Gävle 18 maj

Sorbet överraskade säkert många med att greja spetsstriden mot startsnabba killar som Ringostarr Treb och Pastore Bob i H.K.H. Prins Daniels lopp som är vägen till Elitloppet. I spets var Sorbet helt ohotad sedan Örjan Kihlström kontrollerat fältet med Ringostarr Treb i rygg och tappre Mindyourvalue W.F. utvändigt på slutvarvet. Nu har tränaren Daniel Redén fyra hästar till start i Elitloppet. Suveränt! Segertid 10,2a/1609 och fina 500.000 kronor till Stall Zet. Ellinor Wennerbring är skötare.

”Vi hade norsk gas med skygglappar och en minut innan start drog jag ned norsken för att få honom på hugget. Det var viktigt att hålla ut de andra första biten för jag visste ju att spetsstriden skulle bli avgörande för loppets utgång. Han var varit jättefin en lång period och visat härlig form. Daniel har berättat att han har en rejäl motor vilket han visade nu. Jag ville egentligen inte dra ihop honom för länge, men det var viktigt för mig att inte ge chansen till Ringostarr Treb som satt i rygg. Han är bättre när han får dra undan i ett högt tempo. Skulle han få ett bra startspår i försöket i Elitloppet tror jag mycket väl att han kan ta sig vidare till finalen. Att det ska räcka till seger tror jag dock inte”, sade Örjan som kommer att köra Propulsion i Elitloppet.

Tredje raka segern för Guli Rubin (e. Järvsöfaks) och Jörgen Westholm. Efter en vass inledning från ett tillägg var Guli Rubin i spets 1550 kvar vilket var ett avgörande skede i loppet Gunnar Wallbergs Minne och final i DubbelCupen med 200.000 kronor till vinnaren. Segertid nya rekordet 24,0/2160 meter. Canopus Trav KB i Solna är ägare med Heidi Jääskäleinen som skötare. Den som närmast utmanade Guli Rubin var Nordby Kuling som tog spets efter körda 450 meter och sedan släppte Olle Alsén till Guli Rubin. Nordby Kuling fick chansen in på upploppet sedan utvändige spelfavoriten Rappnor galopperat. Nordby Kuling höll farten strålande till andrapriset på nya rekordet 24,8/2140 meter och fina 100.000 kronor till Easy KB.

Jörgen Westholm grejade en fin dubbelseger under den mycket fina V75-dagen med flera starka prestationer inför en publik på 4.089 personer. Amalia Cash (e. Ready Cash och härliga La Pensee 1,8 miljoner) avgjorde på styrka i det tredje försöket, av åtta, i Maharajahs Stoserie. Det sexåriga stoet travade 13,4a/2640 via imponerande 12,6 sista 1700 utvändigt i andraspår vilket är ett nytt banrekord för äldre ston 2640 auto när hon höll greppet mot bra avslutande Carja/Jenny A Björk. Oki I Can hade det tidigare rekordet på 15,3. 40.000 kronor till Stall ROHERO KB i Oxie. Linda Bergqvist är skötare.

Amalia Cash var en, av fem vinnare under dagen som satte ett nytt banrekord. Förra året vid samma tidpunkt och V75 sattes det också fem nya banrekord. Ett hedersomnämnande till banpersonalen. Klack Vilja (e. Alm Viktor) var en mycket fin vinnare för Oskar J Andersson i ett försök till Norrlands Elitserie för ston. Efter en bra start från dubbla tillägg satt Klack Vilja med som tredje häst. Varvet kvar avancerade Oskar framåt och via utvändigt tappra ledande Ennos Cayenne/Oskar Kylin Blom skaffade sig Klack Vilja ett säkert grepp. Segertid 23,8/2180 meter är ett nytt banrekord för äldre ston över medeldistans och den som fick släppa ifrån sig rekordet var nu självaste Mofaksan som hade det tidigare rekordet på 24,3. Joakim Reiser och Jessica Olsson är uppfödare/ägare och tränare med Hanna Reiger som skötare.

Av hittills körda sex försök, av 20 totalt innan finalen, i Gävletravets Montéserie dominerar Anna Erixon. Fjärde segern för Anna togs med Sebastian Hall (e. Nu Pagadi) som tränas av Claes Sjöström. Från andra utvändigt avgjorde Sebastian Hall säkert mot vasst avslutande Overtimeosåfin/Madelen Berås. Segertid 12,4a/1640 och 50.000 kronor. Stall Garant är ägare med Ellen Bergman som skötare. 14 starter, av totalt 46, och sju segrar för Sebastian Hall i monté hittills.

Claes Sjöström hade en fin eftermiddag med två segrar till stallet och två segrar som kusk. Egentränade Bizzi Blizz (e. Prodigious) ett av tre ston i loppet var ohotad från spets sedan den stora spelfavoriten Zanzibar Wise As galopperat bort sig. Segertid nya rekordet 11,2a/1640 och 125.000 kronor till Björn och Ulla Sjöström HB och W.Horse AB med Catarina Damström som skötare.

Claes prickade starten perfekt från ett springspår med formstarke Falcon Am (e. Gift Kronos) som i spets stack undan till en mycket lätt seger på nya banrekordet 13,5/2140 meter (via vassa 09,6 sista 800) för fyraåriga svenska hingstar/valacker över medeldistans. Det tidigare rekordet hade Quangaroo Zet på 13,6. 125.000 kronor till Britt Ollas och U Hellström, Li och T med Fredrik Linder som tränare och Magdalena Eriksson som skötare.

Carl Johan Jepson är en av Sveriges mest formstarka kuskar. Nu hamnade han perfekt till i andra utvändigt från ett bakspår med Stepping Spaceboy och via en stark avslutning fick han greppet sista biten tappre Shocking Superman/Ulf Ohlsson som fått göra grovjobbet utvändigt ledande spelfavoriten Nobel Amok/Robert Bergh. Segertid 12,0a/2140 via 09,0 sista 800 och 150.000 kronor till Denco HB med Admir Zukanovik som tränare och Manne Börjesson som skötare. Här är några vinnare för Carl Johan under maj månad fram till Gävlestarterna. Mack Dragan 400.000 kronor, Global Allegince 225.000 kronor, Activated 1.150.000 kronor och Handsome Brad 515.000 kronor.

Nobel Amok såg fin ut för Robert Bergh, men han vek ned sig alldeles för lätt för att det skulle stå bra till med hälsan. Robert hade dock en fin vinnare i fyraåriga Au Pair Girl (e. One too Money och Averynattiegirl 1,2 miljoner) som imponerade i sin andra raka seger när hon via tredjespår fram till spets 1400 kvar höll ett säkert grepp på nya banrekordet 13,5/2160 meter för fyraåriga svenska ston över medeldistans. Cruise Speed hade det tidigare rekordet på 14,1/2180 meter. 100.000 kronor till Stall Gaffelby med Charlotte Andersson som skötare. Melizza/Robert Wilhelmsson höll farten strålande till ett tredjepris efter ett invändigt smyglopp i tredje invändigt och inte helt fritt sista biten på nya rekordet 14,4/2140 meter och 25.000 kronor.

Oskar Florhed var offensiv med Sanda Love (e. Love You) när han lämnade tredje utvändigt 1300 kvar och via en stark forcering fram till ledande Zaragoza/Rebecca Dahlén och spets halvvarvet kvar stack undan till seger mot mycket bra avslutande U.R.Amazing/Malin Friman (10,7 sista 800) och Findus M. som höll farten mycket bra efter ett lopp mest utan rygg för Jenny A Björk. Segertid 12,7a/2140 och 125.000 kronor. Sanda Racing Stable AB i Årjäng är uppfödare och ägare med Robert Bergh som tränare och Susanne Ohmy som skötare. En fin stalldubbel till Robert blev det ändå under dagen.

Donners Am, storebror till Falcon Am, satte också han ett nytt banrekord för äldre hingstar/valacker över 2640 autostart när han från spets 2000 kvar höll greppet hela vägen för sin tränare Per Linderoth. Segertid mycket fina 12,2a/2640 och 125.000 kronor till Stall 007 HB i Östersund. Zenit Brick hade det tidigare rekordet på 13,6. En mycket fin dubbelseger för Am Bloodstock AB i Halmstad som är uppfödare till de båda vinnarna och en extra piff med nya banrekordet för de båda bröderna. Inte helt vanligt under en och samma travdag och dessutom i V75.

Efter ett smyglopp i rygg på ledaren och lucka 250 kvar var treårige Pretty Boy Floyd (e. Beer Summit med Pine Chip som morfar) vinnaren för Daniel Wäjersten. Segertid 16,3/2140 meter via 11,6 sista 800 och 60.000 kronor till Y och B Trading AB med flera. Svante Båth är tränare och Linda Weman är skötare. Treårige Beluga Winner som tränas av Billy Svedlund höll farten strålande till ett andrapris för Rikard N Skoglund. Han fick göra grovjobbet på slutvarvet via tredjespår och utvändigt ledaren i sista sväng. Han travade 16,4/2140 meter via 13,6 sista 1000.

Ponnyloppet, Vägen till Elitloppet, Gävle Lilla Pris kategori A med fina 2.000 i prispoäng blev ett spännande lopp innan det hela var avgjort. Nu var det bara sex startande och det skulle avgöras mellan de båda kuskarna med licensen på Rommetravet. Åttaårige Månstorps Quattro (e. Gläntans Domino som var far till fyra av de startande) grejade segern för Destiny Cromnow sedan Nordanåkers Ferlin (e. Karmin) blivit diskade för galopp cirka 250 kvar med Casandra Hermann som kusk. Det är tufft i så kallade vanliga travlopp och det är lika tufft för ponnyhästarna när det gäller galopp. Månstorps Quattro imponerar. Seger nummer 59 i den 88:e starten! Hannah Gustavsson är tränare och Therese Bjurman är ägare. Jan Hermansson och Åsa Liljegren är uppfödare. Månstorps Quattro har börjat årets säsong med två raka segrar och det ska bli kul att se hur han klarar sig i det tuffa loppet under Elitloppsdagen.

Foto: CHRISTER NORIN/ALN

Text: J-E GUSTAFSSON