Rättvik 15 juli

Hönn Blesa var en mycket fin vinnare för sin tränare och ägare Ulf Backhouse. Från ett åttondespår bakom bilen laddade Ulf framåt direkt och i första sväng kunde han överta spets. Det kostade 22,7 första 500 innan Ulf kunde dämpa tempot till 26,3 första 1000. I sista sväng hade Hönn Blesa ett klart grepp och hon höll greppet hela vägen in i mål. Segertid 25,9a/2140 och 25.000 kronor. Jan Eriksson är delägare.

”Hon brukar ge sig till slut när hon öppnat vasst den första biten. Hon är kvick i benen. Nu kändes det bra hela vägen och hon blev inte tufft utmanad på upploppet och det var kanske så att hon kände sig lite kaxigare”, sade Ulf.

Emilia Leo har ett bra facit med Symphonie Teemer. Fem starter och tre segrar hittills. Emilia tog hand om spets och det blev en stenhård körning där Symphonie Teemer ett tag ledde loppet med 40 meter. Efter tuffa 14,9 första 1000 och 14,4 första 2000 höll hon greppet hela vägen på ett imponerande sätt och dessutom enda sto i loppet för klassen upp till 1.400.000 kronor. Segertid 15,4/2640 meter och 25.000 kronor. Det var sjunde starten, av totalt 27, och den tredje segern i regi Linn Hansson som tränare och ägare tillsammans med Kim Norelius. Power Memphis/Ulf Ohlsson avslutade starkt i spåren från ett dåligt läge varvet kvar till andrapriset på tiden 15,6/2640 meter.

”Hon är grymt stark och jag fick chansen med henne i två starter förra året och då blev det två raka segrar i regi Linn Hansson. Nu hade hon en trist formrad, men jag kände i värmningen att det stämde perfekt med aktionen och då var jag inne på att dra i ett jämnt 1.15-tempo. Jag var inte jätteorolig även om man har känslan att någon smygkörd kan utmana sista biten. Hon visade fin uppfattning och höll greppet på ett säkert sätt. Det är inte många ston i klassen runt 200.000 kronor som klarar att dra sönder de övriga över lång distans”, sade Emilia i årets 52:a kuskseger.

Efter ett lopp i tredje invändigt och lucka i sista sväng var Test Pilot en vinnare för Oskar Kylin Blom. Femte starten, av totalt 23, och den första segern i regi Nina Jonsson. Segertid 16,4a/2140 och 10.000 kronor. Anders och Gösta Jonsson är delägare med Nina och Erik Schön. Nina Jonsson och Anders Jonsson känner de flesta till som ägare, uppfödare och tränare med Myrs Hera som var en vinnare i Kriteriestoet 2017. Hon tog sin första seger i den fjärde starten och den femte raka segern togs i finalen i Kriteriestoet!

”Vi hade lite flyt att komma loss från tredje invändigt. Om vi skulle få luckan kände jag att det fanns gott om krafter kvar. Nu trodde jag att det blev alldeles för sent, men efter en härlig avslutning hann vi dit”, sade Oskar.

J-E GUSTAFSSON