Gävle 5 september

Missle Hill (e. Muscle Hill) var Örjan Kihlströms fjärde vinnare genom åren i Fyraåringsstjärnan med 150.000 kronor till vinnaren. Från stall Daniel Redén var man lite tveksam om hur det skulle gå från ett jobbigt sjundespår bakom bilen. Det löste Örjan, som vanligt, på bästa sätt. I första sväng hamnade han utan rygg och via en vass forcering kunde han överta spets av stallkompisen Hill Street (e. Muscle Hill) 950 kvar. Sedan hade Örjan allt under kontroll. Segertid 10,7a/1640. Sjätte starten i regi Daniel Redén av totalt 34 och den tredje segern. Ellinor Wennebring är skötare. Örjans tidigare vinnare i det anrika storloppet som körts sedan 1980 har varit Perfect Spirit, Magic Tonight och Rune U.S.

Forfantone Am (e. Muscle Hill) var den tredje avkomman till hingsten i loppet, som grejade en ”pappa-trippel”, med ett andrapris för Kenneth Haugstad efter ett lopp i andra utvändigt. Ledande Hill Street höll farten fint till tredjepriset för sin tränare Daniel Redén och fina 187.500 kronor till stallet.

”Det är en jättefin häst. Startsnabb och mycket rejäl. Nu fick vi chansen i första sväng att avancera tidigt i loppet och jag såg min chans att kunna överta ut på första långsidan. Han tävlade med ett helstängt huvudlag och han var piggare den första biten, vilket också skulle visa sig vara avgörande”, sade Örjan.

Daniel Redén och Örjan Kihlström kunde räkna in en fin dubbelseger till stallet när Canari Match avgjorde en stenhård slutstrid i Tommy Åströms lopp. Efter en försiktig inledning hamnade Örjan i fjärde utvändigt 600 kvar. I det läget var långt fram till ledande hemmahoppet Antonio Tabac/Oskar Kylin Blom. Nu chansade Örjan invändigt i sista sväng och med lucka in på upploppet fick han greppet mitt på upploppet och höll sedan greppet mot mycket bra avslutande Food Money/Ulf Ohlsson, fjärde invändigt. Segertid 11,0a/1640 vilket också är ett nytt löpningsrekord i loppet som körts sedan 2011och 50.000 kronor. En fin dubbel till skötaren Ellinor Wennebring.

Oscar Berglund fick ett perfekt smyglopp i tredje utvändigt med den klara spelfavoriten Zeus Sensation i finalen av Travbutikens Amatörserie Gävletravet 2019 och via tredjespår utan rygg sista 700 hade han greppet den sista biten mot bra avslutande Red Alert W.F./Karin Nilsson sjätte utvändigt. Segertid 15,0a/2140 och 50.000 kronor. Ia Eriksson är tränare och ägare med Allan Sellin.

”Det var en mycket trevlig och fin häst. Nu fick vi också ett perfekt lopp i ett högt tempo och han kändes mycket fin hela vägen. Det fanns gott om krafter kvar”, sade Oscar som kvalade in till finalen som segrare med kallblodet Silver Jossan vilket också var Oscars första körda kallblod i tävling!

Björs Frej är i en strålande form. Nu kom han som SM-vinnare, men han var inte spelfavorit. Från ett bakspår bakom bilen hamnade Jorma Kontio i fjärde utvändigt och via ett tredjespår utan rygg sista 600 fick han greppet sista biten på mera rutinerade Smedheim Solan/Rikard N Skoglund sista biten som gjort grovjobbet utvändigt ledande Art Kjarvald/Oskar Kylin Blom. Segertid 24,3a/2140 och 50.000 kronor. Annelie Lagergren är tränare och uppfödare med Per-Gunnar och Jan Persson som ägare.

Gullkongen var en populär hemmavinnare. Ägaren och tränaren Claes Stolt laddade från början från ett åttondespår bakom bilen och via spets i första sväng stack han undan till en helt ohotad seger. Segertid 26,9a/2140 via vassa 1.24 sista varvet och 30.000 kronor.

”Det var första gången jag laddade ordentligt från start. Det kändes mycket bra hela vägen och jag var inte orolig när det blev en rejäl tempoökning ut på sista långsidan. Nu gjorde jag segergest. Man blir rörd när det går så bra”, sade Claes.

Treårige Bo Diddley (e. Make It Happen) var en fin spetsvinnare för Oskar J Andersson. Första segern i femte starten. Segertid 15,1a/2140 och fina 60.000 kronor. J.G.Byggservice AB är ägare med Jörgen Westholm som tränare och Cornelia Larsson Wahlund som skötare.

Oskar J Andersson grejade en dubbelseger under kvällen. My Dream Art visade härlig styrka och inställning när han via utvändigt ledande Mellby Don Juan/Ulf Ohlsson sista 1200 kunde skaffa sig greppet sista biten i en härlig sista varvsduell mellan de båda. Segertid 15,1a/3140 och 35.000 kronor. Ogd Invest AB är ägare och en fin stalldubbel till tränaren Jörgen Westholm. Malin Hammarsköld är skötare.

Ulf Ohlsson hade också han en bra kväll som dubbelsegrare. Treårige Önnes Skogman (e. Horgen Tore) visade också han härlig styrka och inställning när han från utvändigt ledande Hulte Astrid/Oskar Kylin Blom sista 1700 var den starkaste sista biten på nytt svenskt rekord för svenska hingstar och valacker. Segertid 32,9/2640 meter och 25.000 kronor. Jan-Olov Persson är tränare och Amanda Röste är skötare. Mats Söder, G Andersson och T Berg är ägare.

Ulf fick chansen med Kalashnikov som tränas av Niclas Westerholm och som klar spelfavorit grejade han också segern. Och detta på ett mycket starkt sätt. Han är inte helt lätt att köra, men kapaciteten räcker långt upp i klasserna. Från sjunde utvändigt rundade han sina konkurrenter till en säker seger mot bra avslutande Ediego /Örjan Kihlström. Segertid 14,8a/2640 via vassa 12,5 sista varvet. 30.000 kronor till Olof Brodin (Chartering) AB med flera. Emilia Karlsson är skötare.

Ulf Ohlsson och Oskar J Andersson två fina dubbelvinnare. Örjan Kihlström var dock den bäste killen under kvällen med en trippelseger. Efter seger med Canari Match och Missle Hill avslutande han kvällen med fyraårige Kingup (e. Maharajah) som avgjorde på ett säkert sätt från fjärde utvändigt i karriärens första seger. Segertid 16,5/2660 meter och 25.000 kronor. Solveig Molin är tränare och Ekerum Trav HB är ägare. Kingup är första avkomman till Feedup. Mormor Royal Magic har lämnat Straightup 5,7 miljoner och Flying Wild 1,1 miljoner.

Foto: CHRISTER NORIN/ALN

Text: J-E GUSTAFSSON