Gävle 29 augusti

Tävlingarna genomfördes på ett bra sätt trots att det såg ”mörkt” ut innan första loppet skulle startas. Det kom också en rejäl störtskur vilket gjorde banunderlaget lite krävande. Kvällen var i Brynäsfärgerna och i det speciella Brynäsloppet var tyskfödde U.R.Amazing en fin vinnare för sin tränare Thorsten Tietz. Det var lite kubbning den första biten i spetsstriden innan Thorsten kunde överta spets 2000 kvar. Där fick han bestämma tempot och U.R.Amazing stack undan till en lätt seger. Segertid nya banrekordet 15,8/2640 meter för utlandsfödda hingstar och valacker. 25.000 kronor till ägaren Stall Gesvea.

Gävleborgs Montéserie grundserie avslutades med två lopp under kvällen. I loppet för kallblod var Smedheim Solan helt ohotad för Emilia Leo. Efter en lugn inledning avancerade Emilia fram till utvändigt ledaren varvet kvar och via spets 550 kvar var spänningen över. Segertid 24,5a/1640 och 30.000 kronor till ägaren Eirik Djuve. Jan-Olov Persson är tränare.

Zola Wind trivs bra med Jenny A Björk, oavsett sulkylopp eller monté. Han var vinnaren i montéloppet för varmblod. Nästan ett liknande scenario som för Smedheim Solan. 1200 kvar avancerade Jenny och via utvändigt ledaren kunde hon ta över 550 kvar. Nu utmanades hon av Whynot Me/Jenni H Åsberg och det blev en fin fight mellan de båda där Zola Wind höll greppet hela vägen. Segertid 16,0/2180 meter och 30.000 kronor. Thomas Fliesberg är uppfödare, ägare och tränare. Fjärde segern i karriären hittills för Zola Wind och tre segrar med Jenny. Nu väntar finalen för de tolv främsta i poängtoppen på Bollnäs 14 september med 100.000 kronor till vinnaren. Anna Erixon vann grundserien efter 18 körda försök på 139 poäng och fem segrar före Jenni H Åsberg 129 poäng och Emilia Leo på 123 poäng. Klicka här för att se hela poängställningen.

Vickie Frontline kunde efter en stark avslutning avgöra på målfoto för Linus Lönn i det sjätte försöket i Hedlunds Åkeri AB:s Lärlingsserie. Segertid 16,9a/2640. Jan Schön är tränare. 25.000 kronor till ägaren Beate Persson.

”Vi hamnade perfekt till i tredje utvändigt och i den bästa ryggen på loppets spelfavorit Highman J.G./Viktor Lyck. Det var bara att sitta med och vänta till in på upploppet. Hon kändes stark, men det blev ju knallhårt, sade Linus som har Peter Eriksson som arbetsgivare.

Brenne Bitti (e. Bork Odin) inledde karriären på ett strålande sätt med seger i sin debut som treåring. Hon var sedan med och kvalade till Kriteriestoet och Derbystoet utan att lyckas fullt ut. Det var något som inte stämde. Nu var hon tillbaka som femåring och i första starten sedan oktober förra året såg hon lysande ut för sin tränare Jörgen Westholm. Hon tog enkelt hand om spets och sedan valde Jörgen att släppa till spelfavoriten Mån Viktor/Rikard N Skoglund som kom med tre raka segrar. Ut på sista långsidan gled Jörgen ut i andra utvändigt och när luckan kom, lite turligt, 200 kvar avgjorde Brenne Bitti direkt. Segertid nya banrekordet 28,3 för utlandsfödda femåriga ston 2640 autostart. 30.000 kronor till Stall Bitti (Jörgen Westholm).

”Det är en jättefin häst som vi har haft bekymmer med. Det tog ett och ett halvt år innan vi hittade orsaken till att hon inte travade perfekt. Till slut fann vi en lös benbit i höger bakkota. Får hon nu vara fräsch framöver tror jag hon kommer att gå långt upp i klasserna”, sade Jörgen.

Femåriga Tysklandsfödda Karissa Bo var också det en mycket fin vinnare för sin tränare Sybille Tinter. Via utvändigt ledaren blev hon avlöst 1100 kvar. Där kunde hon vänta en bit innan hon attackerade 600 kvar och via en härlig svepning till spets i sista sväng var övriga utan chans att utmana. Segertid 13,5a/2140 och 25.000 kronor. Hans Ulrich Bornmann är uppfödare och ägare. Sybille Tinter vann ett V75-lopp 2010 på Jägerso med Eldoret.

Jorma Kontio lämnade andra utvändigt med treårige Mellby Hoffa (e. Going Kronos) och via utvändigt ledaren varvet kvar och spets 600 kvar var han ohotad i sin andra raka seger på tre starter. Segertid 16,4a/2140. 25.000 kronor till Mellby Gård AB som uppfödare och ägare. Timo Nurmos är tränare och Ebba Janius är skötare.

Treåriga Ess Springrock (e. Pojke Kronos) höll greppet hela vägen från spets för Erik Adielsson i en tuff slutstrid. Fjärde segern på sex starter imponerar. Svante Båth är tränare och Alexander Ljungman är skötare. Segertid 15,9a/2140. Fina 60.000 kronor till J.S.K.Auto-Service AB. Ess Springrock är femte avkomman till ostartade VästerboBanditRock. Hon har också lämnat Västerbo Arthur 1,2 miljoner. Mormor Västerbo Highclass har lämnat Västerbo Highflyer 5 miljoner och Västerbo Loveboat 2,3 mijloner.

Wiktor Kylin-Blom grejade en stalldubbel till Jan-Olov Persson. Fyraårige Kevin Frej (e. årets kallblodiga SM-vinnare Björs Frej) var ohotad sedan han övertagit spets 900 kvar efter att ledande Målbo Vilda/Robert Wilhelmsson oturligt galopperat. Segertid 30,7/2140 meter. 30.000 kronor till Lars och Monica Persson som är uppfödare och ägare.

Det kördes också ett speciallopp, Brynäs IF:s utmaning, tandemkörning över 1140 meter autostart med tre deltagare från klubben. Jonathan Sigalet, Joakim Ericsson och Lucas Zetterberg var grabbarna som skulle tävla. Efter ett smyglopp i rygg var Lucas Zetterberg helt överlägsen på speed med Arrivederci och hjälpkusken Fredrik Palm.

Foto: CHRISTER NORIN/ALN

Text: J-E GUSTAFSSON