Gävle 9 augusti

Efter flera fina insatser utan seger var Aston D.K. en välförtjänt vinnare för sin tränare Oskar Kylin Blom. Oskar var optimist innan loppet och han hade helt rätt i sina tankar. Aston D.K. var helt överlägsen. Oskar kunde enkelt överta spets efter körda halvvarvet och i en snabb avslutning var övriga utan chans att kunna utmana. Segertid nya rekordet 11,2a/1640 och 30.000 kronor. Lekeryd Interiör och Design AB är ägare med Frida Svande som skötare.

”Han har varit jättebra i alla fyra starter för mig. Han är väldigt stark, men också snabb i benen. Han kändes otroligt fin på Hagmyren i starten innan. Det är en läcker häst som varit skadad. Nu siktar vi på start i Bergsåker 24 augusti och hoppas på att få ett framspår”, sade Oskar.

Rally Carin var också hon en helt överlägsen spetsvinnare för Lukas Svedin i det sjunde försöket i Travbutikens Amatörserie. Lukas fick bestämma i 1.19-tempo och när Rally Carin stack undan sista halvvarvet efter 1.12 var det ingen som kunde haka på. Segertid 16,0/2140 meter. 30.000 kronor till Börje Brandel som är ägare och tränare. Lukas har kanonform som kusk. På de senaste 15 starterna ståtar han med fem segrar. Han var och tävlade i Estland i maj månad och då grejade han fyra segrar på fyra starter med hästar tränade av Jevgeni Ivanov.

Sländan (e. Spikeld) är inte att lita på, men Malin Friman har kommit bra överens med den osäkra damen. Efter en inledande galopp smög Malin med i fältet och via en stark avslutning i spåren fick hon greppet sista biten. Segertid 32,4a/3140 vilket är ett nytt banrekord för äldre svenska ston över 3140 autostart. 30.000 kronor till tränaren Görel Eldståhl-Willén som också är ägare med Sven Willén. Två segrar och ett tredjepris på tre starter med Malin som kusk.

Treårige Lansky (e. Hard Livin) var en mycket fin debutvinnare för Kaj Widell. Han grejade spetsstriden efter en tuff öppning (16,5 första 500) innan han kunde lugna ned tempot. Lansky stack undan till en mycket säker seger. Segertid 18,2a/2640 och 30.000 kronor. Daniel Parling är tränare och ägare. Satu Liitiainen är skötare. Lansky är tionde avkomman till Lady Zaragoza. Mormor Lady Sandy lämnade Dame Arrow 2,2 miljoner.

Harry Växus (e. Bork Odin) fick prova på den udda distansen 1140 autostart och som megafavorit (1,36) fixade han segern för Ulf Ohlsson efter ett lopp i andra utvändigt och attack 300 kvar. Segertid 22,1 och 30.000 kronor. Stall Växus AB är ägare med Jan-Olov Persson som tränare.

Tritons Ariel (e. Triton Sund) avgjorde på ett fint sätt via utvändigt ledaren 800 kvar och spets i sista sväng för Ulf Ohlsson. Segertid 16,0/1640 meter. 30.000 kronor till uppfödaren/ägaren Bengt Olovsson och delägarna A Mattsson och R Walfridsson. Krister Jakobsson är tränare och Agnes Jakobsson är skötare.

Viktor Lyck har ett fint facit i år på sina körningar. Highman J.G. (e. Racer Bourbon) kunde avgöra efter ett smyglopp i rygg på ledaren via ett målfoto mot 76-oddsaren Excess Quick/Andre Schiller som skaffat sig ett stort förspång in på upploppet efter en vass sista långsida till spets. Segertid 15,6a/2140. 30.000 kronor till Jonna Träskvik som är uppfödare med Gunnar Jönsson, ägare med Gunnar Jönsson och Viktor Lyck samt tränare.

Electrical Storm fick ett perfekt smyglopp i andra utvändigt av sin tränare Mattias Djuse som kunde vänta med attacken till sista sväng. Electrical Storm avgjorde mycket enkelt. Segertid 13,9/2180 meter och 30.000 kronor. Top Of Europe Management AB och A Djuve är uppfödare och ägare. Sandra Werner är skötare.

Fyraåriga Nika (e. Revenue med Varenne som morfar)) är en fin travare med bra styrka och speed. Olga Sehlova laddade framåt 1100 kvar från femte utvändigt och 900 kvar kunde hon glida ned i andra utvändigt. 500 kvar kom nästa attack och via en härlig avslutning fick hon greppet sista biten på Royal T.N./Ulf Ohlsson. Segertid 15,8a/2640 via fina 12,4 sista varvet. 30.000 kronor till ägarna Nika Horses OU och Artak Avetisjan med Artak som uppfödare.

Foto: CHRISTER NORIN/ALN

Text: J-E GUSTAFSSON