Gävle 16 juni

Förväntningarna var stora inför de sju uttagningsloppen för ston samt hingstar och valacker i E3. Det blev också en härlig fartfest med flera mycket fina prestationer där banrekorden rök all världens väg. Vi börjar med stona, damerna kommer alltid först. Zolly (e. Zola Boko) imponerade återigen när hon från tredje utvändigt svepte fältet till spets 300 kvar i en ohotad seger för sin tränare Mattias Djuse. Femte raka segern! Den sjätte i nionde starten och nu har hon tjänat 973.750 kronor. Segertid nya banrekordet 13,2a/2140 och 100.000 kronor till Mattias Djuse Stable AB med flera. Janina Seppälä är skötare. Zolly är andra avkomman till Global Nelly, åtta segrar på 20 starter och hon började karriären med sju raka segrar. Mormorsmor är Delmonica Hanover, född 1969, som tjänade 4,6 miljoner.

”Vi hade ett dåligt utgångsläge från ett åttondespår bakom bilen. Nu fick vi bra ryggar och hon kändes jättefin i sista sväng när vi kunde överta kommandot. Det blev en ganska lätt seger. Det är klart att jag måste tro på henne i finalen”, sade Mattias.

Grande Diva Sisu (e. Ready Cash) var en av fem spetsvinnare i de sju uttagningsloppen. Tränaren Per Nordström kunde överta spets i första sväng av Ies Elisabet som öppnade sylvasst den första biten för Carl Johan Jepson. I spets fick Per bestämma tempot och bara dryga halvtimmen senare efter Zollys seger satte Grande Diva Sisu ett nytt banrekord på fina 13,0a/2140 via 11,8 sista 800. Det tidigare rekordet hade My Love di Quattro på 13,5a/2140 från sin seger i en E3-final 2009 med Ulf Ohlsson och Petri Salmela som tränare. Ies Elisabet grejade andrapriset, 13,2a/2140, på ett strålande sätt och ytterligare en härlig framgång för Fredrik Wallin som nu hade gått ”all in” med barfota runt om, helstängt huvudlag och jänkarvagn. 100.000 kronor till ägaren Einari Vidgren Oy i Finland. Emma Nordström är skötare. Spelfavoriten No Limit Queen/Björn Goop avancerade 1300 kvar från fjärde utvändigt till utvändigt ledaren 950 kvar. Hon stumnade sista 200 och klarade inte en finalplats. Hon travade 12,1 sista 1300 i karriärens fjärde start och sista 950 utan rygg. Hårda bud!

”Hon har varit tidig i karriären trots sin storlek. Hon mäter 1,68 över manken. Hon har visat bra utveckling hela tiden och nu ser vi fram emot finalen. Hon har visat att hon är en av de bästa stona”, sade Per.

Award Kronos (e. Father Patrick med Viking Kronos som morfar) avgjorde på ett strålande sätt för Örjan Kihlström efter ett lopp utvändigt ledaren. Örjan tog en lugn inledning innan han avancerade fram till ledande Boxer Shrimp/Robert Bergh 1300 kvar. De båda hade en fin duell på slutvarvet där Award Kronos skaffade sig greppet sista biten. Segertid 14,0a/2140 via 10,3 sista 800. 100.000 kronor till Stall Zet och Daniel Redén med Jenny Sundin som skötare. Award Kronos är sjätte avkomman till NordicGoldNovember, tio segrar på 20 starter. Mormor är underbara Ina Scot, 54 segrar på 90 starter och 20,2 miljoner.

”Hon började karriären på ett fint sätt med två raka segrar. I starten innan galopperade hon från start från ett snävt fjärdespår i volten men hon visade härlig form via en stark upphämtning. Nu fick hon göra allt själv och det var starkt av henne att kunna avgöra på ett säkert sätt efter en snabb avslutning”, sade Örjan.

Det fjärde uttagningsloppet för ston blev en enkel resa för härliga Mascate Match (e. Muscle Mass) som enkelt kunde hålla upp spets sedan den enda tänkbara utmanaren Global Avenue/Erik Adielsson galopperat efter cirka 50 meter. I spets fick tränaren Pekka Korpi bestämma tempot till en helt ohotad seger. Segertid 13,5a/2140 via 10,6 sista 800 med till synes gott om krafter kvar. 100.000 kronor till Raviliiga-Travliga HIFK i Finland. Mormorsmor Flirtin Victory har lämnat Magnetic Power 5 miljoner.

Global Adventure (e. S.J.´s Caviar med Viking Kronos som morfar) kunde enkelt överta spets efter körda 400 meter för Erik Adielsson sedan ledande Juncio Boko/Per Lennartsson välvilligt släppt. Väl i spets fick Erik bestämma tempot till för klassen löjliga 18,0 och det var bara Ubiquarian Face/Lutfi Kolgjini som bjöd upp till strid efter ett lopp utvändigt ledaren. Övriga var akterseglade redan 800 kvar. Segertid 14,3a/2140 via 09,2 sista 800 i karriärens nionde seger i den tionde starten är ändå mycket imponerade. 100.000 kronor till Veckestrands El AB med flera. Svante Båth är tränare och Camilla Björk är skötare. Aetos Kronos/Örjan Kihlström (e. Bold Eagle) som i starten innan satte ett nytt världsrekord under elitloppshelgen för treåriga hingstar/valacker över medeldistans autostart för sin tränare Jerry Riordan avslutade piggt till tredjepriset (14,5a/2140 via 08,9 sista 800) från tredje invändigt och lucka 100 kvar med gott om krafter sparade. Mormorsmor Conch lämnade Viking Kronos tolv segrar på 14 starter och 6,1 miljoner.

Matchen mellan de båda stora förhandsfavoriterna Bythebook (e. Googoo Gaagaa med Viking Kronos som morfar) och obesegrade Fort Knox (e. Muscle Hill och Viking Kronos som morfar) blev precis den duell alla hade förväntat sig. Bythebook hade fördelen med ett klart bättre startspår (spår 3 mot spår 7) vilket också skulle visa sig var helt avgörande för loppets utgång. Bythebook tog enkelt hand om spets för Erik Adielsson och ut på första långsidan avancerade Torbjörn Jansson fram till utvändigt ledaren med Fort Knox. De båda hade sedan en härlig duell på slutvarvet där övriga var avhängda redan 800 kvar. Bythebook höll ett säkert grepp mot tappre Fort Knox. Segertid 12.9a/2140 vilket var ett tangerat banrekord och 100.000 kronor till Holdyourhorses HB i Sundyberg. Svante Båth är tränare och skötare är Jonna Träskvik.

”Det var två starka prestationer av två mycket fina treåringar. Det var en tuff fight hela loppet och det var mycket starkt att kunna gå undan till en säker seger”, sade Erik.

Dryga 50 minuter senare var tangeringen av banrekordet för hingstar/valacker ett minne blott. Härlige Belker (e. Scarlet Knight) höll enkelt upp spets från sitt innerspår bakom bilen för Torbjörn Jansson och sedan fick Belker dra undan i sitt egna tempo. Första 500 efter 12,5 och första 1000 efter 12,7 gjorde att det var ingen som kunde utmana på allvar. En mycket fin prestation där Belker varit matchat på ett suveränt sätt för Sten O och Ingela Jansson med hemmaaddress Visby. Åttonde segern i karriären hittills i den 13:e starten samt tre andrapris och två tredjepris imponerar och nu har han tjänat 2.479.750 kronor inför den stundade finalen. Segertid nya banrekordet 12,5a/2140 och 100.000 kronor till Klintehamn. Det tidigare rekordet hade Red Hot Dynamite på 12,9a/2140 från 2009 i seger i E3-finalen med Per Lennartsson och Timo Nurmos som tränare. Guzz Mearas (e. Muscle Mass med Viking Kronos som morfar) avslutade fint till andrapriset, 12,6a/2140, från andra utvändigt för sin tränare Johan Untersteiner. En mycket fin travare med en intressant stamtavla. Guzz Mearas är sjätte avkomman till Intensity Kronos som bara hann med två starter och en seger. Mormor är Dame Lavec som lämnat Raja Mirchi 8,7 miljoner, mormorsmor är Kit Lobell 8,8 miljoner som lämnat Lavec Kronos 5,7 miljoner och i tredje led på mödernet återfinns Keystone Pioneer 6,4 mijloner. Belker är första avkomman till Oki I Can, elva segrar på 57 starter, och hon var en vinnare på Gävletravet 17 maj 2014 i ett montélopp med Jenny Brunzell.

Fredrik Wallins Criterion kördes smart av Rikard N Skoglund och fick positionen i rygg på Belker och därifrån följde Criterion med mycket bra till tredjeplatsen på 1.12,7a/2140.

”Det är en otrolig härlig häst. Nu grejade vi spetsstriden, men det blev ändå hård körning hela loppet. Vi fick tryck av Robert Bergh (Power, spelad till 28 på tian) och han kom från en imponerade seger från utvändigt ledaren på Solvalla på fina 12,9a/2140. Det kändes dock bra hela vägen och det är få treåringar som klarar att svara ut trycket hela vägen in i mål,” sade Torbjörn.

I ett försök i Diamantstoet med fler mycket formstarka ston var fyraåriga Valetta (e. Going Kronos) en vinnare för sin tränare Björn Goop. Valetta öppnade vasst till spets innan Björn valde att släppa till ”tokrusande” Dictionary/Mattias Djuse efter körda halvvarvet. 550 kvar kunde Björn flytta ut i andra utvändigt och med lucka 250 kvar avgjorde Valetta på ett säkert sätt mot bra avslutande Flaming Ace Sisu/Peter G Norman femte utvändigt och Cheerful Rivner/Johan Untersteiner sjätte utvändigt. Segertid 13,4a/2140 och 125.000 kronor till Stall Husaren Göteborg med Annika Goop som uppfödare. Linnea Brattström är skötare. Valetta är fjärde avkomman till Tigger, 15 segrar på 41 starter och 2,4 miljoner och hon var en vinnare i E3-Stofinal 2006 i Gävle med 421.000 kronor till vinnaren.

Dagen inleddes med en mycket fin hemmavinnare i formstarke Shadow som från spets höll greppet hela vägen för Ulf Ohlsson i andra raka segern. Segertid 13,4a/1640 via 11,9 sista 800 och 25.000 kronor. Mattias Nyberg i Ransäter är ägare med Mikaela Sköldberg som skötare och Rikard Lindh som tränare.

”Han kändes fin hela loppet och jag hade bra vibbar innan racet. Nu mötte han bättre hästar på förhand men från spets vet jag att han brukar kriga bra ända in i mål”, sade Ulf.

Perflex (e. Järvsöfaks) och minst meriterad i loppet med sina 19 starter, var en mycket fin vinnare för Jorma Kontio. Perflex öppnade bra bakom bilen och Jorma kunde smyga med i rygg på ledande stora spelfavoriten Bol Brage/Jan Roar Mjölneröd (spelad till 20 på tian). Det blev en tuff körning första varvet, 24,6 första 500 och 23,9 första 1000 med Gullkongen/Claes Stolt tryckande utvändigt ledaren. Ut på sista långsidan fick Jorma chansen att attackera och via utvändigt ledaren 600 kvar och grepp 200 kvar sedan ledaren galopperat blev det en helt ohotad seger. Segertid 25,7,a/2140 och 50.000 kronor. Per-Gunnar Persson är uppfödare och ägare med Annelie Lagergren som tränare och skötare. Perflex är tionde avkomman till ostartade Trollvalla som tidigare lämnat Flex 1,8 miljoner och Flisa och Flaga. Värd att passas framöver är Skorpion/Rikard N Skoglund (tränare Jan-Olov Persson) som från tredje/fjärde invändigt och femte utvändigt 1250 kvar hamnade sist ut på sista långsidan innan han kunde attackera och via en suverän avslutning grejade han ett tredjepris på tiden 26,1a/2140 via 1.23 sista 600.

Startlistor inför finalerna 29 juni i Eskilstuna med 1.000.000 kronor till vinnaren. Häst, tränare och hemmabana (dubbla prispengarna i stofinalen för de som är med i Premiechansen).

Tipsfavorit inför E3-finalen för ston är med tanke på utgångsläget och en fin utveckling är Grande Diva Sisu som kan sitta i spets i första sväng.

E3-Final – Ston (Gr.Int) Häst, tränare, hemmabana.

 1. Award Kronos Daniel Redén (S)
 2. Grande Diva Sisu Per Nordström (J)
 3. Mascate Match Pekka Korpi (S)
 4. Global Anarchy Joakim Lövgren (J)
 5. Scarlett Hello Jörgen Westholm (Ro)
 6. Boxer Shrimp Robert Bergh (Å)
 7. Ies Elisabet Fredrik Wallin (G)
 8. Global Amazone JörgenWestholm (Ro)
 9. Zolly Mattias Djuse (S)
 10. Darling Godiva Lars I Nilsson (J)
 11. Visual Condition Stefan Melander (S)
 12. Dontlooseallmoney Jim Oscarsson (S )E3

E3-finalen för hingstar/valacker ser ut att kunna bli en ytterligare stor framgång för Svante Båth som tränare med tre finalister i finalen.

 1. Belker Sten O Jansson (Visby)
 2. Bythebook Svante Båth (S)
 3. Global Adventure Svante Båth (S)
 4. Guzz Mearas Johan Untersteiner (Hd)
 5. Ubiquarin Face Adrian Kolgjini (J)
 6. Criterion Fredrik Wallin (G)
 7. Dontloosememate Jim Oscarsson (S)
 8. I´M A Keeper Leif Witasp (Rä)
 9. Fort Knox Pasi Aikio (S)
 10. Aetos Kronos (Jerry Riordan)Hd)
 11. Zola Key Björn Goop (F)
 12. Alien Kronos Svante Båth (S)

Bland flera av topptränarna har Fredrik Wallin med sina två starthästar grejat en finalplats i respektive sto och hingstar/valacker. En helt suverän tränarinsats där vi kunde konstatera att två av våra största tränare i landet Timo Nurmos och Roger Walmann inte hade en enda häst till start i långa E3-uttagningarna.

Foto: CHRISTER NORIN/ALN

Text: J-E GUSTAFSSON