Jägersro 21 augusti

Activated motsvarade sitt stora favoritskap (spelad till 1,19) i ett av de sex uttagningsloppen till Derbystoet. Kravet var att vara etta eller tvåa för att komma till finalen 1 september. Efter seger i Drottnings Silvias Pokal och Stochampionatet har hon nu grejat kvalet till ytterligare ett stort lopp för fyraåriga ston. Vilken utveckling!

Carl Johan Jepson tog en lugn start innan han redan ut på första långsidan avancerade från fjärde utvändigt. Han kunde enkelt överta spets 1450 kvar och sedan hade han allt under kontroll. Segertid 12,9a/2140 via 11,5 sista 1000 och 09,5 sista 500 och 100.000 kronor till tränaren Fredrik Wallin som också är ägare med flera.

”F-n vad otroligt skönt. Kul att få se henne i spets. Hon har svarat för grymma lopp från dåliga utgångslägen och ändå visat att hon är bäst. Hon kan öppna om man laddar, men hon har inte haft det läget på jag vet inte hur många starter. Det ska bli kul att se de övriga loppen och vilka vi kommer att få möta i finalen”, sade Fredrik.

”Jag har längtat efter det här efter hennes fina segrar tidigare i år i de stora fyraåringsloppen för ston. Hon är så fräsch och fin i varje start trots stentuffa lopp där hon fått göra grovjobbet i spåren på slutvarvet. Nu körde jag med marginal den första biten och det fanns gott om krafter kvar med oryckta tussar och norska gasen”, sade Carl Johan Jepson.

Activated var seedad som tvåa bakom Conrads Rödluva inför uttagningsloppen. Conrads Rödluva var också hon en vinnare och det var också Staro Miami seedad som trea och Racing Brodda seedad som fyra. Aleppo Pine var seedad som sjätte häst och den sjätte vinnaren Hankypanky Rubyred var seedad som åttonde häst. Av de högst seedade var det A Sweet Dance och Fantasia Sisu som missade en finalplats.

Startlista till finalen i Derbystoet där Activated är med i premiechansen och då väntar 2 miljoner till vinnaren:

Häst, segertid i uttagningsloppet, hingst, tränare.

 1. Aleppo Pine 12,1 (Maharajah) Roger Wallman
 2. Hankypanky Rubyred 12,8 (Love You) Timo Nurmos
 3. Staro Miami 14,0 (S.J.´s Caviar) Aripekka Pakkanen
 4. Conrads Rödluva 12,6 (S.J.´s Caviar) Daniel Redén
 5. Activated 12,9 (Jocose) Fredrik Wallin (fick välja spår som femma)
 6. Adi Gallia (Raja Mirchi) Niclas Westerholm
 7. Fanny Cheval (Love You) Björn Goop
 8. Call Me Brodda (Maharajah) Thomas Madsen
 9. Racing Brodda 12,3 (Prodigious) Mattias Djuse
 10. Valetta (Going Kronos) Björn Goop
 11. Miss Sober (Joke Face) Robert Bergh.
 12. Zeta Kronos (Donato Hanover) Björn Goop.

Foto: TR BILD

Text: J-E GUSTAFSSON