Gävle 11 oktober

Det blev hemmaseger i Hedlunds Åkeri AB:s Lärlingsseriefinal. Claret Jug och Mattias Hansson kunde avgöra trots ett tufft lopp utvändigt ledande Bottnas Easy Cash/Anders Eriksson (spelad till 14 på tian), som plötsligt galopperade cirka 275 kvar. En stark prestation. Segertid 15,1a/2140 och 50.000 kronor till Hunters Stable. Fredrik Palm är tränare och Ulf Eriksson i Sandviken är uppfödare med Maria Ljunggren som skötare. Emilia Leo var vinnaren i grundserien och hon grejade andrapriset med Somolli´s Love efter ett lopp i andra utvändigt. Emilia fick ett presentkort värt 10.000 kronor som vinnare i grundserien och detsamma till Mattias Hansson som finalvinnare.

”Jag vet att det är en väldigt bra häst. Jag vann med honom på Romme från spets och när jag såg att vi inte kunde få överta spets ville jag inte sitta instängd. Nu blev det en offensiv körning, men han är stark och i sista sväng hade jag gott om krafter kvar”, sade Mattias som numera jobbar åt Oskar Kylin Blom och har hand om unghästarna.

Det såg länge bra ut för Lövdala Principito i Travbutikens Amatörseriefinal. Rebecca Dahlén kunde överta spets 1450 kvar, men trots ett bra slutvarv kunde han inte försvara sig mot smygkörde Viktor Barsk som från tredje invändigt kunde smita ut i andra utvändigt 800 kvar för Mats Holmstedt. Segertid 14,4a/2140 och 50.000 kronor till Stall Dumbo. Lars-Åke Nordlander är tränare och Erica Nordlander är skötare. Rebecca Dahlén fick ett presentkort värt 5.000 kronor som vinnare i grundserien. 5.000 kronor också till Mats Holmstedt och Per Hedenström som vinnare i tränarserien.

”Han var pigg och glad i värmningen och det kändes mycket bra. Nu fick jag höra att han inte skulle vara så snabb den första biten. Han öppnade ganska bra och vi satt fint med direkt. Jag fick ett bra svar när jag ryckte norsken in på upploppet”, sade Mats.

M.T.Insider avslutade en svår V64-omgång och han var också den enda spelfavoriten som infriade sitt favoritskap för Oskar J Andersson. M.T.Insider tog enkelt hand om spets och spetsstriden var avgjord redan efter körda 50 meter. Nu blev det ändå ganska tuffa 1.10 första 500 meterna innan Oskar kunde lugna ned tempot till 12,7 första 1000. M.T.Insider stack undan till en mycket säker seger och 50.000 kronor till Stall Charles Boko (Olle Alsén). Nu har han passerat 1,3 miljoner i inkörda pengar och den 17:e segern i karriären hittills. Erika Åsblom är skötare. Andra raka hemmasegern i Tommy Åströms lopp. Förra året var Lincoln Lawyer vinnaren för Claes Sjöström.

”Han kändes mycket fin hela loppet och det blev en promenad. Jag tror aldrig det varit så många lyckliga ägare i en vinnarcirkel som idag. Det känns lite extra när man kan glädja så många. För att göra en lång historia kort så var jag och Fredrik Linder inne på att vi skulle få prova M.T.Insider. Olle hade lovat att vi skulle få chansen. Det var i ett speedrace, men när startlistan kom så var Erik Adielsson uppsatt. Nu ringde Olle och talade om att han inte hade glömt att jag skulle få chansen och det var härligt att jag kunde infria allas segerförhoppningar”, sade Oskar.

Stallkompisarna Bilbo B.S./Kaj Widell och Kong Henry/Rikard N Skoglund grejade en mycket fin stalldubbel till tränaren Mats Andersson. Bilbo B.S. visade härlig inställning när han från fjärde utvändigt kunde avgöra via tredjespår sista 800 utan rygg i ett försök i DubbelCupen. Bakom vinnaren smög Kong Henry med och han höll farten mycket bra till andrapriset. Bakom dessa två svarade Bellfaks/Jan-Olov Persson för ett kanonlopp som trea efter en stor markförlust efter körda 150 meter. Segertid 24,9/2160 meter via 1.23 sista 1000 och 50.000 kronor. Ägare är KB Twenty B.S. i Långserud. Bente Sandström i Bergsjö är uppfödare. Kong Henry tjänade 25.000 kronor.

”Man får gå tillbaka till 80-talet för att jag ska hitta en stalldubbel tidigare. Nu visade de att de duger mot de större grabbarna och nu ser vi fram emot finalen”, sade Mats Andersson.

Hilton Boko kunde enkelt få överta spets efter körda 550 meter och sedan var hon helt ohotad efter lugna 19,1 första 1000 för Kai P Jussila i årets tredje seger på blott sju starter. Segertid 16,3a/2140 och 50.000 kronor. Ägare är Elena Gunko och Nika Horses Ou i Finland med Olga Sehlova som tränare. Loppets stora spelfavorit, Robloxia (spelad till 15 på tian), galopperade bort sina chanser i starten.

”Hon är bara fyra år och hon har utvecklats enormt sedan treårssäsongen. Nu får hon starta på i vinter och meningen är att hon ska bli avelsmärr i Ryssland. Jag har tidigare haft bra samarbete med tränaren”, sade Kai P.

Scarlets Mirakel gjorde sin första start i regi Nicklas Westerholm och det hela slutade med en fin seger. Ulf Eriksson valde positionen utvändigt ledaren 2000 kvar. Nu kunde han krypa ned i rygg 1600 kvar och med perfekt lucka in på upploppet avgjorde Scarlets Mirakel hur enkelt som helst. Segertid 15,8/2660 meter och 30.000 kronor. Leif Brolin Läkartjänst AB är ägare och Espen Schie är skötare.

Kajsa Frick grejade en stalldubbel till Nicklas Westerholm. Blue Angel V.S. öppnade vasst den första biten och i spets fick Kajsa bestämma tempot hela vägen till en säker seger. Segertid 15,6a/2140 och 50.000 kronor. Väskinge Stallet Alltjänst HB i Sala är uppfödare och ägare. Mollie Andersson är skötare.

Västerbo Margaux, efter Brioni, var stark när hon kunde avgöra från andra utvändigt och tredjespår sista 700 utan rygg för sin tränare Karin Nilsson. Segertid 18,1/2160 meter och 25.000 kronor. Stall Chateau Margaux är ägare och Västerbo Stuteri är uppfödare. Västerbo Margaux är nionde avkomman till i 25 starter segerlösa Västerbo Mi Amiga. Hon har tidigare lämnat de dubbla miljonärerna Västerbo Montoya och Västerbo Miguel.

”Jag har haft henne i några månader. Det hade kunnat bli seger redan i starten innan om vi inte hade blivit brutalt överkörda i första sväng. Nu ville jag inte ha en speeduppgörelse”, sade Karin.

Running Sölebo höll enkelt upp spets för Ulf Ohlsson och via 16,7 första 1000 blev det en säker seger. Segertid nya rekordet 15,8a/1640 och 10.000 kronor. Conny Hallström i Storvik är ägare och tränare.

Treåriga Mionetto T.P. efter From Above, avslutade piggt efter lucka 250 kvar från tredje invändigt för Tobias J Gustafsson i karriärens första seger i den tredje starten. Segertid 17,7/2140 meter och 50.000 kronor. Travprinsessan AB i Bro är uppfödare och ägare med Liselotte Olsson som tränare.

Fyraårige Lass Caviar, efter S.J.´s Caviar var också det en spurtstark vinnare för sin ägare och tränare Henrik Svensson. Henrik laddade framåt 700 kvar från tredje utvändigt och via utvändigt ledaren sista halvvarvet var han helt ohotad. Segertid nya rekordet 15,1a/1640. 25.000 kronor till ägarna Fredrik Berglund med flera (Henrik Svensson). Lass Caviar är tolfte avkomman till fina Drop In som tidigare lämnat Lass Drop 5,4 miljoner, tvåan i Kriteriet 2002 bakom vinnande Malabar Circle Ås.

Foton: CHRISTER NORIN/ALN

Text: J-E GUSTAFSSON