Bergsåker 2 november

Mofaksan fortsätter sitt fina segertåg inför finalen i Norrlands Elitserie 9 november i Umeå där Mofaksan har dominerat i den högsta serien för kallblodiga ston. Årets tredje raka seger, av sex totalt, togs på ett mycket övertygande sätt. Från ett tillägg hamnade, uppfödaren, ägaren och tränaren Mikael Olsson i fjärde utvändigt vilket blev tredje utvändigt 800 kvar. När Mofaksan fick order att attackera 500 kvar avgjorde hon loppet på ett helt suveränt sätt till en ohotad seger. Segertid 25,2/2160 meter och 30.000 kronor.

”Hon är fullständigt unik. Jag ville köra ett snällt lopp och vänta med attacken så länge som möjligt. Hon tränas massor med enkel motion och humöret är det bästa hos henne. Nu väntar finalen i Umeå 9 november där hon trivs extra bra. Hon har startat tio gånger i Umeå med sex segrar och ett andrapris som resultat och i de sex segrarna har det varit 100.000 kronor i förstapris”, sade Mikael.

Mofaksan har i år hittills tjänat 628.000 kronor på sina tolv starter och sex segrar vilket är det bästa året för Mofaksan under sin karriär och ett rekord för tidigare bästa kallblodiga sto med ett Gävletränat sto genom tiderna. Mofaksan är den näst mest vinstrikaste kallblodiga sto i Sverige genom tiderna. Lundås Emelie, född 1999, toppar med sina fina 3.213.319 kronor och hon har också rekordet för mest intjänade kronor för svenskfödda kallblodiga ston under en säsong. Under säsongen 2007, som åttaåring, tjänade hon 796.000 kronor och året efter som nioåring tjänade hon 1.020.500 kronor. Norskfödda Eldsiri, född 2006, tjänade som treåring 877.750 kronor och som fyraåring 943.500 kronor i träning hos Jan-Olov Persson  vilket är ett svenskt rekord för tre/fyraåriga ston som kommer att bli ett  mycket svårslaget rekord för en säsong framöver.

J-E GUSTAFSSON