Romme 29 december

Jättefina framgångar för kuskar/tränare och hästar med licensen på Gävletravet när Romme avslutade sin säsong med V75. Västerbo Grosbois efter Good As Gold, var en fin vinnare i Silverdivisionen för sin tränare Rauno Pöllänen. Rauno tog enkelt hand om spets från sitt innerspår bakom bilen. Efter körda 400 meter valde han att släppa till Super Zantos/Ante Lisell. I sista sväng fick han luckan att kunna attackera och Västerbo Grosbois avgjorde på ett säkert sätt efter en snabb avslutning. Segertid 13,1a/2140 och fina 150.000 kronor till ägarna Storåsnäll KB i Ingarö. Malin Friman är skötare. Västerbo Grosbois har i sina 25 starter, av hittills 62, tjänat pengar i 24 starter för Rauno och det här var första segern i V75 i sin 17:e start i den tuffa konkurrensen. Han tjänade 150.000 kronor som tvåa i Sommartravets Final 4 augusti i Rättvik bakom vinnande Raja Ribb där On Track Piraten var trea i mål.

”Det blev ett helt perfekt lopp i rygg på ledaren. Nu trodde jag inte att Super Zantos skulle överta spets, men jag kunde inte svara första halvvarvet. Jag var innan start lite tveksam till formen och jag hade inte den rätta segerkänslan. Han kändes jättefin i sista sväng och när loppets stora spelfavorit, Global Trust spelad till 13 på tian, visade klara aktionsproblem så fick jag upp förhoppningarna när vi fick chansen att utmana. Att kunna vinna ett V75-lopp utan att vara på topp känns extra fint,” sade Rauno.

Oskar Kylin Blom fick chansen med, på förhand, favoritspelade femåriga Laura Sånna, efter Maharajah, i ett stolopp sedan Ulf Eriksson lämnat återbud. Efter ett lopp i femte utvändigt avgjorde Laura Sånna på ett mycket bra sätt i spåren sist 700 till en säker seger. Segertid 15,7/2160 meter och 100.000 kronor. Danneroamatören Elisabeth Lundholm är tränare och ägare under namnett Never Ending Holiday Ab i Nordingrå.

”Jag kände lite press som favorit i loppet. Nu fick jag en mycket fin känsla i värmningen. Hon kändes otroligt fin. Ändå var det inte bra i loppet då det kändes helt fel med tanke på tempot i täten där ledarinnan (Cyborg/Kevin Oscarsson) fick inleda med långsamma 18,0 första 1000. Det var långt fram när vi attackerade och hon svarade för en grym avslutning”, sade Oskar i årets 54:e seger och i prispengar har det hittills blivit 5,9 miljoner.

Jenny A Björk grejade spetsstriden från sitt innerspår bakom bilen med familjen Björks B.B.S.Poetry, efter Uptown Yankee. Efter lugna 18,5 första 1000 hade Jenny allt under kontroll i en snabb avslutning i ett försök i Klass II med final på Åby 2 februari 2019. Bo och Margareta Björk är uppfödare och ägare under namnet BBS Trotting AB tillsammans med Niclas Hammarström. Lina Björk är skötare.

”Det blev ett helt perfekt lopp där vi fick bestämma tempot. Det är en jättefin häst som alltid gör sitt bästa och det här var min första V75-seger. En mycket efterlängtad seger”, sade Jenny.

Härliga Mofaksan, en av två tolvåringar i loppet och enda sto, som tolvåring, fortsätter att övertyga för familjen Mikael Olsson. Efter en vass inledning från ett tillägg kunde Mofaksan överta spets i första sväng mot Alfie som var den enda hästen på startvolten över 1640 meter. I spets fick Mikael lite press av Mylkärrs Sune/Pierre Nyström och efter ett tufft slutvarv var Mofaksan helt ohotad på upploppet. Segertid 24,3/1660 meter och fina 125.000 kronor. Hon har under årets säsong tjänat 878.000 kronor.

”Hon är fantastisk. Det finns inte ord för att kunna beskriva henne. Hon har kraften och viljan kvar som tolvåring och efter mål höll jag knappt på att få stopp på henne. Det fanns gott om krafter kvar. Hon kan vara lite ilsk innan start, men i loppen är hon stenhård och tävlar hela vägen in i mål”, sade Mikael efter att Mofaksan nu tjänat 2.603.161 kronor som den överlägset näst bästa vinstrikaste kallblodiga sto genom tiderna i Sverige.

Emilia Leo inledde V75-dagen med seger för Kattens Chamsin med Tomas Rosén som uppfödare, ägare och tränare. Från ett tillägg avancerade Emilia från fjärde utvändigt till varvet kvar utvändigt ledaren och via grepp halvvarvet kvar höll Kattens Chamsin greppet hela vägen i en stenhård slutstrid. Segertid 16,2/2160 meter och 30.000 kronor. Terese T Rosén är skötare.

”Han agerade segt i starten innan på hemmaplan efter flera bra lopp i monté. Nu visade han klassen efter 18 lopp i monté av sina hittills 102 starter. Det har nu blivit sex segrar, fem andrapris och ett tredjepris på sina 18 starter i monté”, sade Tomas.

”Han stod perfekt inne i loppet med sina 899.500 kronor där loppet var stängt vid 900.000 kronor och Tomas hade hittat en fin uppgift. Det är en mycket fin häst både i monté och sukylopp. Nu hade vi turen att hästen utvändigt (Alvena Valva, loppets spelfavorit) galopperade i sista sväng. Där kände jag mig slagen”, sade Emilia som grejade andraplatsen i kuskligan i Romme både som gällande i monté och sulky, på sina fina 21 segrar mot vinnande Ulf Ohlsson (seger med Reverend Wine i den femte V75-avdelningen), på sina 21 segrar med flera bättre andrapris.

Värt att notera för framtiden. Härlige Ochongo Face, vinnare i Bronsdivisiones final 2 april 2016 på Solvalla med 200.000 kronor till vinnaren fick efter detta mycket fina segerlopp av flera för sin tränare Erik Lindegren gå till träning i Frankrike. Innan han kom hem igen till sin nya tränare Fredrik Palm avslutade (?) han sin karriär i Frankrike med nio starter utan en pallplats bland de tre och ”futtiga” 61.742 kronor som tränare av Anders Lindqvist.

Efter ett lopp i andra utvändigt från ett tiondespår bakom bilen fick han göra grovjobbet utvändigt ledaren sista varvet och han höll farten mycket bra till ett andrapris för Ulf Ohlsson. Som totalt chanslös i sina senaste starter i Frankrike var det extra härligt att se honom som en tävlingshäst igen och han visade återigen sin fina inställning. Andrapriset var värt 15.000 kronor till Åbron 35 AB.

J-E GUSTAFSSON