Gävle 10 oktober

Malin Friman och Västerbo Highscore (e. Kiss Francais) var en populär hemmavinnare i Hedlunds Åkeri AB:s Lärlingsserie 2019 final. Efter två körda avdelningar där det gällde att skaffa sig så många poäng som möjligt inför valet av häst i finalen fick Malin välja som tredje kusk. Nu blev det Västerbo Highscore och ett lyckat beslut. Efter att positionerna var intagna satt Malin perfekt med i tredje utvändigt. När hon attackerade 800 kvar bet det bra och hon hade ett säkert grepp på ledande Noble Boy/Linus Lönn. Segertid 15,2a/2640 och 50.000 kronor till Västerbo Stuteri AB som är uppfödare och ägare. Björn Röcklinger är tränare och Isabelle Orsimo är skötare. Västerbo Highscore är sjunde avkomman till Västerbo Highclass som också lämnat Västerbo Highflyer 5 miljoner och Västerbo Lovebaor 2,3 miljoner.

”Jag fick veta att han inte kunde öppna så det gällde att ta sig ut i andraspår. Tränaren var optimist och sade att formen är fin även om det inte blivit några segrar under förra säsongen och i år. Han kändes jättebra, men jag blev lite orolig då jag trodde vi skulle få draghjälp när jag attackerade. Det kändes dock ganska säkert hela sista halvvarvet”, sade Malin som också fick ett presentkort värt 10.000 kronor.

Gnistas Filur (e. Lome Kongen med Järvsöfaks som morfar) imponerade när han via spåren fram till utvändigt ledaren och spets 850 kvar kunde hålla övriga smygkörda på avstånd för Rikard N Skoglund. Gnistas Filur blev hängande i tredjespår innan han kom fram till ledande Torpa Pål/Ulf Eriksson 1300 kvar. Segertid 27,1a/2140. Loppet var ett försök i DubbelCupen. 50.000 kronor till Stall Högbogänget HB som är uppfödare och ägare med Jörgen Westholm som tränare och Heidi Jääskeläinen som skötare.

”Jag hade bra förhoppningar innan loppet oavsett position. Han är väldigt stark och jag kör gärna hästar som är tränare av Jörgen”, sade Rikard som 2015 körde in 1,1 miljoner, 2016 1,4 miljoner och i år är han nu uppe i 18,5 miljoner.

Elias Strandberg har under åren haft ett bra samarbete med Dalatränaren Bernt-Ove Johansson som i dagsläget har stallets hästar i kanonform. Efter körda 550 meter kunde Elias överta spets med formstarka Beware (e. Dumle Loss) som sedan höll greppet hela vägen mot bra avslutande Melizza/Robert Wilhelmsson. Loppet var ett försök i Diamantstoet, Travrondens lopp, med fina 125.000 kronor till Bernt-Ove som också är uppfödare och ägare. Segertid 15,5a/2140.

”Det blev ett helt perfekt lopp när vi kunde överta spets av Oskar Kylin Blom som släppte med Ballerine De Fer. Jag var lite osäker hur han skulle göra. Hon höll farten mycket bra, men det är klart att man var lite orolig då de dök upp i spåren sista biten”, sade Elias.

Familjen Magnus Englund har fyraåriga Cosy Lazy Louse (e. Love You) i träning hos Fredrik Linder. I första starten i hans regi blev det seger och nu i den tredje starten var hon åter starkast. Fredrik fick ett perfekt smyglopp i rygg på ledaren och med lucka 200 kvar växlade hon tempo mycket bra och tog sig säkert förbi ledande Karamell A.E./Kjell Wallin. Segertid 16,2a/2140 och 50.000 kronor till familjen Englund som också är uppfödare. Magdalena Eriksson är skötare.

”Vi fick ett passande lopp. Jag hade gärna provat i spets men Wallins häst var för snabb den första biten. Nu provade vi också barfota och det gav ett fint besked. Det är en jättemysig tjej som har alldeles för lite pengar på kontot. Nu står hon kvar i en låg klass och det finns mycket bra pengar att hämta för henne framöver”, sade Fredrik som bland många fina segrar under åren var en vinnare med Demon Sid i Sweden Cup 1999.

I den första avdelningen inför finalen i Hedlunds Åkeri AB:s lärlingsserie var Linus Lönn vinnaren med Global Upset (e. S.J.´a Caviar. Från femte utvändigt och lucka i sista sväng avgjorde han en stenhård slutstrid via ett målfoto mot inbördes stridande Kenson/Malin Friman och Felicienne/Emil Eriksson. Segertid 15,2a/1640 och 30.000 kronor. Alfnil HB med flera är ägare med Henrik Larsson som tränare och Carola Lagerkvist som skötare.

”Jag fick order att köra för seger. Hästen hade visat fin form i flera starter och nu löste det sig ganska bra även om det var långt fram 300 kvar”, sade Linus som också berättade att snart går flyttlasset till Borlänge och jobb hos Joakim Eskilsson.

Emil Eriksson var vinnaren i den andra avdelningen med formstarke Zorn (e. Järvsöviking). Emil attackerade 800 kvar från tredje utvändigt och via spets 400 kvar höll Zorn greppet mot bra avslutande Majgryning/Andreas Lövdal. Segertid 30,1a/2140 och 30.000 kronor. Rolf Matsson är uppfödare, ägare och tränare.

”Jag fick parera i början då han tog sig en kort galopp. Sedan kändes han jättefin även om han var lite väl laddad. Jag gillar kallblod och det är fifty fifty mellan varm och kallblod när det gäller körningar”, sade Emil som fick välja häst som tvåa i finalen. I´LL Fixit grejade ett tredjepris.

Very Charming (e. Chocolatier) imponerade för sin tränare Claes Sjöström i Tommy Söderbergs lopp. Claes attackerade redan 1800 kvar från fjärde utvändigt och via utvändigt ledaren 1450 kvar och spets varvet kvar stack Very Charming undan till en helt överlägsen seger. Segertid 16,1a/3140. 35.000 kronor till Stall Pershion. Sara Norrström är skötare.

Tredje raka segern för fyraåriga Gloria Victis (e. One too Many) som avslutade starkt i spåren sista 700 från tredje utvändigt för Ulf Eriksson. Segertid 17,7/2640 meter. 25.000 kronor till Toben HB och Bengt-Erik Olsson som uppfödare och ägare med Bengt-Erik som tränare.

Treårige C.Neway (e. Conny Lobell) har börjat karriären på ett fint sätt med ett andra- och ett tredjepris och en seger. Från utvändigt ledaren 800 kvar och spets 550 kvar höll han greppet för Lukas L Svedlund mot bra avslutande Kim Kardashian/Fredrik Palm som ser allt bättre ut. Segertid 17,2/2140 meter och 50.000 kronor. Casper Hammelev är uppfödare, ägare och tränare. Veronica Karlsson Falk är skötare. Nicklas Westerholm är Lukas arbetsgivare.

Treårige Uto Broline (e. Classic Photo) hamnade fint till i andra utvändigt från ett bakspår med tränaren Markus B Svedberg. Där kunde Markus vänta med attacken till 300 kvar och Uto Broline avgjorde mycket säkert i karriärens andra start. Segertid 16,5a/2140. 25.000 kronor till Olof Brodin (Chartering) AB. Johanna Lind är skötare.

Foto: CHRISTER NORIN/ALN

Text: J-E GUSTAFSSON