Gävle 12 februari

Bijoux de Fer, efter Andover Andover, har inlett årets säsong på ett strålande sätt som nybliven femåring. Från ett andraspår i volten kunde tränaren Oskar Kylin Blom överta spets efter körda 200 meter. Han fick lite press första halvvarvet innan Oskar kunde bestämma tempot. I sista sväng stack Bijoux de Fer undan till en mycket enkel seger i andra raka segern på fyra starter, av totalt tolv, i regi Oskar Kylin Blom. Segertid 17,2/2140 meter via 1.14 sista 800 och 25.000 kronor till AB Funktioner på Gotland som är uppfödare och ägare med flera. Mikaela Sundin är skötare som inledde årets säsong med en mycket fin seger med Bijoux de Fer i ett breddlopp.

“Det fanns krafter sparade. Jag hade huvan kvar och när jag rycker huvan brukar han ta i rejält. Nu var han lite stressad i volten, men i loppet kändes han mycket fin och jag vet att det finns bra styrka i honom”, sade Oskar.

Kajsa Frick kunde glädja sig åt en fin stalldubbel. Sjuåriga Juni Roadrunner, efter Rite On Line med Gidde Palema som morfar, avgjorde en tuff slutstrid sista biten från tredje utvändigt som klar spelfavorit (2,26 i vinnarodds) för Kajsa. Segertid 16,1/1660 meter via 1.12 sista 800 och 25.000 kronor till ägaren Nina Wegerstedt i Grängesberg. Juni Roadrunner är andra avkomman till ostartade Giddes Piraya som tidigare lämnat miljonären On Track Piraya.

“Jag trodde det var kört efter körda halvvarvet som öppnades efter sakta 20,1. Jag ville ha en rygg så länge som möjligt och det var en härlig känsla sista biten när hon krigade sig till segern. Efter starten i Bergsåker i augusti förra året valde jag att lägga om träningen. Nu går hon få snabbjobb men mera motionsjobb vilket verkar fungera bra”, sade Kajsa.

Fyraårige Remember Sid, efter Formula One, var en spetsvinnare för Ulf Eriksson. Segertid 19,4/2140 meter via 17,8 sista 800 och 25.000 kronor. AB Hakkapow i Västerås är uppfödare och ägare med Kajsa som tränare och Helena Grejs som skötare. Remember Sid är sjätte avkomman till Pretty Sid, sju starter och ett tredjepris som bäst. Mormor Sidonette lämnade Demon Sid 6,7 miljoner och First Sid 3,7 miljoner.

Spik Loke, efter Spikeld med Tand Troll som morfar, spelad till 17 på tian. kunde enkelt överta spets för Ulf Ohlsson och väl i spets fick Ulf bestämma tempot till en säker seger. Segertid 30,9/2640 meter och 25.000 kronor till ägaren KUB HB i Gällö. Femte segern på sju starter, av totalt 16, i regi Öystein Tjomsland. Spik Loke är första avkomman till Ösjö Trollet och längre bak i mödernet hittar man Slogum Vira som lämnade härliga familjens Westerlunds Ösby Vira, 526.000 kronor, som i många av hennes starter hade flera härliga dueller med Nick Alfa.

“Det var dock lite problem under vägen då innerspåret var löst. Det var bra tryck sista 700 mot utvändige Nygårds Henrik/Emila Leo som utmanade hela sista halvvarvet och jag kände mig inte säker på hur det skulle avgöras”, sade Ulf.

Enda lilla överraskningen på V4-spelet var välstammade Qamaro C.D, efter Scarlet Knight och första avkomman till Hilda C.D. Från sjätte utvändigt och rygg 700 kvar avgjorde han via en stark avslutning i spåren till en målfotoseger mot Isn´t It Ironic/Katrin K Frick sista biten för Rikard N Skoglund. Segertid 15,7/2160 meter via 12,7 sista 800 och 25.000 kronor. Easy KB i Uppsala är ägare och tränare är Hans R Strömberg. Ingen seger förra året på 23 starter och senaste segern var 29 juli 2017 i V75 på Hagmyren.

Foto: CHRISTER NORIN/ALN

Text: J-E GUSTAFSSON