Gävle 1 oktober

Fredrik Wallin var kvällens skrällkusk när han var en vinnare med treåriga Livi Othella H.M. (e. S.J.´s Caviar). Från positionen femte invändigt och tredje utvändigt 800 kvar var hon den starkaste på upploppet. Segertid 16,5/2160 meter och 50.000 kronor till Fredrik som ägare. Livi Othella H.M. är första avkomman till ostartade Global Sensibility.

”Hon kändes stark hela vägen och nu fungerade det bra med rycktussar för första gången. Hon bet i bra sista 300”, sade Fredrik.

Fyraårige Temporino (e. Jobie Tempest) visade fin styrka och härlig inställning när han kunde avgöra en stentuff slutstrid på målfoto efter ett lopp utvändigt ledaren för Emilia Leo. Segertid 15,3a/2140. 25.000 kronor till tränaren Marika Jansson som också är uppfödare och ägare med Bo Jansson. Temporino är andra avkomman till härliga Hickorina Ö. 68 starter och 15 segrar och 613.000 kronor. Sex segrar med Sören Eriksson som kusk.

Örjan Kihlström gästade Gävletravet och han hade bara två körningar. Han kunde vända hemåt med en fin dubbelseger. Tvåårige Karl May Boko (e. Bold Eagle) var Örjans första vinnare i tvååringsloppet med fem startande. Via spets efter körda 400 meter var Karl May Boko helt ohotad i en snabb avslutning. Segertid 17,6/1640 meter och 25.000 kronor till Bro Byggnads AB i Stockholm mera kända som ägare till Readly Express. Laura Marttinen är skötare.

Jakob Croon är tränare till Pikachu Face (e. Kiss Francais) som visat fin form i årets starter och nu kom den välförtjänta första årssegern. Örjan Kihlström valde ett lugnt upplägg. Från sjätte utvändigt kunde han följa med i ryggar sista 700 och via femtespår 250 kvar fick han greppet sista biten i en tät slutstrid. Segertid 13,3a/1640. 25.000 kronor till Club Consulting Scand AB.

Treårige Ranch Steady Go (e. Mr Pine Chip) var helt ohotad från spets för Jorma Kontio i andra raka segern i den tredje starten. Segertid 16,9/2140 meter. 25.000 kronor till ägarna Keijo Väisänen och Tapio Karjalainen. Tessa Länsimäki är skötare och Timo Nurmos är tränare.

Fyraårige Turenne (e. Formula One) svarade för en mycket fin årsdebut. Med sina fem starter under fjolåret var han den minst meriterande i loppet. Oskar J Andersson tog hand om spets och sedan fick han bestämma tempot även om det var några konkurrenter som ville dra upp farten. Ut på sista långsidan blev det rejäl körning när loppets spelfavorit Alvena Warrior/Per Lennartsson attackerade och de båda bjöd på en fin avslutning där Turenne vägrade släppa greppet. Segertid nya rekordet 16,1/2140 meter och 25.000 kronor till Turenne HB. Fredrik Tengstad är tränare och Michelle Nyberg är skötare.

Per Lennartsson fick sin revansch när han segrade med egentränade Fame Boko (e. Virgill Boko) i det sista försöket i Maharajahs Stoserie 2019. Från ett åttonde spår på tillägg avancerade Per varvet kvar och via andra utvändigt ut på sista långsidan fick han greppet sista biten i en stenhård slutstrid mot ledande Amalia Cash/Jörgen Westholm och tappra Linda´s Girl/Andreas Lövdal som fick göra grovjobbet utvändigt Amalia Cash sista 700. Det krävdes ett målfoto. Segertid 15,0/2160 meter. 30.000 kronor till uppfödaren och ägaren Boko Stables Holland BV. Linda Nyman är skötare. I karriärens 54:e start och tolfte seger blev nu Fame Boko miljonär.

Jörgen Westholm hade hittat en bra uppgift till fina Brenne Bitti (e. Bork Odin). Från spets var hon helt överlägsen. Segertid 30,9/2640 meter och 30.000 kronor till Stall Bitti (Jörgen Westholm). Malin Hammarskjöld är skötare. Efter ett misslyckat fjolår är hon nu verkligen på gång och det här är en travare som kommer att klara sig bra upp i klasserna. Segertiden är ett nytt svenskt rekord för femåriga utländska ston över 2640 meter. Det tidigare rekordet hade norskfödda Olala på 32,5/2640 meter från 2008. Brenne Bitti har också det svenska rekordet för utländska femåriga ston över 2640 auto. Det var när hon segrade på Gävletravet 29 augusti. Suveränt!

Elvaårige Sixten Blixten (e. Pearsall Hanover), äldst i startfältet, var en fin spetsvinnare för Kajsa Frick. Segertid 15,5a/1640 och 10.000 kronor. Johan Sandström är tränare och ägare med uppfödaren Madeleine Emmervall. Sixten Blixten är första avkomman till Global Exit som också lämnat Crane. Undertecknad kommer ihåg Sixten Blixten efter en fin prestation som trea på Gävletravet med sin tränare Christer Nyström 15 augusti 2011. I starten efter var Sixten Blixten en av spelfavoriterna och undertecknad var ”klar” på att han skulle vara en vinnare. Då hände något. Han tog helt tvärstopp på slutvarvet. Efter några bra placeringar som tvåa i regi Leif Witasp tog han sin första seger i ett B-lopp 2012 och det blev en andra seger, båda med Katrin K Frick i sulkyn. Senaste segern innan denna på Gävletravet var alltså 3 december 2012. Nu som elvaåring är han tillbaka som en vinnare! Bland alla stora lopp med sina fina vinnare är det här som gör travsporten så härlig och vilken glädje det finns med alla inblandande trots ett förstapris på blyga 10.000 kronor.

”Han har haft problem med ett framknä, böjsenor och gaffelband. Han har också haft känning i sina lungor och haft problem med hjärtat. Det finns mycket som stoppat honom under åren. Det är en riktig kämpe som alltid vill göra sitt bästa och det är helt suveränt att han här kan stå som en vinnare som elvaåring”, sade Johan.

”Han är min ögonsten. Han är jättesnäll och en härlig kamrat. Det är så mycket han gått igenom, men han vill fortfarande tävla och nu står han här som en vinnare”, sade Madeleine.

Foto: CHRISTER NORIN/ALN

Text: J-E GUSTAFSSON