Åby 11 maj

Fredrik Wallin och ägarna till Activated stod som segrare i Drottning Silvias Pokal till mångas förvånade blickar som en 62-oddsare. Efter ett perfekt smyglopp i tredje utvändigt och rygg på loppets stora spelfavorit Conrads Rödluva (spelad till 12 på tian) kunde segerkusken Carl Johan Jepson smyga med i rygg fram till sista sväng och via utvändigt ledande Conrads Rödluva 300 kvar avgjorde Activated på ett helt strålande sätt med härlig spänst hela upploppet. En mycket fin prestation och ett suveränt tränarjobb av Fredrik Wallin och ytterligare en stor triumf i hans karriär som tränare. Segertid 11,6a/2140 och flotta 1.150.000 kronor. Dibaba har det svenska rekordet för fyraåriga ston autostart över medeldistans på tiden 11,4.

”Otroligt häftigt. Hon har gjort allt rätt hela tiden och visat att hon är en stjärna. Men det har också strulat inför en del lopp. Nu fick hon det perfekta lopp och drömscenariot var att få smyga med i rygg på storfavoriten som hon faktiskt har matchat i flera lopp. Hon kvalade in till Oaks förra året som tvåa i försöket bakom Conrads Rödluva och sedan fick hon en infektion och kunde inte vara med i finalen. I uttagningsloppet till Drottning Silvias Pokal gjorde hon grovjobbet utvändigt ledande Conrads Rödluva sista varvet och hon fick sig med knapp marginal om andrapriset. Jag tyckte hon svarade för ett helt suveränt lopp i uttagningen. Från ett bakspår är man alltid utlämnad, men nu fick hon till det och det här är det absolut största lopp jag vunnit”, sade Fredrik.

”Idag var det vår dag. Hon var i ett fantastiskt skick och hon kändes grymt stark när vi kunde följa med i rygg på Örjan. I sista sväng fick jag upp hoppet då Örjan ryckte tussarna och inte fick något svar. Det löste sig även om vi hamnade långt bak den första biten och jag ville undvika ett tredjespår. Nu stack Untersteiner invändigt i första sväng och vi fick rygg på Örjan. Hon var värd en storseger efter flera mycket fina lopp och hon var mycket fin i försöket där hon höll farten strålande efter ett tungt lopp utvändigt Conrads Rödluva sista varvet. Kul för Fredrik att få synas i dessa stora sammanhang med det lilla material han har att jobba med jämfört med alla stortränarna. Han har alltid hästarna i fin författning” sade Carl Johan.

Nu har Activated tjänat 2.213.630 kronor och hon har nu passerat Inga In Heaven som hittills tjänat 1.902.488 kronor. Inga In Heaven var tvåa i Drottning Silvias Pokal 2017, slagen med huvud, bakom vinnande Cash Crowe och hon travade då 12,7 för Björn Goop. Conrads Rödluva har Moviestar som moder och i stallet hos Fredrik finns lillasyster tvååriga Sayonara som visade upp sig i ett snabbjobb förra torsdagen innan kvällstävlingarna. En mycket fin travare som Fredrik haft sedan september förra året.

J-E GUSTAFSSON