Mofaksan slutar tävla

I tisdags avslöjade Travronden att Mofaksan har gjort sin sista start. En magnetröntgen visar att hon har problem med båda framkotorna och därmed har uppfödaren, ägaren och tränaren Mikael Olsson tagit beslutet att låta henne sluta tävla.

Du och jag pratade ju om det här veckan innan och beskedet blev det jag tyvärr misstänkte. Hon har haft en inflammation i framkotorna under en längre tid och det kan ta ett halvår, om man har tur, att läka ut, men risken är att när man kommer ner i farter att man spräcker ett kotben och då är det fara för livet, så beslutet att låta henne sluta tävla var inte svårt”, säger Mikael.

Mofaksan kan se tillbaka på en fantastisk karriär med 32 segrar på 146 starter och totalt 2.603.161 kronor intjänat, näst bästa svenska sto genom tiderna efter Lundås Emelie som vann 47 lopp och tjänade 3.213.319 kronor.

Hon är i full tävlingskondition och jag slutade köra henne för tre dagar sedan. Jag törs inte riskera något med henne. Men det har blivit tumult i mitt eget huvud. Jag körde ett 24-jobb med henne för tre veckor sedan och då kunde man inte ana någonting och siktet har hela vintern varit inställd på Elitkampen och helt plötsligt är hon ett avelssto. Det blir en omställning med alla rutiner som jag har haft med henne varje dag”.

Mofaksan började starta 2009 som treåring och vann sitt första lopp i maj som fyraåring. Första större segern tog hon 2012 när hon vann Norrländska Elitstoet på Umåker, ett lopp som hon vann fem gånger. Hon avslutade verkligen sin karriär på topp som 13-åring när hon förra året vann SM för ston och tog fem segrar och en andraplats på de sex sista starterna där karriären avslutades med seger i Odin Tabacs lopp på Romme 29 december.

Hon har gjort allt för mig. Att komma tillbaka efter den lungblödning hon åkte på och kunna prestera på den nivån hon gjorde är helt otroligt och det visar vilket psyke hon har. För någon vecka sedan var allt som det skulle och jag var helt säker på att hon skulle springa under 1.20 på Solvalla”.

Vad händer nu med Mofaksan och för din egen del, Mikael?

Mofaksan åker till Västerbo Stuteri på måndag för att betäckas med Tekno Odin. Mosnärtan som också är min egen häst får betäckas med Fakse. För egen del måste jag få lite distans till det här och därför tar jag ett break nu”, säger Mikael.

På Gävletravets travgala i mars vann Mofaksan priser för årets kallblod och årets sto 2018 och Mikael Olsson fick ta emot pris för årets amatör och årets uppfödarbragd för segern i Sto-SM med Mofaksan.

Gävletravet kommer senare under året att tacka av Mofaksan och Mikael Olsson för en fantastisk karriär och Mofaksan kommer även att få ett eget lopp uppkallat efter sig på banan.

MATHIAS GUSTAFSSON