Gävle 29 november

Treåriga Head For Home, efter Conny Lobell, var en av vinnarna i V64-omgången som såg till att det inte blev utdelning på sex rätt. Från fjärde utvändigt avancerade Johan Brandel 800 kvar och via andra utvändigt i sista sväng och attack in på upploppet avgjorde Head For Home enkelt i karriärens första seger. Segertid 16,8a/2140 via 1.15 sista 1000 och 30.000 kronor. Flenmo Egendom AB med flera är ägare och Fredrik Wallin är tränare. Linnea Andersson är skötare. Head For Home är första avkomman till Quite an Idea som bara gjorde två starter. Mormor Ida du Gazeau lämnade Dollars All Over 1,2 miljoner.

”Det var första gången jag körde hästen. Det har krånglat för henne i flera starter. Hon visade i starten innan fin fart mellan sina galopper. Nu löste det sig ganska bra och det blev perfekt när vi kunde vila genom sista sväng i rygg. Styrkan är hennes bästa egenskap”, sade Johan.

Rikard N Skoglund inledde V64:an med 15-oddsaren Tayson Bi som från tredje utvändigt och fint fram i andraspår till attack 300 kvar kunde avgöra sista biten mot ledande stora spelfavoriten Farouk B.R./Mattias Djuse spelad till 15 på tian. Segertid 15,6a/2640 och 35.000 kronor. Dennis Palmqvist är tränare och ägare med Stall Ducal HB. Nionde starten, av totalt 57, i regi Dennis Palmqvist/Rebecca Dahlén och den andra segern.

”Jag fick bra info inför starten. Han är stark och han hade visat bra form i starten innan som tvåa i mål. Nu fick vi ett perfekt smyglopp och han stred mycket bra hela vägen in i mål”, sade Rikard om årets 124:e seger hittills och flotta 11,3 mijoner i inkörda pengar som kusk!

Alvena Valva, enda sto i loppet, var den starkaste i montéloppet för ägaren Maria Riedl. Hon var offensiv när hon från fjärde utvändigt attackerade redan 1300 kvar och via spets 750 kvar blev det en säker seger. Segertid 16,2/2160 meter och 30.000 kronor. Christian Riedl är tränare. Västerbo Pay Me höll farten starkt till andrapriset för Jennifer Persson efter ett lopp utvändigt ledaren och han står på tur för en seger efter två bra lopp som slagen.

”Det här var fjärde starten för oss och hon har svarat för starka lopp utan att segra. Hon kändes jättefin, men hon låg på lite för mycket och då var det bara att avancera. Hon är stark och hon avgjorde på ett mycket fint sätt”, sade Maria.

Uggla I Mossen, yngst i loppet som en av tre femåringar och ett av två ston, övertygade när hon via tredjespår första 500 fram till utvändigt ledaren och spets 1450 kvar höll ett säkert grepp för Ulf Eriksson. Segertiden 25,8a/2140 är ett nytt svenskt rekord för femåriga svenska ston. Stall Segerhuva är ägare med Jan-Olov Persson som tränare och Maija Klaar som skötare.Det tidigare rekordet hade Bodbäckssiv på 26,3 från 2015.

Loppets stora hemmahopp var härliga Mofaksan/Mikael Olsson. Från sitt innnerspår bakom bilen hamnade hon i rygg på ledaren vilket blev tredje invändigt när Uggla I Mossen tog över. Mofaksan fick inte chansen förrän 100 kvar och hon avslutade loppet på ett härligt sätt på pigga ben med gott om krafter kvar som tvåa i mål på tiden 26,0a/2140 och 25.000 kronor. Uggla I Mossen har alla chanser att bli den vinstrikaste kallblodstraven för ston genom tiderna. Uggla I Mossen är nu det fjärde vinstrikaste sto genom tiderna med sina 1.901.286 kronor. Lundås Emelie toppar med sina 3.213.319 kronor före Mofaksan 2.478.161 kronor och Jenny R.G. 2.030.700 kronor. Uggla I Mossen var Jan-Olovs 140:e vinnare i stallet  i år hittills och i inkörda pengar har  det till stallet blivit 14,6 miljoner! Jan-Olov toppar listan över årets vinstrikaste kallblodstränare. Vem ska kunna utmana framöver?

Efter ett  lopp i andra utvändigt och framdragen till upploppet var nioårige USA-födde Helios U.S. den starkaste för Viktor Lyck. Segertid 12,8a/1640 och 40.000 kronor till Dalecarlia Stables med Veronica Sundberg som tränare och ägare. En riktig skrällvinnare till 58 gånger pengarna!  Årets näst högsta vinnarodds på Gävletravet. Helios U.S gjorde sin första start 14/2 2016 för familjen Sundberg och efter 36 starter med ett andrapris som bästa resultat, starten innan, och intjänade 61.900 kronor var han nu en vinnare. Viktor har ett bra facit med hästen.

”Han har varit fin alla gånger jag kört honom. Två tredjepris och ett andrapris på mina första tre starter och nu en seger. Det var bra tryck i honom och vi kunde avgöra enkelt trots ett tufft motstånd”, sade Viktor.

Inför den sista avdelningen i V64-spelet fanns det sex kuponger kvar värda 1.019.873 kronor. Ingen av de sex klarade andrahandsfavoriten fyraårige Vine Vision/Mika Forss, 6,73 i vinnarodds, och jackpotten går vidare till Rommetravet på fredagen. Efter ett lopp i fjärde/femte utvändigt och attack 1700 kvar till utvändigt ledaren 1100 kvar var Vine Vision den starkaste. Segertid 16,3a/3140 och 35.000 kronor. Björn och Ulla Sjöström HB och W.Horse AB är ägare med Jesper Public Relation och Trotting AB. som uppfödare och Claes Sjöström som tränare. Mormorsmor Spry Hanover lämnade Quick Pay 1,7 miljoner som lämnat många svenskfödda travare, totalt 226 miljoner kronor, med Victory Tilly som den vinstrikaste med sina flotta 37,7 miljoner.

Treåriga Moon Zappa, efter Conny Lobell, var en mycket fin debutvinnare för Ulf Ohlsson. Via spets i första sväng fick Ulf bestämma tempot i loppet (18,7/500 och 18,9/1000) till en säker seger. Segertid 17,4a/2140 via 15,8 sista 1000 och 25.000 kronor till uppfödaren och ägaren Stall Zenita HB i Järfälla med Petri Salmela som tränare. Timetorock´nroll, efter Timetosaygoodbye, höll farten mycket bra till andrapriset efter ett lopp utan rygg till andrapriset för Oskar Kylin Blom på tiden 17,6a/2140 och 12.500 kronor till All in Stable-Easy.

Tvååriga Voja Amira, efter Quevert, var helt överlägsen från spets för Per-Olov Brasar i  sin andra raka seger efter sin debut. Efter fem omstarter kom äntligen tvååringsloppet iväg och via spets, 21,1/500 och 18,3/1000, var Voja Amira helt ohotad. Segertid 17,2/1640 meter via 15,3 sista 1000 och 25.000 kronor. Veronika Lundeberg är uppfödare med Jessica Borg och stallnamnet Arons Gården HB Bergman, Zack och Borg.

Kevin Oscarsson fick bara en enda chans att visa sin körkunskap under kvällen. Treårige Religious, efter Pastor Stephen, som  visade härlig styrka och inställning i karriärens första seger i den blott femte starten. Via fjärde invändigt och fjärde utvändigt 800 kvar var Religious den starkaste. Segertid nya rekordet 15,6/2160 meter och fina 60.000 kronor till ägaren Timi Relulla Raveihin I Finland. Nina Pettersson Perklén tränar Religious som är andra avkomman till Pepita Zet. Mormor Hefty Zet har lämnat Rocket Zet 1,7 mijloner. Milla Virtanen är skötare.

Oskar J Andersson avancerade redan 1500 kvar från sjunde utvändigt med treårige Klack Pansar, efter Klack Jo ,och fjärde avkomman till Klack Myra. Efter ett lopp i sjunde utvändigt och utvändigt ledaren 1500 kvar och varvarvet kvar utvändigt ledaren avgjorde Klack Pansar på målfoto för Oskar J Andersson. Oskars 74:seger seger för året och i inkörda pengar har det hittills blivit 8,2 miljoner. Stall Klacken AB i Järvsö är ägare med Jessica Olsson och Joakim Reiser som uppfödare, ägare och tränare. Segertid 31,0/2160 meter 50.000 kronor till Klacken AB i Järvsö.

Foto: CHRISTER NORIN/ALN

Text: J-E GUSTAFSSON