Gävle 31 maj

Efter körda 24 lopp i kusk-VM, World Driving Championchip, stod Rick Ebbinge 35 år från Nederländerna som segrare. Inför finaldagen låg han på sjätte plats poängmässigt. Nu lade han grunden till slutsegern med en mycket fin start med två raka segrar. Fyraårige Jackpot Band (e. Gift Kronos) och Mette Farming, fem starter och fyra segrar, var helt ohotad från spets. Segertid 15,1a/2140 och 40.000 kronor. Håkan Sälgström i Hedemora är ägare med Fredrik Tengstad som tränare och Michelle Nyberg som skötare.

Sexårige Pyrmo (e. Moe Odin) inledde sin karriär på ett mycket fint sätt. Han var en vinnare i ett försök i det Norska kallblodsderbyt och i finalen grejade han en fint fjärdepris. Sedan har det strulat och han kom till Gävlestarten med ett tredjepris på de senaste tio starterna där han varit galoppnoterad i åtta av dessa starter. Nu visade han sin fina kapacitet i årets andra start för Rick Ebbinge som kom fint igenom från ett bakspår till tredje/andra utvändigt innan han hamnade utvändigt utan rygg på ledande hemmahoppet Nordby Kuling/Franck Nivard 1200 kvar. De båda hade en fin duell hela slutvarvet där Pyrmo var den starkaste. Jämngamla Nordby Kuling höll farten mycket bra till andrapriset. Segertid 26,1a/2640 och 40.000 kronor till ägaren och tränaren Martin Lundahl i Liden. Susanne Lundahl är skötare. Segertiden är ett nytt banrekord för äldre svenskfödda hingstar/valacker över 2640 autostart. Grei Sol hade det tidigare rekordet på 26,4 från 2012.

Ulf Ohlsson hade ledningen inför finaldagen, men han hade inte det rätta flytet med sina hästar och det blev en bronsplats för Ulf. Poängmässigt var Rick i topp med sina 199,5 poäng före Yannick Gingras 193,5 poäng och Ulf Ohlsson 191,5 poäng. Förutom en fin pokal fick Rick också 200.000 svenska kronor som slutsegrare. Första segern för Nederländerna i Kusk-VM som körts sedan 1970 och ännu ingen seger till en svensk kusk. Örjan Kihlström var trea 2001. Erik Adielsson var tvåa 2003 och 2005 och Björn Goop var trea 2007 och tvåa 2013.

”Det har varit en otrolig härlig vecka och att stå här som segrare mot dessa kuskar är för mig jättestort. Elitloppshelgen på Solvalla var helt grym och att sedan få besöka Lindesberg och Rättvik är ett minne man inte glömmer. Eskilstuna och Gävle påminner mycket om varandra som travbanor och det som är mest aktuellt på tusenmetersbanor i Sverige är att det är en så fin dosering i kurvorna”, sade en strålande glad Rick Ebbinge som också hyllades på ett mycket fint sätt av sina konkurrenter.

Sergio Rondina-Bisi såg till att det blev bra utdelning på V65-spelet. Efter ett lopp i ryggar fram till upploppet var fyraårige Daysofourlives (e.No Frosting) en vinnare till hela 86 gånger pengarna! Segertid nya rekordet 15,5a/2140 och 30.000 kronor. Janaxel Näsman är uppfödare/ägare och tränare. Av kvarvarande 8.120 system efter två körda avdelningar var det bara 102 system som klarade 86-oddsaren.

”Han var med i ett lopp ingående i Kusk-VM tidigare under veckan där han slutade femma med Rodney Gatt som kusk. Vi fick lite tips av honom att ändra lite i balansen och nu fick vi ett helt perfekt smyglopp. En mycket härlig seger och ett stort tack till Rodney”, sade Sergio.

Fyraåriga Västerbo Puma (e.Explosive Matter) imponerade i karriärens fjärde start och andra raka segern för Juha Siirtonen. Hon öppnade vasst bakom bilen där Juha valde att släppa till Bravo Revansch/Daniel Redén i första sväng. Juha hade hela tiden fritt att attackera och när han satte press på ledaren in på upploppet var Västerbo Puma helt ohotad. Segertid mycket fina 13,5a/1640 och 25.000 kronor. Västerbo Stuteri är uppfödare och ägare med Michael Demmers som tränare. Isabelle Orsimo är skötare. Västerbo Puma är tredje avkomman till Västerbo Prepare som tjänade fina 884.000 kronor och hon var bland många fina prestationer tvåa i Derbystoet 2009 bakom vinnande Calamara Donna.

En mycket populär vinnare var Matthew Williamson som representerade Nya Zeeland när han från spets var helt ohotad med formtoppade Edbest (e. Eder) som kom från en mycket stark seger. Via spets i första sväng kunde Matthew sitta lugn hela vägen. Segertid 27,5a/2140 och 40.000 kronor till Hans E och Maria Lindgren som ägare och tränare.

James Macdonald representerade Kanada och han var vinnaren förra året Kusk-VM kördes. Det var också Herve Filion som var vinnaren första gången som Kusk-VM kördes 1970. Inför finaldagen hade han ingen chans att kunna vara vinnaren. Han tog dock vara på segerchansen med formstarka Desideria de Soze (e. Gift kronos) som trivs bra när hon startar i Gävle. James lämnade andra utvändigt till utvändigt ledaren efter körda 550 meter och från den positionen hade han kontroll på övriga. Desideria de Soze gick undan till en mycket säker seger. Segertid nya rekordet 13,4a/1640 och 40.000 kronor. Malin Block är tränare och uppfödare med Jouini Pakkanen. Euphoria Sweden AB är ägare.

Yannick Gingras som representerade USA grejade silverplatsen i Kusk-VM som vinnare med den stora spelfavoriten Vine Vision. Via tredjespår fram till ledaren efter körda halvvarvet valde Yannick att släppa till Peak Fear/Todd McCarthy 1500 kvar. 700 kvar attackerade han och via en mycket stark avslutning var Vine Vision ohotad. Segertid 14,7a/2640 och 40.000 kronor. Björn och Ulla Sjöström HB är ägare tillsammans med W Horse Ab med Claes Sjöström som tränare och Ellen Bergman som skötare.

Ulf Ohlsson hade stora förhoppningar på att kunna greja slutsegern i Kusk-VM, men han var samtidigt klar på att den knappa ledningen poängmässigt inte skulle räcka efter en klart sämre dag på Rättvik där han hade förväntat sig ett bättre resultat poängmässigt. Nu fick han ändå avsluta dagen med en dubbelseger. Treårige Bunch of Budgies (e. Maharajah) var helt ohotad från spets i den första segern i karriärens andra start. Segertid 17,3/2140 meter och 25.000 kronor. Lerstenen Invest AB och Villa Bergvik AB är ägare med Svante Båth som tränare.

Varg Faks nu åtta år fyllda (e. Järvsöfaks) har inte fått til det sedan femåringssäsongen där han tog sina tre segrar under perioden maj-augusti med tre raka vinster 2016. Nu med lopp i kroppen var han den starkaste från fjärde utvändigt och attack 800 kvar till utvändigt ledaren 600 kvar för Ulf som måttade in segermarginalen på ett fint sätt. Segertid nya rekordet 29,1a/2140 och 25.000 kronor. Hälsinge Trav AB (Jan-Olov Persson) är ägare med Jan-Olov som tränare och Linda Wretman som skötare.

Ulf Ohlsson körde i kvalet fyraårige Fighter Mearas (e. Ready Cash) och tredje avkomman till Innocent Face som tjänade 1.056.000 kronor på sina blott 25 starter med två andrapris i E3 Stofinal 2008 på Bergsåker och Romme. Via spets fick Fighter Mearas dra undan i ett eget tempo och via 16,5/500 och 16,0/1000 avslutade han slutvarvet efter imponerande 13,3! Fighter Mearas har hittills gjort sex starter med två segrar och intjänade 72.000 kronor och i rekord 17,6. Nu travade han 14,7/2140 meter, vilket är en tangering av den bästa kvaltiden genom tiderna på Gävletravet. 22 augusti 2013 travade Pastor Stephen 14,7 i ett kvallopp.

Foto: CHRISTER NORIN/ALN

Text: J-E GUSTAFSSON