Bollnäs 19 juli

Fyraårige Dånpilen (e. Hovfaksen) var en mycket fin vinnare för sin tränare Tomas Rosén. I karriärens andra start var Dånpilen en vinnare och han har sedan dess svarat för flera fina lopp utan seger. Nu i karriärens 13:e start och andra seger visade han en härlig inställning. Halvvarvet kvar var det långt fram till tätduon och han såg inte ut som en vinnare i det läget. Avslutningen var helt suverän när han i spåren kunde skaffa sig greppet sista biten. Segertid 29,4/2180 meter via 28,3 sista 2000 och 25.000 kronor till Dånpilen KB i Söderhamn. Therese Rosén är skötare. Dånpilen är första avkomman till Lome Svarta. Mormorsmor Tröpila har lämnat Lome Kongen 2,5 miljoner och Lome Elden 2,4 miljoner.

Daniel Selin var en vinnare i den speciella Ljusdals kuskmatch förra året med Edelsa som var helt överlägsen. Daniel försvarade sin titel i år med Star´s Fighter som ockå han var helt ohotad från spets och andra raka segern och den fjärde segern i år. Säkert också den lättaste. Daniel fick bestämma efter lugna 17,7 första 1000 och då fanns det gott om krafter kvar ut på slutrundan. Segertid 16,4a/2140 och 25.000 kronor till ägaren Mattias Nyberg. Rikard Lindh är tränare och skötare är Mikaela Sköldberg.

”Det var som en promenad i parken. Värsta hotet (Irrawaddy/Fredrik Fransson) satt i rygg och det var bara att bevaka så att han inte skulle få chansen att utmana innan det var för sent. Nu grejade han också andrapriset och det var säkert Fredrik nöjd med”, sade Daniel.

Emilia Leo grejade en fin dubbelseger. Cobourg Hanover var helt ohotad från spets när han dirigerade loppet från start till mål på nya banrekordet 11,3a/1640 för äldre utländska hingstar/valacker. 25.000 kronor till Stall Garby med Oscar Berglund som tränare och Kalle Alander som skötare.

Fyraårige Temporino (e. Jobie Tempest) har visat stigande form i sina första fyra starter och nu kom den efterlängtade segern. Emilia fick tala om för honom att han skulle få överta spets och efter lite övertalning var han i spets efter körda halvvarvet. 1100 kvar tvekade han lite och Emilia fick korrigera honom. Nu blev det rejäl körning på slutvarvet där Temporino fick utstå stenhård press av loppets stora spelfavorit Finalizer/Nicklas Westerholm. Nu visade Temporino en härlig sida när han vägrade att släppa ifrån sig greppet. Segertid 17,3/2140 meter via 14,3 sista 1000. 25.000 kronor till Marika och Bo Jansson som är allt från uppfödare, ägare och tränare. Temprino är andra avkomman till härliga Hickorina Ö. 15 segrar på 68 starter och 613.000 kronor. Hon började sin karriär med två raka segrar med Sören Eriksson som kusk.

”Han är lite barnslig och man får passa på honom hela tiden. Det är en fin häst med bra utveckling och nu visade han en fin inställning när han fick häst utvändigt”, sade Emilia i årets 56:e seger och nu fattas det några kronor till inkörda 4,3 miljoner.

Foto: CHRISTER NORIN/ALN

Text: J-E GUSTAFSSON