Gävle 4 maj

Sjuåriga Belgienfödda Ilaria Sidney (e. Oatcake) var helt ohotad från spets i Hästägarestayern för Thorsten Tietz. Hon var ensam på startvolten och Thorsten angav tonen direkt när han drog undan i ett jämnt högt tempo. Segertid 17,0/3140 meter är ett nytt banrekord för utlandsfödda äldre ston över 3140 meter. 35.000 kronor till Stall Ewing Oil i Tyskland med Roman Matzky som tränare och Liza Markoz som skötare. Den enda som kunde hänga på var formstarke Ara/Göran Lång som försökte utmana men han fick ge sig. Yrwing/Mattias Djuse svarade för ett strålande lopp som trea efter sin inledande startgalopp.

Rasmus Karma var en överraskande vinnare i Hästägarekannan. Ägaren och tränaren Angelica Klockar avancerade varvet kvar från sjätte utvändigt och via en stark forcering till andra utvändigt 600 kvar fick hon greppet sista biten på tappre Skorpion/Tomas Pettersson som gjort grovjobbet utvändigt ledande spelfavoriten Gnistas Filur/Oskar J Andersson. Segertid 28,7/3180 meter och 35.000 kronor.

”Han var lite väl pigg och jag tyckte att jag var tvungen att avancera. Nu kändes det som att det var lite för tidigt men det löste sig när vi kunde komma ned i andraspår på sista långsidan. Han är otroligt uthållig och han kan springa en mil om det så skulle vara”, sade Angelica.

Kavata Käll fick ett perfekt smyglopp av sin tränare Peter G Norman och hon levererade en stark långspurt sista 700 till seger mot Barbouze Lascaux/Oskar Kylin Blom som skaffat sig greppet in på upploppet. Segertid 15,1/2140 meter och 30.000 kronor till Stefan Färdigs med flera. Loppet var det andra försöket i Maharajahs Stoserie 2019.

Skötare till Kavata Käll är Jean-Claude Pace som hade en kanonkväll då han själv var en vinnare i det fjärde försöket i Hedlunds Åkeri AB:s Lärlingsserie med tyskfödda Indie som tränas av Peter G Norman. En fin tränardubbel och en härlig dubbel för Jean-Claude. Segertid 16,2/1640 meter och 25.000 kronor. KE Solution AB i Väddö är ägare och Minna Vanhala är skötare.

Ida Eriksson var offensiv med egenägda femåriga Texida (e. Moe Odin med Järvsöfaks som morfar) när hon via utvändigt ledaren kunde överta spets 900 kvar och sedan dra undan till en helt ohotad seger i det fjärde försöket i Travbutikens Amatörserie. Segertid 28,6a/1640 och 25.000 kronor.

Femåriga Västerbo Replique (e. Echo 11,5 miljoner som vi känner igen som far till Sauveur 4,9 miljoner och Hövding Lavec 4,7 miljoner) avgjorde på ett starkt sätt via utvändigt ledaren sista 800 för Oskar Kylin Blom. Segertid 18,0/2140 meter och 25.000 kronor till M Forsbergs Bygg AB i Möklinta. Ylva Welén är tränare. Västerbo Stuteri är uppfödare.

”Jag körde hästen i debuten och då var hon bara seg och slö. Nu var det andra takter i karriärens andra start. Hon kändes mycket förbättrad och jag fick upp segerkänslan i provstarten”, sade Oskar.

Mattias Djuse presenterade en fin treåring i Global Anytime (e. Cantab Hall) som efter ett fjärdepris i debuten och ett andrapris i andra starten nu var en helt suverän vinnare. Från andra utvändigt kunde Mattias vänta med attacken till 600 kvar och på några hundra meter hade han övertagit kommandot i sista sväng vilket räckte till en överlägsen seger. Segertid 15,7a/2140. 25.000 kronor till Global Farm AB. Marcus Lillius är skötare.

Mattias grejade en fin stalldubbel när han från spets höll greppet hela vägen med Dictionary (e. Ready Cash). Det gick undan värre när han öppnade första 1000 efter vassa 11,8. Det var på stumma ben sista biten mot vasst avslutande Chapter Review/Daniel Olsson. Segertid 12,5a/1640 och 25.000 kronor till Global Farm AB som hade en fin kväll som ägare. Wilma Wallberg är skötare.

Daniel Olsson körde två hästar åt tränaren Daniel Redén och han var en säker spetsvinnare med fyraårige Kiss of Judas (e. Pastor Stephen) som nu grejade sin tredje raka seger i den sjunde starten. Segertid 14,1a/1640 och 25.000 kronor till Stall Zet. Victoria Sakariasson är skötare.

Närmast idealtiden 1.45,0 i Babyraceserien var Princess Cash (e. Djali Boko) och Jenny A Björk. Det var en stenhård fight om idealtiden. Ledande Önas Py/Stefan Hofling fick tiden 1.45,2 och samma tid för Ozzy´s Melody/Erik Lindegren som startade 20 meter bakom. Från dubbla tillägg fick Princess Cash tiden 1.45,1. Erik Lindegren är tränare. Hon är andra avkomman till Meaning Broline. Mormor Candelia 3,0 miljoner var en debutvinnare på Gävletravet 2000 och hon har lämnat Poet Broline 4 miljoner och Rhyme Broline 2,7 miljoner.

I ponnyloppet – Hagmans Tak – blev det Bollnäsekipaget Hellas Glory Days med tränaren Sabina Berggren i sulkyn som segrade. Ekipaget kunde överta täten efter en bit och kunde trots att stoet var minst rutinerad i loppet sticka undan till en lätt seger på tiden 2.48,4/1140 meter i karriärens tredje seger, den andra i år.

Foto: CHRISTER NORIN/ALN

Text: J-E GUSTAFSSON