Solänget 7 september

Emilia Leo hade ett rekordår förra året när det gäller antal segrar och inkörda pengar. Hon vann då 84 segrar som kusk och montéryttare och i prispengar blev det 5.458.400 kronor. Hon blev också utsedd till årets komet på den stora travgalan. Hon har verkligen levt upp till den utmärkelsen.

Efter lördagens fina framgångar och seger med Shocking Superman i det anrika storloppet Silverörnen, som också var ett försök i Gulddivisionen, har Emilia nu 71 segrar och 5.732.700 kronor i inkörda pengar. Emilia är den första kvinnan att vinna Silverörnen som körts sedan 1967.

Shocking Superman (e. Orlando Vici) svarade för en imponerande uppvisning när han ”blåste” runt mera meriterade kompisar på sista långsidan. Efter en försiktig inledning hamnade Emilia bra till i tredje utvändigt, vilket blev andra utvändigt varvet kvar. När hon attackerade 700 kvar gick det undan värre och via spets i sista sväng var Shocking Superman helt överlägsen. Segermarginalen skrevs till nio (!) längder. Segertid 10,7a/2140 via 09,4 sista 1000 och 07,7 sista 800 (!) och 200.000 kronor till Stall Shocking med Oscar Berglund som tränare. Killen som vann finalen i Travbutikens Amatörserie Gävletravet 2019.

”Jag blev väldigt tveksam i den första provstarten. Han fungerade inte. Jag pratade med Oscar om det hela och han sade: ”Kör av då”. När jag testade en andra gång kändes det bättre. Vilken häst! Jag är helt mållös och skakis. Vilken prestation och då ryckte jag inte tussarna. Det är i grunden en mycket kapabel kille som var skadad under femårssäsongen. Han vann det norska kriteriet och var tvåa i det norska derbyt då i träning hos Björn Goop”, sade Emilia som också grejade ett andrapris med Cobourg Hanover i Bronsdivisionen som också tränas av Oscar Berglund.

Foto: TR BILD

Text: J-E GUSTAFSSON