Gävletravet 1 oktober

En av kvällens gladaste vinnare var Claes Stolt när han på ett suveränt sätt segrade med Gullkongen, efter Lome Kongen, i det sista försöket i Travbutikens Amatörserie Gävletravet 2018. Gullkongen har visat form i flera starter men inte haft det rätta flytet och karriärens första seger togs på ett härligt sätt. Claes hade en bit fram till ledande Holms Lavin/Samuel Rehn halvvarvet kvar, men han var utan chans att svara när Gullkongen kom farande med en vass avslutning. Segertid 28,3a/1640 och 25.000 kronor till Claes Stolt med flera. Claes är nu klar för att köra i finalen 11 oktober med de tolv främsta körsvennerna. Rebecca Dahlén var segraren i grundserien efter åtta körda försök.

”Jag fick tag i hästen för ett och ett halvt år sedan. Meningen var att han skulle gå till slakt. Det var mycket strul i början innan vi fick ordning på honom. Jag har känt att formen varit bra, men jag har också kört dåligt och hans senaste insats på Bergsåker som åtta i mål var faktiskt en mycket bra prestation. Det var inte hästens fel. Det var långt fram 500 kvar men jag kände att det skulle gå vägen. Nu vann han i stort sett okörd med huvan kvar. Det är så j…a kul”, sade Claes.

Emilia Leo red ett avvaktande lopp med spelfavoriten, 1,94 i vinnarodds, Sebastian Hall den första biten. 1100 kvar avancerade Emilia  och via rygg på ledande Paul/Susanna Smedeby 700 kvar var Sebastian Hall helt överlägsen sista halvvarvet i montéloppet. Segertid 15,4a/2140 via 14,2 sista 1000 och 25.000 kronor till Stall Garant med Claes Sjöström som tränare och Sandra Nordemo som skötare. Andra segern i den fjärde starten i monté för Sebastian Hall.

”Jag har sett honom i sulkylopp och kollat de lopp i monté tidigare och jag hade känslan av att han var bästa hästen i loppet. Nu fick han inleda i sitt eget tempo och han kändes mycket stark när jag avancerade framåt och han avgjorde hur enkelt som helst”, sade Emilia som med segern nu passerat fem miljoner i inkörda pengar enbart i monté. Hon kommer kunna greja den 100:e segern i monté i karriären med de rätta förutsättningarna i år. Suveränt!

Efter ett smyglopp i fjärde utvändigt och attack halvvarvet kvar kunde Triton´s Angel skaffa sig greppet sista biten i en stenhård slutstrid mot Justwalkonby/Samuel Rehn för Per Nordlund i uttagningsloppet till Amatör-SM. Segertid 14,4a/2140 och 30.000 kronor till Bengt Olovsson i Torsby som är uppfödare och ägare. Krister Jakobsson är tränare och Alma Jacobsson är skötare.

”Han var fantastiskt bra. Han kom från seger i Bollnäs där han dirigerade allt från spets. Nu fick jag höra att han skulle vara bättre i ryggar och att jag skulle ta det lugnt första biten och hitta ned i banan. Det stod och vägde hela upploppet”, sade Per.

Från spår 15 bakom bilen kunde Wing Man, via ett tredjespår i första sväng, överta spets efter körda 450 meter för formstarke Anders Eriksson i det sista försöket i Hedlunds Åkeri AB:s Lärlingsserie 2018. Väl i spets fick Anders bestämma tempot och det blev en säker seger. Segertid 16,4a/2140 och 25.000 kronor. Peter Eriksson är tränare och ägare tillsammans med Ronny Hansson. Årets 21:a seger för Anders och han har kört in 1,3 miljoner hittills. Anders delade andraplatsen i grundserien med Magnus A Djuse. Emilia Leo var vinnaren i grundserien efter åtta körda försök och nu väntar finalen 11 oktober för de tolv främsta körsvennerna.

Förra månaden var en mycket bra månad för mig. Då vann jag nio lopp och oktober hade inte kunnat bättre. Vi kom bra igenom första biten och det fanns inte en tanke på att backa då han visat form i flera starter. Nu fick vi överta spets utan strid vilket underlättade. I spets fick jag styra och ställa precis som jag ville och det blev en enkel seger”, sade Anders som var en vinnare i Lärlingseliten Kommunal Elitloppshelgen 2017 med Antonio Tabac på segertiden 10,2a/1640.

Julia Kaulitz visade härlig styrka och inställning i karriärens 106:e start när hon från femte utvändigt och attack 900 kvar med rygg kunde avgöra sista biten efter en stark avslutning i det åttonde och sista försöket i Maharajahs Stoserie 2018. Segertid 14,6/2160 meter via 13,4 sista 1000 och 25.000 kronor. Ann-Chatrine Svensson är tränare och ägare med Fredrik Vikberg. Finalen med de 15 ston som samlat flest poäng avgörs 25 oktober.

Det har alltid varit en bra häst och hon har visat form i flera starter. Hon öppnade starkt och vi fick en fin rygg sista 700 (Carisma Mearas) och jag fick ett bra svar hela upploppet”, sade segerkusken Rikard N Skoglund som nu noterade årets 89:e seger och 7,8 miljoner i inkörda pengar.

”Hon är riktigt bra när hon fungerar fullt ut. Det har häxat under åren och hon har inte haft den rätta  turen .Nu provade vi norskt huvudlag och det fungerade perfekt”, sade Ann-Chatrine

Tvååriga, tysklandsfödda, Marylin Monroe Bo, efter Andover Hall, var en mycket fin debutvinnare för sin tränare Thorsten Tietz. Från ett normalt knepigt fjärdespår i volten var hon stabil och fin och redan efter körda 100 meter var hon i spets. Mycket imponerande. Thorsten fick bestämma tempot, första 500 och första 1000 efter 18,1 till en säker seger. Segertid 16,5/1640 meter via 14,7 sista 500 vilket är ett banrekord för tvååriga utländska ston/voltstart kort distans. 25.000 kronor till ägaren Stall Habo i Tyskland. För framtiden: Anna Mauds Lassie, sto efter Chocolatier, höll farten strålande till ett andrapris efter ett lopp utvändigt ledaren på tiden 16,6/1640 meter i sin debut för Per Linderoth med Svante Båth som tränare. Noterbart: två av tre ston i loppet av åtta startande var de bästa i sin debut.

Svante Båth hade en fin vinnare i treåriga Idun A´Lir, efter Maharajah, som var helt ohotad från spets för Ulf Ohlsson i sin andra raka seger efter tre starter hittills i karriären. Segertid nya rekordet 16,7/2140 meter och 50.000 kronor till Stall A´lir KB i Norrala med Peter Kollin som uppfödare. En kille som vi äldre känner igen som ägare till Pau som tränades av Thomas Lönn.

Nioåriga H.E.C.Balderina, äldst som ett av två nioåriga ston i loppet, var helt överlägsen från spets för Tomas Pettersson. Hon kom från en fin prestation som trea på ett nytt rekord över kort distans i Bollnäs från ett tillägg och när hon nu fick spets på startvolten var övriga utan chans att kunna utmana. Segertid 28,8/1640 meter och 30.000 kronor. Joakim Elfving är tränare och Sara Andersson är skötare. 30.000 kronor till ägarna Lj Kraft Invest AB i Gävle. Första segern i den sjunde starten av totalt 45 i regi Joakim.

”Hon svarade för ett mycket fint lopp i starten innan på Bollnäs och jag var förhoppningsfull. Vi kunde enkelt överta spets och hon låg fint på bettet hela vägen och hon var helt ohotad. Jag vet inte vad de andra höll på med. Det fanns gott om krafter kvar i mål”, sade Tomas.

”Vi köpte henne i mars månad och efter några starter bestämde vi ihop med tränaren att han skulle lägga om träningen. Nu fick vi ett positivt svar i Bollnäs starten innan och nu var det ett jättefint intryck. Hon tog enkelt hand om spets och efter lugna 1.30 första 500 brukar det vara svårt för övriga att kunna utmana i en snabb avslutning”, sade ägarna Johnny Samuelsson och Lennart Dahlund.

Tomas Pettersson avslutade kvällen med en säker seger med kapable Kimbee Dream, åttonde segern i 35:e starten och med en kvalrad om inte fullgjort lopp, som från andra utvändigt från dubbla tillägg var den starkaste sista 700 mot ledande Muscle Desing/Thorsten Tietz. Segertid nya rekordet över medeldistans 15,2/2180 meter och 10.000 kronor till ägaren BEOW Förvaltning AB och Ji Förvaltning AB. 

”Han har alltid varit en favorit. Nu fick vi ett perfekt smyglopp och det var hur härligt som helst att vi kunde avgöra i en snabb avslutning  med tussarna kvar (13,6 sista 500). Efter sin seger redan 2 januari på Solvalla fick han ett problem med ett gaffelband. Det är så skönt att han kan visa sig vara med i tuffare sällskap” sade en känslomässlig segerherre Tomas Pettersson som med sina tre körningar under kvällen kunde greja en dubbelseger och ett andrapris. Aliss Wadd, ett av två fyraåriga ston i loppet höll farten strålande efter efter ett lopp utvändigt ledaren.

Foton: CHRISTER NORIN/ALN

Text: J-E GUSTAFSSON