Gävle 18 april

Med endast sex hästar till start i anrika loppet Påskägget som körts sedan 1964 blev det ingen fartfest. Daniel Redéns nyförvärv fyraåriga Vivacious Allie (e. Muscle Hill) var helt ohotad från spets för Örjan Kihlström som fick bestämma första 1000 efter måttliga 17,6. Segertid 15,2a/2140 via 10,5 sista 800 och fina 150.000 kronor till ägaren Selmer Kolbjörn i Norge. Jenny Sundin är skötare. Vivacious Allie är andra avkomman till K.D.Girl som också lämnat mera välbekanta Double Exposure 4,6 miljoner. Bakom vinnaren avslutade Zenita Kronos fint till andrapriset, värt 75.000 kronor, för Oskar Kylin Blom i sin första start i regi Oskar.

”Det var en väldigt fin travare. Hon kändes fin i provstarten och när vi enkelt kunde ta hand om spets fick hon sköta sig själv. Nu blev det mycket enkelt och det går inte att dra några högre växlar efter detta lopp, men hon var som sagt en mycket fin travare”, sade Örjan.

Minnestads El Paso motsvarade allas förväntningar i Sören Erikssons lopp. Efter en strulig inledning i tredjespår valde Rebecca Dahlén att backa till sjunde utvändigt. 800 kvar tog hon sats framåt och via en ruggigt vass sista långsida (1.06 mellan 800 och 400 kvar) hade hon skaffat sig greppet in på upploppet. Hon utmanades dock av You To Neat/Markus B Svedberg som gick i närkamp och det hela var inte avgjort då You To Neat galopperade cirka 50 kvar i lite tveksam aktion. Segertid 12,5/1660 meter via 1.10 sista 800 och 100.000 kronor till Rebecca som också är ägare.

Disco Volante var också det en mycket fin vinnare för Ulf Ohlsson. In i första sväng kunde han överta spets av M.T.Insider och första 500 efter 08,5. Ulf kunde dämpa tempot en aning till 10,9 första 1000 och via en snabb avslutning var han helt överlägsen i Lars Axelssons lopp. Segertid 10,2a/1640 och 100.000 kronor till Stall Courant med Stefan Melander som tränare och Jenny Gustafsson som skötare.

Det var flera hästar som imponerade under V75-kvällen. Härliga fuxan fyraåriga Hankypanky Rubyred var helt överlägsen från spets för Jorma Kontio i fjärde raka segern i ett försök i Diamantstoet med 125.000 kronor till vinnaren. Segertid fina 13,3a/2140. Ulf och Anna-Maria Lundqvist är uppfödare och ägare med Timo Nurmos som tränare och Ebba Janius som skötare.

Jorma grejade en fin stalldubbel till Timo Nurmos. Fyraårige Magic Cash var en mycket stark vinnare i WH-el/Gävle Alltransports lopp. Efter en tuff inledning kunde han överta spets 2100 kvar av ledande Messiah/Örjan Kihlström. Sedan fick Jorma bestämma tempot och det blev en mycket enkel seger med till synes krafter kvar. Segertiden 14,1/3180 meter är ett nytt svenskt rekord för fyraåriga svenska hingstar/valacker över 3140 meter. Toddler hade det tidigare rekordet på 14,4. 100.000 kronor till Stall Piraya KB i Piteå. Ida Ruolelöv är skötare.

En lika stark och överlägsen vinnare var treårige Acciaio (e. Love You) som briljerade för sin tränare Alessandro Gocciadoro i Ramuddens lopp. Efter en lugn inledning satsade han framåt ut på första långsidan och via en vass attack kunde han överta spets 1450 kvar. Efter tuffa 11,8 första 1000 kunde han lugna ned tempot och via en snabb avslutning var övriga utan chans att utmana. Segertid 13,6a/2140 och 100.000 kronor. Scuderia Pink och Black i Italien är ägare. Maiju Petriläinen är skötare. Acciaio är helbror med Tesio 909.000 kronor.

”Han har gjort det bra i Italien, men han fungerar bättre i Sverige där banunderlaget är mera gynnsamt. Jag vill rikta ett stort plus till banarbetarna som gjort ett jättefint jobb. Det är en stor och grov häst som fungerar bäst när han får springa på i ett högt tempo”, sade Alessandro.

Jörgen Westholm var kvällens kallblodskung. Han inledde med Gnistas Filur som i spets bestämde hela vägen till en ohotad seger i Bilmetros lopp. Segertiden 28,3a/2640 är ett nytt banrekord för femåriga svenska hingstar/valacker 2640 autostart. 40.000 kronor till Stall Högbogänget HB i Sandviken som är uppfödare och ägare. Heidi Jääskeläinen är skötare.

Spets och slut var också segerreceptet för Guli Rubin som såg mycket fin ut för Jörgen Westholm i MittMedias lopp. Han höll ett säkert grepp mot i rygg smygkörde Hammars Blixt/Torbjörn Jansson som fortsätter att leverera fina lopp som 15-åring! Segertiden 26,0/2640 meter är ett nytt banrekord för äldre svenska hingstar/valacker 2640 meter/voltstart. Algot Ålj hade det tidigare rekordet från i fjol på tiden 26,6. 100.000 kronor till Canopus Trav KB i Solna. En fin stalldubbel till skötaren Heidi Sääskeläinen.

Jenny A Björk inledde kvällen med en fin spetsseger i montéloppet Clarion Winn, Gävle. Zola Wind visade fin styrka och inställning i karriärens andra seger i den 48:e starten. Segertid 15,2a/2140 och 30.000 kronor. Thomas Fliesberg i Uppsala är uppfödare/ägare och tränare. Första segern togs i Gävle i november 2017.

”Han var jättebra om än lite väl pigg. Det blev en snabb inledning när vi kunde överta spets i första sväng. Sedan fick vi tryck varvet kvar, men han kändes fin hela vägen. Han stack undan på ett mycket bra sätt”, sade Jenny.

Carisma Sisu var en av nio spetsvinnare under kvällen. Magnus A Djuse laddade från start och via spets efter körda 200 meter var Carisma Sisu helt ohotad. Segertiden fina 11,6a/1640 är ett nytt banrekord för äldre svenska ston 1640 autostart. Lisa C.D. hade det tidigare rekordet på 11,8 från 2016. En mycket fin årsdebut. 30.000 kronor till PS Horse AB (Petri Salmela) med Petri som tränare.

Ulf Ohlsson grejade en fin trippel. Förutom segern med Disco Volante var han en vinnare med Livi Majesty i Sören Thyr AB:s lopp och Bonjour Lascaux. Livi Majesty har galopperat bort en hel del pengar, men när han fungerar är han väldigt stark. Ulf körde på styrka hela loppet när han avancerade 1300 kvar från sjätte utvändigt och via utvändigt ledaren 900 kvar fick han greppet sista biten på ledandespelfavoriten Firecracker/Per Lennartsson. Segertid 14,6a/2140. 30.000 kronor till Living Well AB i Njurunda. Reijo Liljendahl är tränare och Anna Andersen är skötare. Bonjour Lascaux satt också han med i sjätte utvändigt och 1100 kvar kunde Ulf smyga med i rygg och via en stark avslutning skaffade han sig ett säkert grepp i andra raka segern. Segertid 17,0/2660 meter och 30.000 kronor till familjen Bodén i Njutånger.

Icaros var en fin spetsvinnare i ponnyloppet Lilla Påskägget Sune Hansen Veterinärklinik AB för Vanessa Jönsson. Med tre hästar på volten kunde Vanessa enkelt överta spets och sedan fick Icaros dra undan i sitt egna tempo. Icaros hade ett säkert grepp hela vägen. Segertid 2,35,5/1140 meter. Gävle Travsällskap är ägare med Elina Ruth som ansvarig tränare på Travskolan.

”Jag var lite osäker i sista sväng om det skulle dyka upp någon längre ut i banan. Han var jättefin”, sade Vanessa som ska fylla tolv år i juni månad och som nu körde sitt sjunde lopp och den första segern. STORT GRATTIS!

Foto: CHRISTER NORIN/ALN

Text: J-E GUSTAFSSON