Anna Ek med i ungdomssatsning

Ungdomssatsningen i Ramudden, Stall Zet och i Daniel Redéns regi kanske inte har undgått någon. Kanske inte heller att Anna Ek, travtjejen från Gävle, är en av få som blivit utvald som en av ungdomarna som ska ägna en arbetsvecka på Daniel Redéns gård för vidare förkovran inom travsporten.  

Anna Ek, 17 år, började med ponnyer när hon var fem år, sedan har det bara löpt på. Med åren har intresset vuxit precis som motivationen att satsa fullt ut på travsporten. Anna går idag andra året på gymnasiet, en lärlingsutbildning med inriktning häst, och praktiken i utbildningen utför hon hos travtränare Olle Alsén där hon trivs väldigt bra. Hon har även en egen travponny och andra travhästar finns i familjen. Anna är rätt och slätt en riktig hästtjej med en stark framåtanda.

Vi ringde henne för att kolla läget inför kommande utmaningar och hon låter som vanligt glad och positiv.   

Vad kul att du ska få åka till Daniel Redén och att just du har blivit utvald, vad betyder det för dig? 
Jättemycket, helt otroligt att just jag ska få åka av alla ungdomar. Det ska bli jättekul att få en studievecka hos en tränare som har sådana framgångar som han. Intressant att få se och höra hur upplägget ser ut, hur han tänker och vad nycklarna till hans framgång är”.

Vad fick dig att söka?  
Folk, och familjen pushade. Själv var jag lite skeptisk och trodde inte att just jag skulle bli utvald, jag skulle ju skriva en ansökan och ja… det kändes som sagt lite långsökt, alla vill bli bäst och lära sig mer”, säger Anna och skrattar.  

Varför tror du just du blev utvald? 
”Hm, jag vet inte… De kanske fastnade för något med mig och mina ambitioner, säger Anna och skrattar. Jag blev i alla fall chockad när han ringde och gav besked om antagningen”!

Vad har du för förväntningar på “studieveckan”? 
Att få nya erfarenheter. Tips och verktyg som är bra att ha med sig för en karriär inom travsporten. Kanske få veta vad Daniel kollar på hos unghästar och hur han tränar en unghäst till tävlingshäst till exempel”.

Du låter väldigt engagerad och jag vet ju även att du har ett stort intresse för hästar och trav, hur ser du på framtiden? 
Jag vill ha en egen verksamhet, både träna hästar och köra lopp. Men först vill jag jobba hos lite olika travtränare för att få se och lära olika koncept. Något som står högt upp på listan är att åka till USA och jobba i den amerikanska travsporten, det vill jag göra något år efter studenten”.

Idag kör du både ponny och stora hästar i lopp, vad är roligast och vad är det för skillnad att köra ponny och stor häst? 
Jag tycker fortfarande det är roligare med ponnytrav, jag kör även mer ponnylopp än storhästlopp just nu. I ponnyloppen är det full fart framåt, i storhästloppen är det mer taktik, snabba val och små marginaler … Men det är kul”!

Vad är roligast med trav? 
Helheten, att både få träna hästar och följa den långsiktiga utvecklingen och såklart att köra lopp, som är målet med allt och varför vi lägger ner så mycket tid på hästarna”.  

Lycka till med utbildningen!

”Tack så mycket”.

FRIDA EDIN

Klicka här för ett läsa pressmeddelandet om ungdomssatsningen.