Gävle 1 november

Karin Nilsson, Emilia Leo och Oskar Kylin Blom var tre fina hemmavinnare. Karin inledde kvällen med fyraåriga Västerbo Margaux, efter Brioni, som imponerade i andra raka segern. Från femte utvändigt såg det svårt ut varvet kvar, men via rygg 600 kvar och fjärdespår 300 kvar fick Karin greppet sista biten sedan ledande Promptus/Daniel Redén tappat aktionen och galopperat cirka 75 kvar. Segertid nya rekordet 16,4a/2140 via 14,3 sista 1000 och 25.000 kronor till tjejgänget (fyra stycken) Stall Chateau Margaux med Gunilla Bergström som skötare. Västerbo Stuteri är uppfödare.

”Hon har varit bra hela tiden, men det har strulat lite i de första starterna. Hon gillar att tävla och ju mera jobb desto bättre. Det hade kunnat vara tre raka om vi inte hade blivit överkörda på Hagmyren i första sväng. Det var ganska långt fram varvet kvar, men hon kändes stark i sista sväng och nu underlättades segern av att ledaren galopperade”, sade Karin.

Treåriga East Doris, efter G.H.Nemo, var helt bortglömd av spelarna trots att Emilia Leo var en vinnare med hästen på Romme till 53 gånger pengarna. Från tredje utvändigt och attack varvet kvar till utvändigt ledaren 550 kvar var East Doris den starkaste på upploppet. En mycket fin prestation. Segertid nya rekordet 16,3/2160 meter via 13,7 sista 1000 och 50.000 kronor. Stall East End HB i Insjön är uppfödare och ägare med Leif Jonsson som tränare. Vinnarodds: 56,42! Årets 54:e seger för Emilia och i inkörda pengar som kusk har det hittills blivit 4,069,200 kronor.

”Hon var jättefin när jag vann med henne första gången. Jag är inte förvånad. Hon är väldigt kvick i benen och nu fungerade hon bättre med skygglappar. Det kändes tufft att gå redan varvet kvar, men jag vet att hon håller farten hela vägen”, sade Emilia.

Peter G Norman har varit tränare för treårige Ulebäcks Brunbjörn, efter Titan Tabac, med Oskar Kylin Blom som kusk i de första fem starterna. Sedan cirka två månader tillbaka har Oskar fått förtroendet som tränare och det blev succé direkt. Från ett tillägg var Oskar i spets redan efter körda halvvarvet och sedan var Ulebäcks Brunbjörn helt ohotad. Segertid nya rekordet 32,7/2160 meter och 25.000 kronor. Torbjörn Svensson i Heby är uppfödare och ägare. Ulebäcks Brunbjörn är första avkomman till Siri Tabac. Ann-Sofie Larsson är skötare. Årets 48:e seger för Oskar och i inkörda pengar som kusk är det nu 4,886,400 kronor.

”Han har jobbat bra och jag hade faktiskt laddat för det här loppet. Nu blev han lite rullig strax efter start, men när jag petade till honom var det ingen fara. Nu kom vi enkelt till spets och väl i spets fick han löpa på som han ville. Jag håller honom högt. Han är inte i toppskiktet bland treåringarna som håller en hög klass vilket vi sett under året. Jag tror dock att han kommer att utvecklas på ett bra sätt och han blir intressant att matcha framöver”, sade Oskar.

I ett försök till Norrlands Elitserie för tvååriga hästar var på förhand ett mycket bra lopp med flera fina hästar som övertygat i början på sin karriär. Nu blev det ett så kallat ”blufflopp”. Spelfavoriten Muscle Valky, efter Muscle Hill, tog enkelt hand om spets för Ulf Ohlsson och via 18,4 första 500 och 21,5 första 1000 var han ohotad i en snabb avslutning. Segertid 17,3a/2140 via 12,8 sista 1000 vilket är ett nytt banrekord för tvååriga svenskfödda hingstar och valacker över medeldistans och autostart. Det tidigare rekordet hade Bon Joss på 18,8 från 1995. 25.000 kronor till Syd Buss AB och YTAAB AB med Svante Båth som tränare och Moa Thörngren som skötare. Fredrik Wallins Criterion med Ulf Eriksson var den som efter det lugna inledningsvarvet gick ut och försökte utmana vinnaren på slutvarvet och efter en rejäl rusch mellan 800-300 kvar höll Criterion bra som trea.

Ulf Ohlsson grejade kvällens andra seger med fyraåriga Wild Blomma, efter Fakse, som var helt ohotad från spets i karriärens fjärde seger på de första sju starterna. Segertid 31,0/2140 meter och 30.000 kronor till Gunnar Olsson Hästtransporter AB som kanske är mera känd som ägaren till 2013:års Stochampionatsvinnare Blended Scotch (48 starter, 16 segrar och fina 2,2 miljoner kronor inkört) till 43 gånger pengarna. Maija Klaar är skötare till Wild Blomma och Jan-Olov Persson är tränare. Bakom vinnaren satt Sotana/Anders Högberg fast med krafter kvar efter ett lopp i rygg på vinnaren.

Daniel Redén hade på förhand en eller möjligen två segerchanser på sina fem starthästar. Chapter N.Deo löste sin uppgift på ett fint sätt trots ett byngligt femtespår i volten för en häst som är van med autostart. Efter körda 200 meter satt Daniel i spets och via måttliga 18,5 första varvet var övriga utan chans att kunna utmana på allvar. Segertid 15,7/2140 meter via 1.13 sista 1000 och än snabbare sista 500. 25.000 kronor till Stall Zet.

Captain Sisu, efter Even Better Odds, har visat form i flera starter utan att få segerdefilera. Nu kom karriärens andra seger. Den första togs på Romme i februari. Captain Sisu var tvåa i V75 på Romme i april där han visade att han trivdes bra över lång distans. Delägaren och tränaren Simon Persson avancerade redan 1700 kvar från tredje utvändigt och via utvändigt ledaren 1500 kvar var han helt ohotad på upploppet. En mycket stark prestation. Segertid 16,0/2660 meter och 25.000 kronor till Simon och delägaren Per Wikström.

”Han är stark och går hela vägen. Nu gick det alldeles för sakta i täten (19,7 första 1000) och då tog jag beslutet att avancera framåt. Han tål att gå utan rygg och i sista sväng kändes han mycket stark. Det blev ganska enkelt och han är alltid pigg och glad”, sade Simon.

Survival Kit avgjorde på ett fint sätt för Ulf Eriksson. Från ett bakspår hamnade Ulf bra till i fjärde utvändigt och via rygg 800 kvar i tredjespår och attack 250 kvar var Survival Kit den starkaste. Segertid 13,0a/1640 och 25.000 kronor till ToMa trotting AB och Peter Andersson med Magnus Träff  som tränare och Tove Sjöberg som skötare. Andra starten över kort distans för Survival Kit. Den första gången han provade distansen var i Gävle i oktober 2016 med ett sjättepris efter en inledande galopp.

”Jag har segrat med honom tidigare. Han är stark och det var bara att tacka och ta emot efter den vassa inledningen för täthästarna. Nu fick vi också en bra rygg (D´Laina/Rikard N Skoglund tapper tvåa) och han stack undan med krafter kvar. En fantastiskt bra prestation”, sade Ulf.

”Vi hade inte alltför höga förhoppningar med tanke på utgångsläget. Vi har undvikit kortlopp då vi tycker han är mera stark och rejäl över längre distanser. Det var kul att se honom så pigg och fin. Han hade ett fint fjolår med V75-seger och det har väl inte varit en lika vass säsong detta år”, sade Magnus Träff.

Femårige Mr Bashful, efter Omega Boko, var vinnaren för sin ägare och tränare Jakob Croon efter ett fint lopp i andra utvändigt och karriärens andra seger. Första segern togs med Ulf Eriksson som kusk i Bollnäs. Segertid 16,7a/1640 och 10.000 kronor.

Foton: CHRISTER NORIN/ALN

Text: J-E GUSTAFSSON