Bollnäs 13 april

Happy Ending var en fin spetsvinnare för Oskar Kylin Blom där Gävletränade hästar firade fina framgångar under kvällen med hela fyra segrar. Happy Ending fick inleda tufft i spetsstriden innan Oskar kunde dämpa tempot. I sista sväng drog Oskar undan rejält och det räckte till en ganska säker seger mot bra avslutande Gulf/Kajsa Frick (uppfödare, ägare tillsammans med Johan Andersson och tränare Annelie Leander. Önas My/William Eriksson, ägare/tränare Mikael Hedström och Johanna Berglin grejade tredjepriset efter ett lopp i rygg på ledaren. Segertid nya rekordet 13,8a/1640 och 10.000 kronor. Lars-Åke Widmark är uppfödare och ägare tillsammans med Dianthus HB med Per och Lena Hedenström som tränare.

”Han trivs bäst med ett högt tempo och nu när han hade ett framspår bakom bilen efter flera starter från ett tillägg var det bara att prova i spets. Sista 100 är hans inte starkaste bit och det var därför jag ryckte undan i sista sväng och hoppades på att det skulle räcka till seger, sade Oskar.

Texas Elite har inlett årets säsong på bästa sätt med två raka segrar. Från ett tillägg hamnade Johan Brandel i andra utvändigt. 1400 kvar avancerade han fram till utvändigt ledaren 1100 kvar och via spets halvvarvet kvar var han helt ohotad. Segertid 15,6/2160 meter och 25.000 kronor. Kerstin Milton är uppfödare och ägare tillsammans med tränaren Börje Brandel.

”Jag hade en bra känsla på förhand att det skulle vara en bra segerchans. Det är en jättefin häst som har varit lite vek i kroppen. Nu har han växt till att ha en bra styrka och jag tor han kommer att klara sig bra upp i klasserna framöver, sade Johan.

Tioårige Håksätter Svarten (e. Järvsöviking) har börjat årets säsong på ett helt suveränt sätt för ägaren Håkan Wallberg och tränaren Lisa Grahn. Andra segern i årets fjärde start och den femte segern totalt i karriären på 82 starter. Efter ett lopp i rygg på ledande Hönn Blesa/Ulf Backhouse var han den starkaste sista halvvarvet. Segertid nya rekordet 24,0/1640 meter och 25.000 kronor. Gerth-Ove Karlsson är uppfödare. Hönn Blesa, ett av två ston i loppet, höll farten starkt via 22,1 första 500 och 23,1 första 1000 till andrapriset på nya rekordet 24,8a/1640 och 12.500 kronor.

”Nu fick vi en bra rygg och det kändes bra hela vägen. Nu fick vi vänta på resultatet ganska länge och jag kan tänka mig att man tittade på situationen cirka 450 kvar när Norsjö Kongen/Ulf Eriksson galopperade Att jag skulle bli diskad för trängning kunde jag inte tro på, sade Håkan.

En av kvällens absolut gladaste vinnare var Jennie Edholm i Valbo. I sin fjärde start, av totalt 55, i regi Jennie var Ruus Otto en vinnare i det första försöket i Gävleborgs Montéserie för Anna Erixon. Och som han imponerade! Från ett åttondespår i volten galopperade han i starten och tappade mycket mark. Efter en stark forcering var Anna med i tredje utvändigt 1300 kvar och via utvändigt ledaren 800 kvar och spets 550 kvar var Ruus Otto helt ohotad. Segertid 30,7/2160 meter via 28,5 sista 2000 och 25.000 kronor till Jennie som också är ägare.

”Han tappade en hel del i starten och efter galoppen fick han springa på i sitt eget tempo. Nu hamnade vi bra till ändå och det kändes mycket bra hela vägen. När vi kunde överta spets var det klart, sade Anna.

”Jag är helt chockad. Det har tagit mycket tid och pengar att få honom fräsch efter en hälta. Det finns mycket kapacitet i honom och nu känns han bra i sina framknän som spökat de senaste åren”, sade en mycket glad Jennie Edholm.

Foto: CHRISTER NORIN/ALN

Text: J-E GUSTAFSSON