Dannero 11 augusti

Vilken fantastiskt fin framgång! Bäcklös Uriel (e. Smedheim Solan – Bäcklös Amalia) var vinnaren i Svenskt Kallblodskriterium för Wiktor Kylin-Blom.

Spetsstriden var avgjord efter körda 100 meter då enda utmanaren om spets till Bäcklös Uriel, Kalmar, galopperade. Loppet kördes i ett högt tempo, 26,9/500 och 26,4/1000 med Järvsö Tord/Örjan Kihlström utvändigt. Loppets megafavorit norskfödde Grisle Odin G.L. spelad till 12 på tian fick en tung inledning i tredjespår innan han hittade ned i tredje utvändigt. Bäcklös Uriel såg mycket fin ut hela vägen och han försvarade sig på ett mycket bra sätt ända in i mål. Han utmanades hela upploppet av Byske Philip/Rikard N Skoglund som liftat med i rygg. Segertiden 25,6a/2140 är ett nytt svenskt rekord för treåriga svenska hingstar och valacker 2140 autostart. Det tidigare rekordet hade Eld Rask på 25,7. Rekordet för utlandsfödda treåringar har Smedheim Solan på tiden 25,8. Nu har sonen det svenska rekordet! Segern var värd 600.000 kronor och en jättefin tränarprestation av uppfödarna, ägarna och tränarna Nicklas Blom och Kristin Persson.

”Det här är min absolut största seger. Vi hade gått ut på förhand och sagt att vi skulle prova i spets för att göra det svårare för den stora favoriten. Nu lyckades vi försvara oss i spetsstriden och han kändes mycket fin hela vägen. Det var Örjan som höll uppe tempot och det tror jag bara var bra för oss då han gillar att trava i ett högt tempo. Nu visade han också vilken fin löpskalle han har. Det är bara att gratulera Nicklas och Kristin till ett strålande tränarjobb. Brorsan Oskar ska också ha en stor eloge. Det var han som grejade kvalloppet då jag var avstängd. Nu fick jag chansen att köra i finalen då han var avstängd. Vi får se hur vi ska fira detta”, sade Wiktor.

”Han har varit bra hela tiden. Enda ”plumpen” var när han galopperade på Bergsåker och blev oplacerad. Redan i debuten visade han vilken fin travare han är när han segrade på fina 28,5. I kvalloppet fanns det gott om krafter kvar i mål. Det såg lite lurigt ut när hästen i rygg fick chansen efter ett smyglopp, men han sträckte på sig på ett berömvärt sätt. Han är en liten krigare”, sade en stolt Nicklas Blom.

I Kriteriestoet hade Oskar Kylin Blom kvalat in G.G.Qubba som gjorde bort sig direkt med en rejäl startgalopp.

Gullkongen och Claes Stolt var Gävles representant i Svensk Travsports Guldtäcke. Efter en försiktig inledning hamnade Gullkongen bland de sista inför slutvarvet och det såg inte bra ut. Ut på sista långsidan visade Gullkongen sitt rätta jag och via en strålande avslutning i spåren grejade han andrapriset värt 75.000 kronor. Vinnaren i loppet var Järvsö Fux/Örjan Kihlström som kunde överta spets cirka 600 kvar sedan ledaren galopperat. Han segrade på tiden 26,0/2160 meter och Gullkongen travade 26,2/2160 meter.

Foto: TR MEDIA

Text: J-E GUSTAFSSON