Gävletravet 2 januari

Malin Friman hade ett bra fjolår och hon öppnade säsongen på ett bra sätt på hemmaplan. Danskfödde Up To The Minute, efter Classic Grand Cru 8,4 miljoner som tränades av Steen Juul och trea i Elitloppet 2012, var efter ett lopp i rygg på ledaren och lucka 200 kvar helt överlägsen. Segertid 18,7/2140 meter via 16,6 sista 800 och 10.000 kronor. Leif Huld är tränare och ägare med Magnus Huld och Carina Huld som skötare.

”Det var tredje starten, av totalt 21, i regi familjen Huld och det är en jättetrevlig häst. I den första starten behövde han lopp i kroppen och i den andra starten kändes han klart på gång, men fick då ett lopp utvändigt ledaren. Nu blev det ett perfekt lopp ocjh jag satt bara och hoppades på en lucka. Han avgjorde superenkelt”, sade Malin.

Enda överraskningen på V4-spelet var 15-oddsaren tioåriga J.K.Afrodite, efter Keik Jo och första avkomman till ostartade J.K.Julia som efter ett lopp via spets och rygg ledaren fick luckan in på upploppet för ägaren och tränaren Therese Hyllsjö. Det blev en tuff slutstrid med tre hästar inblandade. Therese släppte spets till Sjåvoll Sjarmi/Claes Eskilsson efter körda halvvarvet. I sista sväng var Drängens Pöjk/Jan Ove Olsen framme utvändigt ledaren och det var först in på upploppet som J.K.Afrodite fick attackera och hon var också den starkaste sista biten. Segertid 30,8/2140 meter och 25.000 kronor. Ing-Britt Fredriksson är skötare.

”Jag hade henne i träning som unghäst. Hon har varit skadad i flera omgångar och råkat ut för två gaffelbandsskador. Den gamla ägaren och uppfödaren Roland Källgren i Bollnäs fick problem med hjärtat och han ringde och frågade om jag ville ta hand om henne. Hon är tio år nu, men det här var bara hennes 23:e start i karriären. Det är så mycket känslor som kommer och man blir väldigt berörd”, sade Therese.

Per Linderoth har en härlig talang i nu fyraårige Enrico Trot, efter Muscle Hill och andra avkomman till Nounou 28 starter och nio segrar för Pietro Gubellini. Per valde ett lopp i rygg på ledande Guilty Pleasure/Mika Forss efter körda halvvarvet. I sista sväng blev Per tvungen att backa sig loss och in på upploppet var det långt fram till ledaren. Enrico Trot visade klassen när han i god tid hann fram till en säker seger i karriärens andra start via en härlig avslutning. Här har Per något för årgångsloppen framöver. Segertid 18,1/2140 meter via 15,8 sista 800 och 13,2 sista 300. 25.000 kronor till BS Bostäder i Luleå AB. Mormorsmor Rain Di Jesolo lämnade Via Di Jesolo som är mor till Beppe Am 2,2 miljoner och Marco Di Jesolo nio starter och sju segar och 1,2 miljoner.

Nioårige Lukas Bris, efter Mythical Lindy och andra avkomman till Curly Bris svarade för en fin avslutning i spåren från fjärde utvändigt för Rikard N Skoglund. Rikard kunde smyga med i rygg 600 kvar i tredjespår och när han ryckte ”norsken” på Lukas Bris fick han ett mycket bra svar, vilket räckte till en målfotoseger mot ledande Jack Zon/Per Linderoth. Segertid 16,3/1640 meter via 13,2 sista 800. 25.000 kronor till Brisgå HB i Rosersberg. Caroline Holm är tränare och skötare. Tredje segern i karriärens 53:e start. Tidigare två segrar med Hanna Forslin och Emilia Leo.

”Jag fick order att vänta så länge som möjligt med attacken. Nu hamnade vi ganska bra till från ett bakspår och han kändes fin hela vägen. Jag fick ett mycket bra svar när jag ryckte norsken”, sade Rikard som hade ett ruggigt bra fjolår som kusk.

Mika Forss fick ge sig med Guilty Pleasure från spets som tränas av Joni-Petteri Irri. Mika tog revanch med storvuxne So Long Losers, efter franskfödde Le Monteil, med samma tränare som från spets i första sväng svarade alla attacker under loppet till en säker seger. Segertid 17,8/2640 meter och 25.000 kronor till Talli Soololiljat i Finland. Jonna Irri är skötare. Mika har börjat årets säsong på ett fint sätt. Sju starter och tre segrar hittills. Ifjol körde Mika in 8,2 miljoner och han blir att räkna med även i år. Bakom vinnaren avslutade Veams Crescendo/Jenny A Björk (128 gånger pengarna) och Lotus Gil/Erik Lindegren (19 gånger pengarna) mycket bra till platserna som tvåa och trea i mål efter invändiga lopp.

Foto: CHRISTER NORIN/ALN

Text: J-E GUSTAFSSON