄSTENS DAG PÅ GÄVLETRAVET 23 SEPTEMBER 2018

Dagen är framtagen ur en idé från Gävle Travhästägareförening för fem år sedan med målet att locka nya människor till hästsporten. För att nå ut till så många som möjligt önskas en stor bredd av hästsport vara representerad för att alla ska hitta något som lockar. Stor betydelse för denna dag har Gävle Travskola som öppnar upp för alla som kommer och erbjuder prova på aktiviteter som passar samtliga besökare. Det finns allt från att prova borsta en ponny till att köra eller rida ponny. Även rullstolsvagn finns. För de äldre barnen och vuxna erbjuds körning av stor häst tillsammans med rutinerad kusk.

Samtidigt som alla aktiviteter pågick i Travskolan så fanns ett späckat program på travbanan. Dagen inleddes med tre travlopp, ett för kallblod, ett för varmblod med voltstart och ett för varmblod med bilstart. Efter det visades det upp pass-lopp för Islandshästar med bilstart. Spännande och oj vad de kan springa fort en bit!

En rasparad följde efter det med 19 olika hästraser representerade. Hästarna visades på separat volt framför publiken under en kort presentation. Det uppmärksammade verkligen att hästsporten är bred och att det finns mycket roligt man kan ägna sig åt tillsammans med sin häst. Islandshästarna kom åter för att visa upp sina unika gångarter tölt och flygande pass. Det visades upp western också. Där fick publiken se flera utav de discipliner som finns att tävla i inom western. Imponerande följsamhet och kommunikation mellan häst och ryttare.

Dagen avslutades med tornerspel av Tiundalands väktare. Ett rafflande skådespel med fem hästar och ryttare som visade upp sina färdigheter som riddare både individuellt och genom att duellera man mot man eller kvinna för den delen. Utöver detta fanns även en tipspromenad med priser från bland annat Sweden International Horse Show, Travbutiken och Gävletravet.

Ett strålande väder och mycket publik gjorde dagen riktigt lyckad😊

LINDA ÖBERG

Nedan fler bilder från Hästens Dag: