Gävletravet 4 december

Bland många glada vinnare under kvällen var Mikaela Sundin säkert en av de lyckligaste. Efter två andrapris och två tredjepris var nu Mikaela en vinnare som kusk för första gången i karriären. Mikaela fick chansen med femårige What A Vap, efter Orlando Vici, som visat fin form i flera starter. What A Vap kunde överta spets 1400 kvar via utvändigt ledaren och sedan fick Mikaela bestämma tempot till en ohotad seger. En fin prestation av både häst och kusk. Segertid 17,1a/2140. Fredrika Aavila med flera är ägare och Billy Svedlund är tränare.

”Det här är grymt kul. Min första seger. Att det blev väldigt enkelt känns ännu roligare. Nu hamnade vi utan rygg och då ville jag prova framåt. När vi fick överta spets väldigt enkelt var det en lättsam resa in i mål. Nu ska jag sova gott i natt och njuta lite extra i morgon”, sade Mikaela.

Hela åtta vinnare av elva lopp till kuskar eller hästar med hemmaadress Gävletravet. Emilia Leo grejade en fin dubbelseger. Inte första gången hon vinner i både monté och sulkylopp samma tävlingsdag. Fyraårige Jet Lini, efter Adrian Chip, var jättefavorit på spelet i montéloppet och han motsvarade allas förväntningar. Emilia attackerade redan ut på första långsidan från tredje utvändigt och via spets 1300 kvar blev det en säker seger mot bra avslutande Wolf Woods Redhood/Nina Rosén. Segertid 18,9/2160 meter på det lite tungsprungna banunderlaget. 10.000 kronor var förstapriset i samtliga lopp under kvällen. Dennis Palmqvist, nybliven proffstränare, är tränare och ägare med sambon Rebecca Dahlén.

”Jag red ett jobb med honom förra veckan och han kändes mycket fin. Jag tog en lugn start då han kan vara lite snurrig. När vi kom till spets utan att det kostade för mycket förstod jag att han skulle bli svårslagen”, sade Emilia.

Emilias andra vinnare, Thunderinmyheart, efter Order By Fax, avgjorde på ett fint sätt efter en försiktig inledning. Emilia hamnade i sjätte utvändigt från sitt innerspår bakom bilen. 1200 kvar kunde hon följa med i rygg och Emilia kunde vänta med attacken till 300 kvar. Thunderinmyheart skaffade sig ett säkert grepp. Segertid 17,5a/2140. Paula Ahlström är uppfödare, ägare och tränare.

”Jag har kört honom i några starter och lärt mig hur han uppträder. Han kan vara lite känslig från start och jag tog det medvetet lugnt den första biten. Han är stark och nu fick vi också en bra draghjälp”, sade Emilia.

Frida Asplund inledde kvällen med seger för fyraårige Bear My Dream som var den klart starkaste sista halvvarvet via utvändigt ledaren 550 kvar. Segertid 19,8a/2140. Dalecarlia Stables är ägare och Veronica Sundberg är tränare. Förra tävlingsdagen var Helios U.S. en vinnare på Gävletravet för Veronica. Stallform!

”Han kändes superfin hela vägen och det fanns gott om krafter kvar i mål”, sade Frida.

Tingeling R.L. efter Juliano Star, var en fin spetsvinnare för sin nya tränare Fredrik Palm och en strålande insats i årets första start och första seger i karriären. Segertid 18,1a/2140. Stall Snatra är ägare och Roland Lindegren är uppfödare.

”Det är en jättefin travare och hon har varit fin i långjobben. Det här var ett litet prov och man är alltid lite osäker efter så lång frånvaro från tävlandet. Det blev väldigt enkelt”, sade Fredrik som har bra form på stallets hästar.

Spets och slut var också segerreceptet för In Line Tooma, efter Rite On Line, för Troels Andersen. Från ett åttondespår bakom bilen var han i spets efter körda 250 meter och sedan fick Troels bestämma tempot. Segertid 17,6a/2140. Ola Elfström AB i Solna är ägare med Henrik Larsson som tränare.

Julian Sand, efter Juliano Star, var också det en säker spetsvinnare. Malin Friman kunde enkelt greja spetsstriden och via 19,1 första 1000 var Julian Sand helt ohotad. Segertid 17,5a/2140. Rauno Pöllänen är tränare och Nytur HB (Hans Eriksson) i Sandviken är ägare.

”Jag ville gärna köra i spets där han tidigare visat sig trivas bra. Han kan vara lite flegmatisk. Det enda som bekymrade honom under loppet var vattenpölarna på innerplan”, sade Malin.

Hönn Blesa, efter Moe Odin, har visat fin form i flera starter utan att vinna lopp. Nu kom utdelningen för sin ägare och tränare Ulf Backhouse. Efter ett perfekt lopp i andra utvändigt var Hönn Blesa starkast på upploppet. Segertid 29,2/2160 meter. Femte segern i karriären hittills och den fjärde på hemmaplan. Jan Eriksson är delägare.

”Nu hamnade vi bra till från ett tillägg. Jag räknade med att de som satt invändigt skulle ge sig och jag vet att hon håller farten hela vägen”, sade Ulf.

Fyraårige Jack Dalton Zenz, efter Brioni, fick ett fint lopp i tredje utvändigt för sin uppfödare, ägare och tränare Mathias Andersson. Mathias kunde vänta med attacken till 300 kvar och han skaffade sig ett säkert grepp mot tappra Charmant/Emilia Leo som höll farten strålande efter ett lopp utvändigt ledaren. Segertid 17,2a/2140. Johanna Eriksson är skötare.

”Han har lovat mycket, men han är lite yr i bollen och han har galopperat bort sig i flera starter. Nu var vi tempogynnade (12,0 första 500 och 14,3 första 1000) och jag kunde vänta med att attackera”, sade Mathias.

Kvällens bästa prestation stod fyraårige Global Unlimited för som inte fick något gratis. Sonen efter S.J.´s Caviar imponerade i karriärens femte seger för Kim Moberg. Kim avancerade 1300 kvar från tredje utvändigt och via utvändigt ledande Calle Laday/Mats E Djuse, tapper som tvåa, varvet kvar var Global Unlimited den starkaste. Segertid 15,5a/2140. Stall Huxflux (Svante Bårh) är ägare med Svante som tränare. Helena Johansson är skötare.

”Han har tävlat i stenhårda gäng under året och nu gick han ner i klass. Jag hade stora segerförhoppningar innan loppet. Det finns mycket kunnande i honom och han är mera stark än snabb. När det lugnade ned sig i täten var det inga problem med att avancera fram till utvändigt ledaren”, sade Kim.

Fyraårige, en av tre fyraåringar i loppet, Järvsö Fux, efter B.W.Modde, var en säker vinnare för Emil Eriksson via spets varvet kvar. Segertid 32,9/1640 meter. Stall Torema är ägare och Jan-Olov Persson är uppfödare och tränare. Jenny Pettersson är skötare.

”Jag får tacka Janne för att jag fick chansen att köra honom. Han är bra i ordning men han har haft lite oflyt med positionerna i flera starter och hamnat utvändigt ledaren. Nu såg det ut att bli utvändigt ledaren igen, men när vi kunde överta spets ganska enkelt kändes det bra. Han har lite problem med stilen och det går lite på ”nålar”, sade Emil.

Ponnyloppet, Stall Roséns lopp, kategori A över 1640 meter med en intervallhandicap grundtid 2.40,0 såg en överlägsen vinnare i 14-åriga Visbyhästen Angel, efter Gläntans Domino, med Wilma Jernberg. Angel startade 300 meter efter startfållans häst, men hon var redan halvvarvet kvar en vinnare via spets 450 kvar. Suveränt! Segertid 2.12,2 via 2,09 sista 1000. Anna Bogren är ägare och Elin Vinblad är tränare.

”Hon är nyligen köpt. Hon är fantastisk. Hon gör det hela själv och hon kan allt”, sade tolvåriga Wilma när Angel grejade karriärens 33:e seger och andra raka segern i ny regi.

Foto: CHRISTER NORIN/ALN

Text: J-E GUSTAFSSON