Gävle 2 februari

Nina Rosén var en av flera glädjespridare under dagen. Efter en säker seger med tioåriga Wolf Woods Redhood i montéloppet ville Nina ta hela världen i sin famn.

“Första segern på hemmaplan! Helt otroligt. Hon gör sin sista säsong och även jag tänkte ta ut pension. Det är så många känslor som poppar upp. Hon har varit sjuk i ett år, men visade i starten innan att hon var i fin form som tvåa efter en stark avslutning. Nu fick vi en bra start och inte kunde jag väl drömma om att sitta i spets 1400 kvar. Hon stack undan till en mycket enkel seger”, sade Nina.

“Hon har haft problem med korsförlamningar och trots att hon nu är tio år så var det här bara hennes 60:e start. Det är så j…a skönt att vinna på hemmaplan”, sade delägaren och tränaren Hans Jonsson.

Segertid 19,3/2180 meter och 10.000 kronor vilket var förstapriset i samtliga lopp under dagen. Ulla Jonsson är uppfödare och delägare med Hans och Nina samt skötare.

Hemmaekipagen visade fin form och Wolf Woods Redhood var en av sex hemmavinnare. Starkt jobbat! Läckra Lennart gjorde verkligen skäl för namnet när han via spets 1100 kvar var helt ohotad för sin ägare Madelene Johansson. Segertid 31,1a/2140. Madelene är tränare tillsammans med Robert Wilhelmsson.

“Han har alltid visat fin fart. Nu har det blivit många lopp där han gjort bort sig med galopp. Han kan vara lite spänd den första biten. Nu tror jag vi hittat rätt balans och när han är så här avslappnad och fin går det att köra på ett helt annat sätt. Med ett bättre självförtroende kommer han att klara sig bra upp i klasserna”, sade Madelene.

Nomi Sunrider, efter Sam Bourbon, var en fin spetsvinnare för Mattias Hansson. Första segern i den 12:e starten och i den tredje starten för sin nya ägare Hest och Fest Konsult HB i Gävle (Göran Haglund). Segertid 17,9a/2140. Tony Eliasson är tränare och Satu Rosén är skötare. Nomi Sunrider är tredje avkomman till fina Jelly Frontline, 43 starter och tolv segrar, som tidigare lämnat Ahsaka och Adi Gallia. Mormorsmor Chee Bermon lämnade familjen Petterssons härliga Kitty Bermon 1.086 miljoner.

“Jag känner ägaren bra och hon kändes mycket fin i värmningen. Nu blev jag lite orolig efter den tuffa inledningen (16,3 första 500 och första 1000). I sista sväng kändes det fortfarande väldigt bra och hon stack undan till en enkel seger på ett fint sätt”, sade Mattias.

Tony kunde räkna in en fin stalldubbel när han själv var en vinnare med Gin Lucas, efter Quite Easy U.S. Från spets var övriga utan chans att kunna utmana. Segertid 17,4/1640 meter. Satu Rosén är ägare och skötare.

“Det här är en riktigt bra häst. Han är ärlig och börjar han bara att lugna ned sig så kommer han att klara sig bra framöver”, sade Tony.

“Äntligen! Nu fick han visa hur bra han är”, sade Satu.

Mikaela Sundin gjorde helt rätt när hon lämnade fjärde utvändigt 1200 kvar och via spets ut på slutvarvet var Bijoux de Fer helt ohotad. Segertid 17,1a/2140. AB Funktioner på Gotland är uppfödare och ägare med flera. Oskar Kylin Blom är tränare.

“På förhand kändes det som en bra segerchans. Det gällde att köra felfritt. Han har alltid visat fin fart, men avslutade förra säsongen med att galoppera bort sig i de två sista starterna. Vi provade att ändra lite på utrustningen och det fungerade bra”, sade Mikaela som också är skötare.

Falco di Quattro har visat fin form i flera starter utan seger och nu fick han den rätta utdelningen för sin tränare Erik Lindegren. Erik körde ett offensivt lopp när han attackerade 1300 kvar från fjärde utvändigt och via utvändigt ledaren på slutvarvet höll han greppet i en tuff slutstrid mot Sister Morphine/Emma Tångring. Segertid 16,4a/2140. Stall Falco di Quattro är ägare och Jenny A Björk är skötare.

“Jag ville vara före Oscarssons häst (Sister Morphine). Han kan vara lite rullig i värmningen, men i loppet kändes han jättefin. Jag fick ett bra svar när jag drog norsken, men det höll på att gå galet ändå när jag inte fick loss urryckarna förrän cirka 70 till 80 meter kvar”, sade Erik.

Öyvind Wagnild grejade en flott dubbelseger. De båda sjuåriga stona Zolana, efter Zola Boko, och Zelda Zafir, efter Zerberus, var två säkra fina vinnare. Peter Eriksson är stolt tränare till de båda stona och en härlig ägardubbel för Per-Olov Forsberg tillsammans med Ingbritt och Andreas Olsson. Zolana öppnade vasst bakom bilen och var i spets omgående. Väl i spets fick Öyvind bestämma tempot och det blev en säker seger. Segertid 17,2a/2140. Zolana är en fint stammad dam med Matina Ås som mor som tidigare lämnat miljonhästarna Pernod och Spray med Mack Lobell som morfar.

“Jag är så glad att jag får chansen att köra då jag körde bort Zolana förra gången jag fick chansen. Jag tryckte till lite i värmningen och jag fick ett bra svar. Nu var jag lite orolig att det hade gått lite för fort första 500. I sista sväng kändes hon väldigt pigg och hon stack undan med krafter kvar”, sade Öyvind.

Zelda Zafir, sjätte avkomman till fina Emily Safir 51 starter och 17 segrar, avgjorde på ett starkt sätt från tredje utvändigt och via utvändigt ledaren sista halvvarvet. Segertid 18,3/2660 meter.

“Vilken dag! Jag fick inleda och avsluta dagen. När man vinner med första starthästen går det bra att vänta till sista loppet. Jag är så tacksam till Peter som ger mig alla chanser att köra”, sade Öyvind.

Stein Daylight har alltid varit en krigare och gjort sitt bästa varje gång i sin lite annorlunda stil. Nu gjorde han comeback som elvaåring och trots ett lopp utvändigt ledaren var han den ärligaste och starkaste på upploppet för sin ägare Angelica Klockar. Segertid 16,1a/2140.

“Han är så fruktansvärt bra. Det har varit hopp och förtvivlan under en längre period. Det är en hov som spökat på honom. När han får vara fräsch duger han trots åldern. Han har varit fin i jobben, men jag ville ligga lågt inför comebacken. Nu fick jag ett härligt svar”, sade Angelica.

Erik Holm såg till att det blev en flott stalldubbel när han själv segrade med fyraåriga Fortune Pace mot stallkompisen femåriga Almostunreal/Mats E Djuse trots ett lopp utvändigt om spelfavoriten Almostunreal. Segertid 17,7a/2140. Stina Bäcklund är skötare.

“Jag hoppas att det börjar lossna nu. Jag har haft höga tankar om henne redan som tvååring och jag trodde inte vi skulle behöva vänta till fyraårssäsongen innan det blev seger. Det strulade hela fjolårssäsongen med halsproblem. Nu har jag lagt om träningen och förhoppingsvis kommer det att fungera framöver”, sade Erik som också är ägare till de båda stona.

Jean-Claude Pace kunde överta spets efter körda 200 meter med Kavata Käll som höll ett säkert grepp hela vägen mot bra avslutande Garmin BN.J./Erik Lindegren. Segertid 16,2a/2140. Peter G Norman är ägare tillsammans med Stefan Färdigs och tränare. Mormor Leva Käll 767.000 kronor lämnade bland annat Dileva Käll 5,7 miljoner.

“Jag ville gärna köra i spets och hon öppnade vasst. Det var inte helt tomt i mål. Jag tycker hon är en av de bästa hästarna i stallet och hon kommer att bli mycket bättre”, sade Jean-Claude.

Spelförslagen i programmet, V4 och V5, gick båda med vinst. V4-förslaget kostade 100 kronor och utdelningen blev 1.896 kronor. V5-förslaget för 144 kronor gav i utdelning 1.409 kronor.

Foto: CHRISTER NORIN/ALN

Text: J-E GUSTAFSSON