Francais du Gull har tävlat klart

Francais du Gull som tränats av Erik Lindegren i hela karriären har gjort sin sista start. Tolvåringen gjorde sin senaste start 3 maj, nu väntar avelsarbete för hingsten efter Jag de Bellouet som Stall Åstjärn äger. Totalt tjänade han 4.134.847 kronor på 155 starter där det blev 15 segrar, 29 andra- och 17 tredjepris.

Tanken var att han skulle vara med i Speedracet på Solvalla under elitloppsdagen, men han som aldrig haft problem med benen slog sig på ett framben och fick en blödning på insidan av en kota och efter att ha gått i hagen hela sommaren vore det inte rätt mot honom att börja träna igång och starta nu under hösten. Nästa år kommer han att stallas upp på Björkbackens Stuteri för att betäcka, men han kommer alltid att ha sin plats kvar här hemma hos oss”, säger Erik Lindegren.

Francais du Gull är en av Gävletravets bästa hästar genom tiderna. Direkt i debuten som treåring 1 april 2010 vann han på Bollnästravet och han matchades flera gånger mot kulltopparna.

Han var en hals ifrån att kvala in till korta E3-finalen och i uttagningarna till Derbyt var han med i det snabbaste heatet och sprang 13,9 som trea och nära att kvala in till finalen. Han var även femma i Breeders’ Crown-finalen som fyraåring”.

Som fyraåring vann Francais du Gull ett klass II-försök på V75 och han tog även en bejublad hemmaseger i ett försök i Bronsdivisionen på Gävletravet i oktober och sedan kom några år där han hade sina största framgångar.

Som femåring sprang han in över en miljon kronor och hade sitt överlägset bästa år. Det året slutade han bland annat tvåa i Sommartravets Final och vann Unionsloppet på Färjestad. Han vann även ett större lopp på Momarken där vi fick silverpokaler och fina priser, det var riktigt roligt. Det året tog han klivet upp i Gulddivisionen”.

Och just i Gulddivisionen vann han på Färjestad 8 mars och samma år slutade han tvåa i Lilla Elitloppet bakom Mosaique Face.

Då sprang han 09,6 i försöket, vilket är det snabbaste en Gävletränad häst har sprungit över 1600 meter. Han fick en dipp åren efter, men kom tillbaka starkt och svarade för flera fina lopp och slutade bland annat tvåa och trea i Gulddivisionen några gånger”.

Att Francais du Gull har betytt mycket för ägarna och Eriks Lindegrens familj är inte så svårt att förstå.

Vi köpte honom som ettåring på kriterieauktionen och förutom inkörningen i Estland har han alltid funnits hos oss. Förutom att han åkte på en ögonskada en gång, så har han alltid haft en god fräschör och varit slitstark under hela karriären. Han springer i sin hage och är pigg och glad och funderar varför han inte ska träna. Han är ju van med våra rutiner och svärmor som alltid brukar komma hit och fika och ha med sig äpplen till honom glömde dem en gång och då gnäggade han direkt, så det var bara för henne och gå tillbaka och hämta dem”.

Gävletravet kommer att tacka av Francais du Gull, vi återkommer med vilket datum det kommer att ske.

MATHIAS GUSTAFSSON