Bollnäs 4 januari

Först ut av tre Gävlekuskar att vinna lopp under kvällen var Olle Alsén. Från fjärde utvändigt och attack varvet kvar var härlige femårige Basar Tabac, efter Titan Tabac, helt överlägsen sedan han övertagit spets 550 kvar via en mycket stark forcering. Segertid nya rekordet 30,5a/1640 via 28,6 sista 1000 på det krävande banunderlaget och 25.000 kronor. Johan Carlsson är tränare och ägare med Rutjohans HB med flera och med Gerth-Ove Karlsson som uppfödare. Två segar och ett andrapris på de tre första starterna imponerar.

”Jag fick ett tips av uppfödaren om att det skulle vara en bra efterträdare till Odin Tabac. Det har dock varit lite krångligt på vägen, men han har det mesta man kan begära. Han måste dock varva ned lite grann, sade Olle.

”Jag var inne på att köpa ett varmblod. Nu fick jag ett tips om att Gerth-Ove Karlsson hade ett kallblod till salu och jag fastna direkt när jag fick se honom. Vi har haft honom i ett år och en vecka och början på hans karriär hade inte kunnat bättre. Vi är flera delägare. Min syster och bror samt svärföräldrar och några till”, sade Johan.

Rauno Pöllänen kunde överta spets i första sväng med femåriga Desideria De Soze, efter Gift Kronos, och hon var sedan helt ohotad i en mycket säker seger mot Tingeling R.L./Fredrik Palm som släppte spets. Segertid 17,7/linjestart och 30.000 kronor. Malin Block är tränare och uppfödare med Jouni Pakkanen. Ägare är Euphoria Sweden AB i Njurunda. Fjärde segern i karriären hittills, efter 19 starter. Hon började karriären med tre raka segrar som treåring i Estland.

Foto:Christer Norin/ALN Bollnäs 20190104. Desideria De Soze, Rauno Pöllänen.

”Jag hade bra förhoppningar på förhand då hon tidigare presterat bra över kort distans. Det har strulat lite sedan sommaren 2018 och det här var en härlig seger”, sade Malin.

”Hon hade ett andrapris i starten överst när jag fick chansen i Rättvik förra året med ett bakspår bakom bilen och jag fick order om att hon måste vara bättre än tvåa denna start. Hon öppnade bra och jag kunde överta spets ganska enkelt av Tingeling R.L. som säkert hade kunnat svara. Hästen var mycket bra i en säker seger på det krävande banunderlaget, men det är inte rättvist med linjestart”, sade Rauno som den 29/6-2015 var en vinnare med Venus de Soze, efter Dexter Frontline sex starter, en seger och enda loppet som felfri, i Rättvik med Malin Block som tränare.

Sexårige Erland, efter Järvsöviking, var en mycket stark vinnare för Oskar Kylin Blom. Från ett femtespår i volten från ett tillägg var Erland tidigt framme utvändigt ledande Zulu Lynet/Jan-Olov Persson spelad tll 24 på tian, som redan halvvarvet kvar var en slagen häst. Erland höll greppet mot bra avslutande Trollklackan/Rauno Pöllänen tredje utvändigt. Segertid 31,3/1660 meter och 30.000 kronor. Christina Erlandsson är uppfödare, ägare och tränare. Tredje segern i karriären hittills och två segrar med Oskar som kusk.

”Jag gillar honom. Han är stark och rejäl och det var mycket bra att kunna avgöra på det krävande banunderlaget trots det tuffaste loppet. Han var helt överlägsen”, sade Oskar.

Foto: CHRISTER NORIN/ALN

Text: J-E GUSTAFSSON