Gävle 5 mars

Efter ett perfekt smyglopp, femte invändigt, och lucka på upploppet mellan hästar var tioårige Håksätter Svarten en vinnare för sin ägare Håkan Wallberg. En bra prestation med tanke på att det var hans tredje start sedan december 2017. Lisa Grahn är tränare och Gerth-Ove Karlsson är uppfödare. 10.000 kronor i prispengar vilket var förstapriset i samtliga lopp under kvällen.

”Ibland händer det. Han ska gå invändigt och man måste ha flyt att det ska komma luckor. Farten har han alltid haft, men humöret har väl inte varit det bästa i flera starter. Nu kom vi fint fram och det blev till slut en liten lucka mellan hästar och det var kul att det räckte till seger”, sade Håkan.

Mill Zeb, efter S.J.´s Caviar, var också det en vinnare efter ett invändigt smyglopp för Jenny A Björk. Från fjärde invändigt hittade Jenny ut 700 kvar och via en stark avslutning hade hon skaffat sig greppet redan i sista sväng. Segertid 16,3a/2140 och första segern i karriären för Mill Zeb i den 21:a starten.

”Det här är fantastiskt kul. Det har krånglat nästan hela tiden med hans rygg. Jag var faktiskt inne på att han skulle vara en vinnare i starten innan i november, men då fick han ge sig från spets vilket är en position han brukar trivas med. Det visade sig att han då hade ett virus i kroppen”, sade ägaren och tränaren Kjell Persson som 1995 hade en vinnare på Gävletravet. Glance Lou, efter Dartster F tog då sin tredje raka seger med Jan-Olov Persson i sulkyn.

Malin Friman avgjorde en stenhård slutstrid med sexåriga Sländan, efter Spikeld, trots en hel del strul 800 kvar. Malin satt bra med i andra utvändigt när det blev en trång situation med spelfavoriten Engsbro Kvicken/Ove Berglin, utvändigt ledaren och Polar Scott/Angelica Klockar, i tredjespår. De båda hakade i varandra och störde flera ekipage. Det var stark av Sländan att hinna fram till seger. Segertid 32,4/2140 meter. Görel Eldståhl-Willén är tränare och ägare tillsammans med Sven Willén.

”På förhand sade jag att felfri vinner hon. Det är en fin häst i grunden, men det har varit en riktig skithöst. Nu har vi kunnat träna på i fyra veckor och det är helt underbart att åter få se henne som en vinnare”, sade Görel.

”Jag vågade knappt andas på upploppet. Vi hamnade perfekt till och det kändes bra. Nu blev vi dragna bakåt 800 kvar med strulet som inträffade. I sista sväng kändes det att jag hade att köra med, men jag vågade inte driva på upploppet. Det var otroligt kul att vi kunde avgöra på linjen”, sade Malin.

Syntax Broline, efter Weingartner, fick luckan i sista sväng efter ett lopp i rygg på ledaren och via en stark avslutning fick han ett säkert grepp på upploppet för Arthur Leportier. Segertid 17,2/2640 meter. Fredrik B Larsson är tränare. Ägare är MDR Trotting HB (Fredrik B Larsson). Syntax Broline är åttonde avkomman till fina Candelia, 3 miljoner, som tidigare lämnat Poet Broline 4 miljoner och Rhyme Broline 2,7 miljoner.

Jean-Claude Pace var offensiv med sexåriga Quebec C.D. efter Orlando Vici, som från femte utvändigt och attack 1100 kvar till utvändigt ledaren 800 kvar och spets 450 kvar var helt ohotad i en stark avslutning. Segertid 14,0a/2140. Peter G Norman är tränare och Easy KB ägare.

Från tredje utvändigt och attack 800 kvar var Jolly Frost, efter Dream Vacation och yngst i loppet som enda femåring, en vinnare för Andre Schiller som också är skötare. Segertid 15,4a/2140. Klaus Kern är tränare och Gerhard Sporrer är ägare.

Andra raka segern för Elias Avant, efter Scarlet Knight, som efter ett invändigt lopp och lucka 450 kvar kunde avgöra via en stark avslutning i spåren för Niclas Hammarström mot Ies Juvel/Johan Brandel som visade härlig form i sin första start sedan juli månad förra året via 13,5 sista 1000. Segertid 16,1a/2140 via fina 12,5 sista 800. Rebecca Eriksson är tränare och ägare tillsammans med Roland Johansson.

”Jag var inte helt nöjd med honom i provstarten och vi hade innan loppet kommit överens om att köra ett snällt lopp. När han vann i starten innan fick han göra grovjobbet utvändigt ledaren. Han kändes bättre i loppet och när vi fick chansen att attackera i sista sväng viade han fina takter. Det var starkt att hinna fram till seger”, sade Niclas.

Fyraårige Huttha, efter Pastor Stephen, förbättrade sin statistik på ett fint sätt. Efter inledande elva starter utan en pallplats var han nu helt ohotad från spets för sin uppfödare och numera Bollnästränaren Mikael Cedergren. Segertid 16,8a/2140. Conny Ljunggren är ägare och också uppfödare. Ingela Lindgren är skötare. Den som kunde utmanat på allvar var Malin Friman med Miss Lovelace som från rygg på ledaren i sista sväng fick luckan cirka 150 kvar. Det hela slutade med galopp.

Femåriga Omaha Zenz, efter Scarlet Knight, var en mycket fin vinnare i montéloppet för Christina A. Hande. Från ett tillägg var hon i spets redan i första sväng. Nu fick hon tryck av Husky Sign/Nicole Melberg och Christina valde att släppa 1100 kvar. De båda drog undan där övriga var utan chans att hänga med och Christina kunde vänta med attacken fram till upploppet. Husky Sign höll farten mycket bra till andrapriset. Segertid 17,0/2160 meter. Mathias Andersson är uppfödare, ägare och tränare. Omaha Zenz är fjärde avkomman till Elaine Kronos som också lämnat Riff Kronos 2,8 miljoner och Doctor Doxey Zenz.

”Hon var fin i montékvalet och jag hade bra vibbar innan loppet. Hon har alltid varit lovande, men det har strulat. Christina är en bra ryttare och hon red ett jättesnyggt lopp”, sade Mathias.

Fyraårige Let´s Go Tooma, efter Allstar Hall, var helt överlägsen sista 800 för Nathalie Blom i sin första seger i den 22:a starten. Nathalie följde med i rygg 1100 kvar från fjärde utvändigt och via en vass attack 800 kvar kunde hon överta spets 600 kvar vilket räckte till en säker seger före Hagaz Euphoria/Fredrik Palm som fick ett fint invändigt lopp. Segertid 17,7a/2140. Paw Mahony är tränare och Stall Oxalis är uppfödare och ägare.

Creator Scoop, efter Quaker Jet, fick ett fint smyglopp i omväxlande tredje/andra utvändigt för sin ägare och tränare Rommeamatören Morgan Johansson som kunde vänta med attacken till 300 kvar. Han höll farten till en målfotoseger mot Operation Day Z.A./Mats E Djuse som kunde följa med i rygg fram till avgörandet. Segertid 16,0a/2140. Creator Scoop är tredje avkomman till segerlösa Angel´s Light. Mormor Flash Light lämnade Sanity 10,2 miljoner.

Foto: CHRISTER NORIN/ALN

Text: J-E GUSTAFSSON