Gävle 9 maj

Av inlämnade 5.213 system på V5-spelet var det bara 172 system som klarade vinnande fyraåriga 27-oddsaren Johana Baker (e. Sinou Madrik) i den första avdelningen. Från fjärde utvändigt kunde tränaren Tomas Rosén smyga med i tredjespår med rygg 900 kvar och via attack 300 kvar i fjärdespår fick Johana Baker greppet mitt på upploppet. Segertid 15,7a/2140 och 30.000 kronor. Johana Baker är fjärde avkomman till i 24 starter segerlösa Chris F.C. Terese Rosén är skötare.

”Hon har visat fin kapacitet och utvecklats hela tiden. Nu har vi provat på konkurrensen på Solvalla i flera starter och det har gjort susen. Det är alltid kul när det lyckas”, sade Tomas.

”Det är så välförtjänt. Allt jobb man gjort med henne och hon har också visat att hon blivit bättre. Som föl var hon smart och lurig”, sade en mycket glad uppfödare och ägare Iréne Ek i Hamrångefjärden.

Femårige New Cash (e. Ready Cash) kunde enkelt överta spets i första sväng för sin tränare Troels Andersen och efter en lugn inledning (19,2 första 1000 och 17,8 första 2000) var han helt ohotad i en snabb avslutning. Segertid 16,5a/2640 via 13,2 sista 1000. 25.000 kronor till Ulla och Håkan Eriksson som uppfödare och ägare med flera. Elisabeth Melander är skötare.

”Han kan se lite knepig ut i låga farter. Han blir bättre när han får dra på i högre tempo och nu blev han lite rullig i sin ensamhet sista biten. Det finns bra kapacitet i honom och distansen tror jag inte spelar någon roll. Han känns väldigt stark”, sade Troels.

I det femte försöket i Travbutikens Amatörserie Gävletravet 2019 var Desideria de Soze, ett av fyra ston i loppet, en mycket fin vinnare för Jessika Sidbäck. Efter ett lopp i tredje invändigt kunde Jessika glida ut i andra utvändigt 600 kvar och luckan kom som på beställning 250 kvar när hästen i tredjespår stumnade. Desideria de Soze avgjorde säkert sista biten mot tappra Selma Töll/Jimmy A Åsberg som gjort grovjobbet utvändigt ledaren och hon gav sig motvilligt. Segertid 14,8a/2140 via 12,2 sista 800. 25.000 kronor till Euphoria Sweden AB i Njurunda. Malin Block är tränare och uppfödare tillsammans med Jouni Pakkanen.

Femte försöket var det också i Gävleborgs Montéserie. Sjuårige Grönedens Vincent (e. Magnifik Sund 3,2 miljoner) var helt överlägsen för Anna Erixon, i ett ganska rumphugget lopp där tre av de sju startande galopperade bort sig redan i första sväng. Ingen skugga dock över vinnaren som visade fin styrka. Anna släppte spets till Tidy/Emilia Leo i första sväng. 1250 kvar gled hon fram utvändigt ledaren och satte en rejäl press. Via 12,5 mellan 1100 och 600 kvar hade hon övertagit kommandot. Segertid 18,3/2160 meter via 15,3 sista 1300 och 25.000 kronor. Mikael Karlsson är tränare och ägare med Lili-Ann Hultman som är uppfödare med Kisa Hultman.

”Det var vältränat. Det gick väldigt fort när jag ställde frågan till Emilia och min häst blev mycket pigg när Emilia smackade på sin häst. Nu blev det väldigt enkelt och det fanns gott om krafter kvar. Det var en bra start i första försöket i monté och jag tror han kommer att klara sig bra framöver i monté även om det här loppet inte var en riktig värdemätare”, sade Anna.

Två starter och två segrar för mycket lovande treårige Axel Sigfrid (e. Horgen Tore) som från spets höll greppet hela vägen för Ulf Ohlsson. Efter 33,1 första 1000 drog Ulf upp farten rejält 800 kvar och via superfina 25,5 sista 800 grejade han segern mot i rygg smygkörde Rappjerv/Jan-Olov Persson som också han levererade en mycket fin prestation i karriärens andra start. Segertid 30,1/2140 meter och 50.000 kronor. Countess AB i Luleå är ägare med Svante Båth som tränare och Helena Johansson som skötare.

Treårige Upside Face (e. Joke Face) var en fin debutvinnare för sin tränare Peter G Norman. Från ett innerspår i volten grejade han spetsstriden och efter lugna 20,5 första 500 och 19,5 första 1000 blev det rejäl körning ut på slutvarvet. Upside Face stack undan till en ohotad seger mot bra avslutande Remain In Light/Erik Adielsson (13,5 sista 1000) och Huddlestone/Henrik Svensson (12,2 sista 800). Segertid 16,9/2140 meter via 14,3 sista 1000 och 50.000 kronor till Hunters Stable. Emelie Nordqvist är skötare.

Fjärde segern i karriärens sjätte start för härliga Hulte Sofia. Från ett bakspår bakom bilen hittade Ulf Ohlsson ett perfekt slagläge i andra utvändigt vilket blev tredje utvändigt 800 kvar. Via ett tredjespår utan rygg 600 kvar fram till utvändigt ledande Birka Linn/Terese T Rosén (tapper i spets efter en snabb inledning) 300 kvar var hon den starkaste sista biten. Segertid 27,0a/1640 är ett nytt banrekord för femåriga svenska ston över kort distans autostart. 30.000 kronor till uppfödaren/tränaren Leif Jonsson som också är ägare med RR Trav HB.

Herrera Boko kunde enkelt överta spets efter körda 400 meter av ledande Toujours Vif och sedan fick Jorma Kontio bestämma tempot till varvet kvar. Då var loppets spelfavorit U.R.Amazing/Thorsten Tietz på gång och via en mycket vass avslutning höll Herrera Boko greppet i en tuff slutstrid. Segertid 15,2/2640 meter via 09,9 sista 800 och 25.000 kronor. Talli Äimän Vitoset i Finland är ägare med Katja Meikko som tränare och Michaela Engström som skötare.

Donners Am var kvällens femte spetsvinnare. Efter en lugn inledning kunde tränaren Per Linderoth överta spets efter körda 550 meter av ledande Benji Dana/Oskar Kylin Blom. När den stora spelfavoriten tagit över kommandot blev det ett taktiklopp med mycket lugna 17,2 första 1000. Global Unlimited led fram utvändigt ledaren 1350 kvar för Kim Moberg och de båda hade sedan en duell under slutvarvet där Donners Am var ohotad i en snabb avslutning. Segertid 14,2a/2140 via 1.09 sista 800 och 25.000 kronor till Stall 007 HB i Östersund.

”Jag var nöjd med honom i årsdebuten som tvåa då han fick göra grovjobbet i tredjespår ut på slutvarvet. Han är stor och gänglig, men det finns bra styrka i kroppen. Nu är han lite ovan att springa i spets och det här var en bra start efter en tuff årsdebut. Jag har haft stora förhoppningar på honom och han tjänade över halvmiljonen förra året i tuff konkurrens. Vi tog beslutet att operera honom i framknäna under uppehållet och det har slagit väl ut. Nu siktar vi på start i V75 18 maj i Gävle”, sade Per.

Foto: CHRISTER NORIN/ALN

Text: J-E GUSTAFSSON